Zwarcie na migaczach PoMoCy

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: showman4ff4 dodano: 26 mar 2011, 18:17

Mam wielki albo i też mały problem. Otóż mam coś takiego że jak włączę migacz prawy albo lewy na wyłączonym świetle przednim to działają a jak włączę postojów-kę i uruchomię migacz prawy bądź lewy to robi mi zwarcie... ;/ :pomocy: :pomocy: :pomocy:
rozkręciłem lampę przednią bo tam mam kable wszystkie. i widziałem 2 kable na jednorazowych pinach były jak by rozłączone i jeden był taki jak by się urwał. próbowałem różnych kombinacji ale na darmo ;/ rozłączyłem wszystkie kostki i kable bo myślałem że to coś pomorze ale teraz jest jeszcze gorzej niż było...
Ma ktoś może instrukcje podłączenia kabli w lampie??? albo jakiś schemat ??? :pomocy: :pomocy: :pomocy:
Awatar użytkownika
showman4ff4
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150

Postautor: skopi dodano: 26 mar 2011, 19:01

a więc tak:
rozłącz przewody od kierunkowskazów przednich dwa pojedyncze złacza i jedno podwójne, do kierunków są osobne złącza więc nie powinien żaden dodatkowy przewód byc. i teraz z każdego kompletu przewodów zielona izolacja idzie na minus( podówjna kostka) a niebieski idzie do pojedynczej kostki prawy kierunek a zółty do drugiej pojedynczej lewy kierunek. Akurat dziesiaj w tym grzebałem więc jeszce pamiętam połaczenia. w razie czego dzwon 792108065
jest jeszce możliwość że coś pogrzebałeś w kostce pod siedzeniem gdzie są łączone tylne kierunki i lampa więc musisz zrobić to samo albo najlepiej rozłącz najpierw kostkę tył- zapisz sobie połączenia) i wtedy włacz światła i bedzie wiadomo czy to nie tył daje zwarcie jezeli nie to podłącz tył i rozłacz przód i zrob to samo
następną przyczyną moze byc przetarta izolacja ale to musiałoby byc minimum 2 przewody; masa i podający + do przerywacza raczej jest to niemożliwe .
trzeba najpierw zlokalizować w ktorym momencie daje co zwarcie dlatego najlepiej rozłączyć tył i przód od kierunkowskazów tylko i po kolei pojedynczo podłączać i sprawdzać.
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: showman4ff4 dodano: 26 mar 2011, 21:19

Grzebałem jeszcze po napisaniu postu z 3 godziny rozłączyłem wszystko i podłączyłem od zera przewody w lampie wszystkie kostki itp. kierunki teraz działają bez zarzutu tylne cofania tez oraz postojów-ka tylna. Natomiast jest nowy kłopot wkładam kluczyk przekręcam na zapłon włączam na światło postojowe a tu j.e.b. przepaliło bezpiecznik wkładam drugi przepaliło znowu włożyłem 10A i dalej j.e.b. spalony teraz mam taki kłopot. :pomocy: :pomocy:
Awatar użytkownika
showman4ff4
Forumowicz

Postautor: skopi dodano: 26 mar 2011, 22:43

a wiec masz cały czas coś źle podłączone sprawdz przewody idące do oświetlenia pozycyjnego przód i tył czy przypadkiem tam znowu kable nie pomieszane bo ewidentnie idzie zwarcie.na pewno do swiateł dlugich idzie też jeden przewód do złaczki poojedynczej, wpisz schemat instalacji elektrycznej i wydrukuj go
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: showman4ff4 dodano: 27 mar 2011, 12:08

Bawiłem się do upadłego z tym ale nie pokonał mnie prąd już jest ustalona przyczyna wystarczyło 9 godzin by znaleźć przyczynę. Jeden przewód wszedł tam gdzie nie powinien. Już po kłopocie. Dzięki za fatygę... :D
Koniec tematu

PZDR SHOWMAN4FF4 :) :)
Awatar użytkownika
showman4ff4
Forumowicz

Postautor: skopi dodano: 27 mar 2011, 15:45

tak podejrzewałem ze + był z minusem przy właczeniu hehe grunt ze zrobione
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz