Pierwsze założenie musi być nowy. Nie lubię używanych ,nie chce remontować doprowadzać do stanu używalności.
Drugie ma być tani . Najbardziej interesuje mnie przedział cenowy 4-5 tys zł.
Jestem osoba ,która nie jeździ aż tak duźo motorami. Generalnie od kilku lat prawie w cale nie jeżdżę . Najwyższy czas coś z tym zrobi. Zastanawiam się nad kupnem 150tki. Poruszam się na małych dystansach , "solo" z przyziemnymi prędkościami. Wg mnie 150cm3 wystarczy. Jeździłem juz 250 i 150 więc mniej więcej wiem co mówię .Jeżdzę w okresie wakacyjnym max 2-3 tyś km więc to następny powód dla którego raczej nie potrzebuje wiekszego silnika niż 150cm. Nie wspominając już o różnicy w cenie 150 tek a 250 tek. Zastanawiam sie nad wyborem jednej z 2 maszyn mianowicie: Kingway JINLUN 150cm3 lub Romet R 150. Nie mam dużej wiedzy na temat tych motorów jedynie to co udało mi sie uzyskać od ich posiadaczy oraz (niestety) osób sceptycznie nastawionych. Chciałby sie dowiedzieć :
1) Który motor powinienem wg Was wybrać ? ja osobiście zastanawiałem sie nad JINLUN 150cm3 lub Romet R 150
2) czy między Kingway JINLUN 150cm3 a Romet R 150 jest jakaś zasadnicza różnica poza oczywiście nazwą? Osobiście jakby bardziej podobał mi sie Kingway. Jest chyba lepiej wyposażony ponadto romet-a można kupic tylko w kolorze czarnym a mi podoba sie metaliczna ciemna czerwień. Dodaktowo ,a w zasadzie przede wszytkim Kingway jest tańczy. Wg róznych żródeł wychodzi mi ,że ta różnica oscyluje w okolicach 1 tyś zł. To dużo, dlaczego tak jest czy Romet jest lepszy ? Który wg Was powinienem wybrać ?
3) czy Romet jest składany w Polsce a przez to jego jakość jest wyższa co tłumaczyłoby wyższa cene ?
4) czy chińskie motory są bardzo awaryjne ? W latach wczesnej młodości miałem ( do dziś ze względów sentymentalnych mam ) skuter indyjski który nigdy mi się nie popsuł. W dużej mierze jest to zasługa mojej chorobliwej dbałości. Czy jest szansa ,że chiński motor również będzie moim wiernym towarzyszem eskapad ? Chciałbym dowiedzieć sie tego od ekspertów ,którymi jesteście. W necie można znaleść wiele opinie nie mających wiele wspólnego z rzeczywistością dlatego zgłaszam sie do Was.
5) czy to prawda ,że plagą tych modeli są niedoróbki typu odkręcające się śruby ? CZy to jest w jakiś sposób niebezpieczne ?
6) czy problem drgań jest prawdziwy czy bardzo wyolbrzymiony ? . Czytałem test Wektora w którym osoba testująca narzekała na jakieś ogromne drgania czy to prawda ,a może to po prostu delikatnie mówiąc przewrażliwienie ?
7) Jak jest z dostępnością części . trzeba je zamawiać czy bez problemu są dostępne ?
8) czego powinienem się spodziewać po kupnie któregoś z nich. Mogą mnie spotkać jakieś przykre niespodzianki ? . Powinienem coś dokręcić ,wyregulować ?
Proszę o doradzenie mi. Nie chciałbym kupić motorka z którym miałbym same problemy. Bardzo proszę wypowiedzenie się.
Z góry dziękuję za pomocne sugestię