Prosze o radę w dokonaniu wyboru..

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Bartess87 dodano: 18 sty 2010, 01:17

Witam. Jak juz pewnie zauważyliście jestem tutaj nowy. Znalazłem się na tej stronie ponieważ bardzo poważnie zastanawiam sie nad kupnem motorka za rozsądną cenę.
Pierwsze założenie musi być nowy. Nie lubię używanych ,nie chce remontować doprowadzać do stanu używalności.
Drugie ma być tani . Najbardziej interesuje mnie przedział cenowy 4-5 tys zł.

Jestem osoba ,która nie jeździ aż tak duźo motorami. Generalnie od kilku lat prawie w cale nie jeżdżę . Najwyższy czas coś z tym zrobi. Zastanawiam się nad kupnem 150tki. Poruszam się na małych dystansach , "solo" z przyziemnymi prędkościami. Wg mnie 150cm3 wystarczy. Jeździłem juz 250 i 150 więc mniej więcej wiem co mówię .Jeżdzę w okresie wakacyjnym max 2-3 tyś km więc to następny powód dla którego raczej nie potrzebuje wiekszego silnika niż 150cm. Nie wspominając już o różnicy w cenie 150 tek a 250 tek. Zastanawiam sie nad wyborem jednej z 2 maszyn mianowicie: Kingway JINLUN 150cm3 lub Romet R 150. Nie mam dużej wiedzy na temat tych motorów jedynie to co udało mi sie uzyskać od ich posiadaczy oraz (niestety) osób sceptycznie nastawionych. Chciałby sie dowiedzieć :
1) Który motor powinienem wg Was wybrać ? ja osobiście zastanawiałem sie nad JINLUN 150cm3 lub Romet R 150
2) czy między Kingway JINLUN 150cm3 a Romet R 150 jest jakaś zasadnicza różnica poza oczywiście nazwą? Osobiście jakby bardziej podobał mi sie Kingway. Jest chyba lepiej wyposażony ponadto romet-a można kupic tylko w kolorze czarnym a mi podoba sie metaliczna ciemna czerwień. Dodaktowo ,a w zasadzie przede wszytkim Kingway jest tańczy. Wg róznych żródeł wychodzi mi ,że ta różnica oscyluje w okolicach 1 tyś zł. To dużo, dlaczego tak jest czy Romet jest lepszy ? Który wg Was powinienem wybrać ?
3) czy Romet jest składany w Polsce a przez to jego jakość jest wyższa co tłumaczyłoby wyższa cene ?
4) czy chińskie motory są bardzo awaryjne ? W latach wczesnej młodości miałem ( do dziś ze względów sentymentalnych mam ) skuter indyjski który nigdy mi się nie popsuł. W dużej mierze jest to zasługa mojej chorobliwej dbałości. Czy jest szansa ,że chiński motor również będzie moim wiernym towarzyszem eskapad ? Chciałbym dowiedzieć sie tego od ekspertów ,którymi jesteście. W necie można znaleść wiele opinie nie mających wiele wspólnego z rzeczywistością dlatego zgłaszam sie do Was.
5) czy to prawda ,że plagą tych modeli są niedoróbki typu odkręcające się śruby ? CZy to jest w jakiś sposób niebezpieczne ?
6) czy problem drgań jest prawdziwy czy bardzo wyolbrzymiony ? . Czytałem test Wektora w którym osoba testująca narzekała na jakieś ogromne drgania czy to prawda ,a może to po prostu delikatnie mówiąc przewrażliwienie ?
7) Jak jest z dostępnością części . trzeba je zamawiać czy bez problemu są dostępne ?
8) czego powinienem się spodziewać po kupnie któregoś z nich. Mogą mnie spotkać jakieś przykre niespodzianki ? . Powinienem coś dokręcić ,wyregulować ?

Proszę o doradzenie mi. Nie chciałbym kupić motorka z którym miałbym same problemy. Bardzo proszę wypowiedzenie się.
Z góry dziękuję za pomocne sugestię
:dzieki:
Bartess87

Postautor: skopi dodano: 18 sty 2010, 18:02

czołem
1. Jeżeli konkretnie jesteś już nastawiony na którys z tych dwóch modeli to na to pytane c nie odpowiem bo mam chińczyka 250
2.Różnice miedzy markami są minimalne, np jedna marka ma szybe i gmole a druga ne ma za co należy dopłacc itd
3.Romet jest składany w Polsce jak i wszystkie inne chinczyki- to przychodzi po prostu rozłozone w skrzyniopalecie i u nas 'spece' składają - dlatego zawsze należy najlepiej przy zakupie wszystko posprawdzac- klucz w łapki i przy sprzedawcy posprawdzac, jak sa gdzieś luzy czy nipodokręcane niech dokręcają. należy zwrócic uwagę na prawidłowe włozenie klocków w aparat hamulca przedniego, niedawno u jednego kolegów stwiardziliśmy ze sprzedawca założył dwa klocki z jednej strony a z drugiej nie było nic!1.
Ne mozna okólnikowo powiedzieć że dany producent ma najlepsze motocykle , u nas na forum jest tego kilka(moze naście) modeli i praktycznie nimi jeździmy.
4.czy sa awaryjne??- hm szczerze to nie wiem jaka jest awaryjnosc nowych japońców, amrerykańców czy innych , podejrzewam ze taka sama. Uzyskanie homologacji na sprzedaż w polsce motocykli nie jest łatwe wbrem ogólnie przyjętym opiniom posiadaczy nie chinczyków( hm ciekawe które to nie chinczyki). aby je mozna było sprzedawac muszą byc przedstawione wyniki badań np stopu ramy- z byle czego nie moze byc zrobiony.
5. Odkręcające sie śruby zdarzają sie w kazdym nowym pojeździe bez względu na producenta-
6.drgania zawsze najwieksze sa do momentu dotarcia później już ujdzie- dlatego radzę kupić 250 będziesz je mniej odczuwał przy prędkości np 80czy 90 km/godz.
7. z częsciami różnie bywa ale można je zamówic w internecie więc nie powinno byc problemu. dopóki jest gwarancja to temat częsci cebie nie dotyczy. .
8. Niespodzianki- hm.hm.hm np rozłożysz boczną stopkę i motor nie bedzie chciał zakręcic :D bo ma czujnik. szczerze- nie wiem mój jeszce mnie nie zawiódł a jechałem juz w naprawdę duzych ulewach
jeżeli to ci trovchę pomogło to git jak nie pytaj dalej
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: Dziadek dodano: 18 sty 2010, 18:10

Co do srub karzdy motocykl czy samochod na pierwszym serwisie powinien mieci posprawdzane sruby i dokreconeto standart,umnie sie tam nic nieodkreca a wrecz niekture ciezko odkrecic.Awaryjnosci chiniczykow jak umnie zero awari odpukaci a jesli ma sie cos popsuci to taj jak w karzdei marce innei kiedys cos sie musi stac.Co do drgani umnie w lifanie jakies delikatne ale tylko przy maksymalnych obrotach ale wedlug mnie to normalne.Co do rometa nic ci niepowiem bo niemam ale jezdzimy razem z marccoja i on nienarzeka 150tka sprawuje musie dobrze.
Dziadek

Postautor: Bartess87 dodano: 18 sty 2010, 19:05

Bardzo dziękuje za rady :) dzisiaj oglądałem Kingway a . Na prawde robi on na mnie pozytywne wrażenie. Bardzo podobają mi sie Po przeczytaniu naszych postów nabieram zaufania to tych sprzętów. Wiadomo zawsze może coś się zepsuć na co dzień jeżdze peugeotem 407 i mi przy śmiesznym przebiegu nie wiedzieć czemu sprzegło padło. Na pewno nie z mojej winy bo w końcu to nie jest mój pierwszy samochód i jakoś w innych nie miałem tego typu przypadłości. Nie moge się doczekać wiosny kiedy zaczne chodzić i ustalać coś nie coś związanego z zakupem :). Co to tego ,że lepiej jest kupić 250te pewnie tak ale nie ukrywam ,że różnica w cenie jest znaczna a tak jak mówie do moich wojaży 150cm3 powinno wystarczyć w zupełności. Planuje jeżdzić wyjatkowo spacerowo z prędkościami 60-70km/h i raczej zapuszczać sie w jakieś dalsze trasy rowniez nie zamierzam. Od tego mam samochód. Chciałbym jak najwięcej dowiedzieć sie o tym motorkach o znawców ,czyli od Was ponieważ wiadomo każdy sprzedawca będzie zachwalał swój.
Mam takie pytanie może ktoś wie czy w Kingway-u występuje inne wyposażenie w zależności od koloru ? Dziś coś takiego mówił mi sprzedawca. Twierdzi ,że czarny jest na wypasie a czerwony to golas. Coś nie chce mi się w to wierzyć. Wydaje mi się ,że po prostu chciał zbyć tego ,który mu na sklepie zalegał.
Pozdrawiam
Bartess87

Postautor: Leon7112 dodano: 18 sty 2010, 19:17

skopi pisze:czołem
1. Jeżeli konkretnie jesteś już nastawiony na którys z tych dwóch modeli to na to pytane c nie odpowiem bo mam chińczyka 250
2.Różnice miedzy markami są minimalne, np jedna marka ma szybe i gmole a druga ne ma za co należy dopłacc itd
3.Romet jest składany w Polsce jak i wszystkie inne chinczyki- to przychodzi po prostu rozłozone w skrzyniopalecie i u nas 'spece' składają - dlatego zawsze należy najlepiej przy zakupie wszystko posprawdzac- klucz w łapki i przy sprzedawcy posprawdzac, jak sa gdzieś luzy czy nipodokręcane niech dokręcają. należy zwrócic uwagę na prawidłowe włozenie klocków w aparat hamulca przedniego, niedawno u jednego kolegów stwiardziliśmy ze sprzedawca założył dwa klocki z jednej strony a z drugiej nie było nic!1.
Ne mozna okólnikowo powiedzieć że dany producent ma najlepsze motocykle , u nas na forum jest tego kilka(moze naście) modeli i praktycznie nimi jeździmy.
4.czy sa awaryjne??- hm szczerze to nie wiem jaka jest awaryjnosc nowych japońców, amrerykańców czy innych , podejrzewam ze taka sama. Uzyskanie homologacji na sprzedaż w polsce motocykli nie jest łatwe wbrem ogólnie przyjętym opiniom posiadaczy nie chinczyków( hm ciekawe które to nie chinczyki). aby je mozna było sprzedawac muszą byc przedstawione wyniki badań np stopu ramy- z byle czego nie moze byc zrobiony.
5. Odkręcające sie śruby zdarzają sie w kazdym nowym pojeździe bez względu na producenta-
6.drgania zawsze najwieksze sa do momentu dotarcia później już ujdzie- dlatego radzę kupić 250 będziesz je mniej odczuwał przy prędkości np 80czy 90 km/godz.
7. z częsciami różnie bywa ale można je zamówic w internecie więc nie powinno byc problemu. dopóki jest gwarancja to temat częsci cebie nie dotyczy. .
8. Niespodzianki- hm.hm.hm np rozłożysz boczną stopkę i motor nie bedzie chciał zakręcic :D bo ma czujnik. szczerze- nie wiem mój jeszce mnie nie zawiódł a jechałem juz w naprawdę duzych ulewach
jeżeli to ci trovchę pomogło to git jak nie pytaj dalej

Zgodzę się z tym co napisał skopi. Ja też polecam 250 być może dlatego że miałem, ale jeśli wolisz 150 to wybrał bym Kingwaya. Wizualnie jest chyba ładniejszy od Rometa. Na co zwracać uwagę to skopi już napisał i dotyczy to obu tych motocykli, a dlaczego Romet droższy, wydaje mi się biorą ludzi na sentyment do marki i za to każą płacić. Rozumiem gdyby to był całkowicie Polski motocykl, ale nie jest. Poczytaj forum, to jeszcze wyłapiesz plusy i minusy.

Dziadek pisze:Co do srub karzdy motocykl czy samochod na pierwszym serwisie powinien mieci posprawdzane sruby i dokreconeto standart,umnie sie tam nic nieodkreca a wrecz niekture ciezko odkrecic.Awaryjnosci chiniczykow jak umnie zero awari odpukaci a jesli ma sie cos popsuci to taj jak w karzdei marce innei kiedys cos sie musi stac.Co do drgani umnie w lifanie jakies delikatne ale tylko przy maksymalnych obrotach ale wedlug mnie to normalne.Co do rometa nic ci niepowiem bo niemam ale jezdzimy razem z marccoja i on nienarzeka 150tka sprawuje musie dobrze.

Przydałby się Translator aby to na Polski przetłumaczyć.

--- EDYTOWANY 18 Sty 2010 18:21 ---

Bartess87 pisze:Bardzo dziękuje za rady :) dzisiaj oglądałem Kingway a . Na prawde robi on na mnie pozytywne wrażenie. Bardzo podobają mi sie Po przeczytaniu naszych postów nabieram zaufania to tych sprzętów. Wiadomo zawsze może coś się zepsuć na co dzień jeżdze peugeotem 407 i mi przy śmiesznym przebiegu nie wiedzieć czemu sprzegło padło. Na pewno nie z mojej winy bo w końcu to nie jest mój pierwszy samochód i jakoś w innych nie miałem tego typu przypadłości. Nie moge się doczekać wiosny kiedy zaczne chodzić i ustalać coś nie coś związanego z zakupem :). Co to tego ,że lepiej jest kupić 250te pewnie tak ale nie ukrywam ,że różnica w cenie jest znaczna a tak jak mówie do moich wojaży 150cm3 powinno wystarczyć w zupełności. Planuje jeżdzić wyjatkowo spacerowo z prędkościami 60-70km/h i raczej zapuszczać sie w jakieś dalsze trasy rowniez nie zamierzam. Od tego mam samochód. Chciałbym jak najwięcej dowiedzieć sie o tym motorkach o znawców ,czyli od Was ponieważ wiadomo każdy sprzedawca będzie zachwalał swój.
Mam takie pytanie może ktoś wie czy w Kingway-u występuje inne wyposażenie w zależności od koloru ? Dziś coś takiego mówił mi sprzedawca. Twierdzi ,że czarny jest na wypasie a czerwony to golas. Coś nie chce mi się w to wierzyć. Wydaje mi się ,że po prostu chciał zbyć tego ,który mu na sklepie zalegał.
Pozdrawiam

Kolor jest nie ważny, wyposażenie jest takie samo. Tylko od sprzedawcy zależy, czy nie zuboży motocykla o jakąś część, a później będzie próbował sprzedać osobno jako część akcesoryjną.
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Motocykl: Hyosung ST-7, ZZR 600
Tel. kom.: 663914803

Postautor: Bartess87 dodano: 18 sty 2010, 19:36

Ja tam samo rozumuję z ta różnicą cenową między Kingway em a Rometem , ponieważ przynajmniej "na oko" to jest to samo. Kingway nawet podoba mi sie bardziej zwłaszcza jak jest " na wypasie". Jest fajniejszy w szczegółach.

Co do tego koloru to jest "huit mametingowy " po prostu zalegał czarny i na siłe chciał mi go sprzedać. Przecież to nawet kupy się nie trzyma ,żeby wyposażenie zależało od koloru. A na dowód pokazywał mi Challenger 200 mówiąc ,że to Jinlun 150. Rozumiem ,żę biznes to biznes ale bez jaj nie jestem jakiś ociemniały. Widać ,że chcą człowieka "wydoić" z kasy. Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie :) :dzieki:
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 22:40 przez Bartess87, łącznie zmieniany 2 razy
Bartess87

Postautor: skopi dodano: 18 sty 2010, 19:57

nie rozgladaj się za nówką , można za niezłą kasę wyrwać rocznego czy dwulatka nawet taniej niz nówkę 150 a naprwawdę , uwierz ze teraz mówisz 60-70 km , pozniej i tak pojedziesz poza miastem 80-90 i będziesz narze\kał.
Na dotarciu jeździ sie do 60-70, po mieście mozesz nawet 40/gdzo ale poza miastem napewno depniesz po zaworach hehe
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: Bartess87 dodano: 18 sty 2010, 20:12

skopi pisze:nie rozgladaj się za nówką , można za niezłą kasę wyrwać rocznego czy dwulatka nawet taniej niz nówkę 150 a naprwawdę , uwierz ze teraz mówisz 60-70 km , pozniej i tak pojedziesz poza miastem 80-90 i będziesz narze\kał.
Na dotarciu jeździ sie do 60-70, po mieście mozesz nawet 40/gdzo ale poza miastem napewno depniesz po zaworach hehe

Gdyby nie to ,że mam złe wspomniena związane z używanymi sprzętami to pewnie bym sie zastaniwił. Kilka razy naciołem sie na czymś używanym a zawsze kiedy kupowałem coś nowego to miałem z tego radoche przez wiele lat :) . Sam sobie dotarłem ,nie musiałem patrzeć na jakieś czyjeś obcierki których u mnie nigdy w niczym nie było nawet po długim czasie eksploatacji. Jestem pedantyczny aż do przesady :) zawsze na wszystko wywalam wiadro wosku i dopiero wtedy jest git :) nawet opony psikam aby sie błyszczały hehe. Rok temu miałem okazje kupic za 3 tys Pioneera czy jakoś tak z 2005 roku od niestety handlarza. Nie chciałbym się naciąć i dlatego zawsze jak cos kupuje to troche gorsze ale nowe :) przez moje żłe doświadczenia tak już mam. Kiedyś coś używanego kupiłem a póżniej z pocałowaniem w d..e z ogromną stratą oraz trudem sprzedawałem to. Szukanie kupca trwało rok :mur: . Powiedziałem sobie ,że nigdy więcej.
Bartess87

Postautor: LEFTHANDY dodano: 18 sty 2010, 21:57

Bartess87 pisze:ja osobiście zastanawiałem sie nad JINLUN 150cm3 lub Romet R 150
Proszę o doradzenie mi. Nie chciałbym kupić motorka z którym miałbym same problemy. Bardzo proszę wypowiedzenie się.
Z góry dziękuję za pomocne sugestię
:dzieki:

Witam i już śpieszę z odpowiedzią.
Generalnie rekomendował bym jednak coś 250cc. Można sobie po zapierdalać mimo wszystko. Te 120-130km/h to jednak duża różnica.
Ale skoro chcesz coś 150cc to żaden problem. Jinlun i ROMET to to samo w zasadzie.
W interesującym przedziale cenowym też coś już jest i chyba właśnie czeka na ciebie :D
Nówka, a jakże, do tego na gwarancji:
viewtopic.php?f=11&t=1501
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Postautor: pimpo71 dodano: 18 sty 2010, 22:04

ja mojego rometa r250 w media expert nówka za 4999 taka niby promocja
pimpo71
Sympatyk

Motocykl: honda NT 700
Tel. kom.: 664022743

Następna