Nitro 250 Romet Z 150

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Nitro 250 Romet Z 150

Postautor: kronobel dodano: 03 cze 2010, 11:26

Hej Wszystkim,
przeglądam właśnie stronkę ZIPPa i trafiłem na NITRO 250:
http://www.zipp.pl/produkty.php?dokument=51&pierwszy=3
Jak dla mnie to wygląda PIĘKNIE.Ktoś ma jakieś doświadczenia jak się sprawuje takie Moto?
Kilka słów o dynamice jazdy, wykonaniu elementów?
Byłbym bardzo wdzięczny.Zastanawiałem się poważnie nad kupnem Rometa Z 125 albo 150 ale widząc NITRO zakochałem się od pierwszego wejrzenia.
Awatar użytkownika
kronobel
Forumowicz

Motocykl: Z 125

Nitro 250 Romet Z 150

Postautor: Lupus dodano: 03 cze 2010, 11:57

hm obawiam się że nikt z forumowiczów nie ma NITRO
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

Nitro 250 Romet Z 150

Postautor: mlynaszz dodano: 03 cze 2010, 13:47

Lupus pisze:hm obawiam się że nikt z forumowiczów nie ma NITRO

Dokładnie.

Niemniej już o Nitro pisaliśmy: http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=1563&p=30215&hilit=nitro#p30215

Masz tam linki do testów.
Awatar użytkownika
mlynaszz
Klubowicz

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

Nitro 250 Romet Z 150

Postautor: Michoł dodano: 03 cze 2010, 14:17

Opowiem ci wrażenia z jazdy testowej.
Nitro ładnie wygląda, jak to chińczyk ma dużo plastików ale solidnie to wygląda. Wszystko jest na miejscu, siedzi się dobrze, wskaźnik biegów trochę mogły być lepiej zrobione bo w pełnym słońcu nie widać za bardzo na którym biegu jedziesz. Bardzo twarde zawieszenie wręcz jak dla mnie za twarde. Hamulce bardzo mocne, można by powiedzieć że jedziesz i chcesz gwałtownie się zatrzymać to tak jakbyś kotwice rzucił za siebie. Moc ... hymm no na pewno lepiej to śmiga niż 125 ale szału nie ma. Myślę że 120km/h to pociśnie ale długo się będzie bujać zanim osiągnie te v-max. Do 80km/h to ładnie się zbiera.

Moje odczucia z jazdy nitro i pro są takie, że PRO to wspaniałe prowadzenie, dobre i wypośrodkowane zawieszenie między miękki-twardy. hamulce dobre, lekka konstrukcja, ale silnik za słaby. I jak by się dało z NITRO do PRO wsadzić silnik to było by naprawdę coś fajnego.

Natomiast NITRO cięższe ale bardziej sportowe, raczej małe rozczarowanie jeśli chodzi o power. Ładnie się to zbiera ale nadal to tylko jeden cylinder który nie ma szału z momentem obrotowym. Dobrze się prowadzi i jest cały czas stabilny. Można by było nawet 160km/h (jak by się oczywiście dało) tym polecieć i pewnie by dopiero przy tej prędkości odlatywał.
Myślę że gdyby w NITRO był by silnik od REVEN-a to naprawdę byłby super motocykl. Miałby wtedy te właśnie parę km/h więcej czego mu delikatnie brakuje.

Możliwe że jest wstawiona tam jakaś blokada która nie pozwoliła mi jechać więcej niż 100km/h i z stąd moje odczucia. Bo kręciłem go do 8tyś.obr. i moto już nie przyspieszało a wręcz już przy nawet najmniejszej górce zwalniało. A na obrotku widać ze kręci to do 12tyś obr

Najlepiej jak pójdziesz i sam się korniesz tym, to będziesz wiedział czy wydać te pieniądze.
Ja polecam ten moto ale mógłby być trochę mocniejszy jak dla mnie.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Nitro 250 Romet Z 150

Postautor: kronobel dodano: 03 cze 2010, 14:49

Jutro podjadę do punktu i się przejadę jak będzie taka możliwość.Mam jeden punkt w Namysłowie a chyba 4 we Wrocławiu.Jak się napalę za mocno to kupię :) :motor:
Awatar użytkownika
kronobel
Forumowicz

Nitro 250 Romet Z 150

Postautor: Indianer dodano: 13 cze 2010, 22:14

Tu jest fajny test zippa Nitro

http://www.scigacz.pl/Zipp,Nitro,250,82 ... 11997.html

Jest jeszcze fajny podobny motocykl od Rometa Division 249

http://www.scigacz.pl/Romet,249,Divisio ... 13012.html
Awatar użytkownika
Indianer
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

Nitro 250 Romet Z 150

Postautor: cowbee dodano: 08 mar 2011, 19:29

Jako jedyny posiadacz Nitra (chyba) podepnę się pod ten temat :). Motorek nóweczka na dotarciu, czyli pierwsze jazdy testowe. Pierwsze : nie ma kopki ( pan w serwisie stwierdził iż nie ma on jej mieć). Zatem widocznie myśl techniczna Państwa Środka zamontowała w nim "wiecznie naładowany akumulator" oraz grzałkę paliwa na chłodne dni, zobaczymy. Na zdjęciach serwisu ścigacz widzę kopke , w instrukcji stoi "rozrusznik nożny" aczkolwiek obejrzałem silnik i rzeczywiście nie wygląda aby coś mu brakowało. Tylko w razie problemu z rozruchem czeka mnie pych lub odpalanie "ze świecy".
Jazda: jak na miasto super, w warunkach miejskich, a i na dotarciu nie będziemy żyłować silniczka. Prędkości 80-90 osiąga w rozsądnym tempie . Skrzynia: dosyć elastyczna ,wybacza błędy,hamowanie silnikiem nie powinno wykatapultować kierowcy . Momentami gdzieś giną biegi, trochę kłopotliwe na światłach ale miejmy nadzieje ,że jak skrzynia się dotrze będzie nieco płynniej. Elektryka : na razie mam tylko martwy wskaźnik 5go biegu, ot czwóreczka , zmiana , i ginie światełko. Hamulce : oj tu to poszaleli jakby mnie ktoś w asfalt wmurowywał, tak łapią. Wygląd, tu oczywiście kwestia gustu, no i trzeba lubić kolor pomarańczowy :) choć w realu wydaje się nieco mniej kłujący,niż na fotkach w necie.
To tyle tytułem wstępu. :)

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 12:01 ---

Dodam zdanie plecaczka. Plecaczek do wielkich i ciężkich nie należy, odczuwa zawieszenie i jego twardość na polskich dziurach. z uwagi na rozdzieloną kanape plecaczkiem trochę miota, więc muszę cofać swe cztery litery w tył aby plecaczek się przykleił i nie czuł przyspieszeń i hamowań.
cowbee
Forumowicz

Motocykl: Zipp Nitro-Kawasaki er6f

Nitro 250 Romet Z 150

Postautor: cowbee dodano: 16 mar 2011, 09:37

Po pierwszym przeglądzie :) koszt równe 200zł. Stwierdzono jedynie lekki luz na łożysku główki ramy. Motorek cały czas zachowuje się przyzwoicie. Pogadałem sobie na serwisie, podobno w Katowicach około 10szt Nitra jeździ, pewnie żaden właściciel nie ma internetu bo znaleźć informacji na necie raczej się o nitro nie da :)
cowbee
Forumowicz

Motocykl: Zipp Nitro-Kawasaki er6f

Nitro 250 Romet Z 150

Postautor: thomas dodano: 16 mar 2011, 10:54

W Motocyklu numer kwietniowy jest raport z jazdy Zipp Nitro 250 strona 62.
thomas
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250

Nitro 250 Romet Z 150

Postautor: kronobel dodano: 28 mar 2011, 08:50

Dzięki wszystkim za opinie.Trochę zapoznałem się z tematem ale mam wrażenie że jednak wybór jakiego dokonałem był w moim przypadku lepszy.Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
kronobel
Forumowicz

Następna

Wróć do Wszystko na temat...