Czyszczenie felg

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Czyszczenie felg

Postautor: Karol dodano: 25 cze 2011, 15:35

Witam!
Czym najlepiej wyczyścić chińskie felgi? Nie jest to raczej chrom, więc z czego właściwie zrobione są nasze fele? Niklowana stal, czy bardziej polerowane alamunium (cyt. Ferdka Kiepskiego ;-) ) ?

Mam od kupna na swojej przedniej feldze jakieś białe kropki (wrzery, lakier, przebarwienia - kij wie co to) i sądzę, że bez chemii się nie obejdzie, bo nafta czy płyn do naczyń w ogóle na to nie działają.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Czyszczenie felg

Postautor: Dobry dodano: 25 cze 2011, 18:05

Wszystkie smary,bród i wszystko co szpeci nasze moto z łatwością usuniesz podpałką do grilla :))
powaga ja sobie calutki silnik umyłem pędzelkiem i jest teraz lśniący i czyściutki
Ale z tego co czytam to już Ci chyba nic nie pomoże masz po prostu uszkodzenie mechaniczne coś Ci schodzi z tej felgi co by to nie było farba czy inne ustrojstwo i nic z tym już nie zrobisz chyba że odnowisz powłokę
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Czyszczenie felg

Postautor: Karol dodano: 25 cze 2011, 21:12

Są w marketach takie dynksy - jedne są na bazie alkoholu, inne kwasów i zastanawiam się, czy któryś z nich by nie pomógł.
Gorzej będzie jeśli jeszcze sobie tym zaszkodzę, dlatego dobrze by było wiedzieć, z czego te nasze fele są zrobione.

A mój problem wygląda tak
Obrazek

Jest to całkiem płaskie, zdrapać się nie da. Faktycznie może i defekt produkcyjny.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Czyszczenie felg

Postautor: grabek dodano: 25 cze 2011, 21:30

Niestety, ale mamy do czynienia z czymś podobnym jak w samochodzie- lakierowane aluminium. Dynksy nic nie dadzą, ponieważ te białe przebarwienia to korozja pod warstwą lakieru. Tak jak stwierdził żołnierz- poza regeneracją nic z tym nie zrobisz. Ewentualnie mozesz zadziałać drobniutkim papierkiem wodnym- co najmniej 1000- zreszlifować warstwę lakieru i skorodowaną warstwę i zapolerować. Potem będziesz musiał często wcierać wosk w to miejsce, aby powstrzymać dalszą korozję. Smutne jest tez to, że jeżeli tak to zostawisz, to uszkodzenie to będzie stopniowo się powiekszało, a zwłaszcza w zimie, jeżeli zimujesz motonga na dworzu lub nieogrzewanym pomieszczeniu.

Pozdrawiam,
Krzysiek

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 21:32 ---

Niestety, ale mamy do czynienia z czymś podobnym jak w samochodzie- lakierowane aluminium. Dynksy nic nie dadzą, ponieważ te białe przebarwienia to korozja pod warstwą lakieru. Tak jak stwierdził żołnierz- poza regeneracją nic z tym nie zrobisz. Ewentualnie mozesz zadziałać drobniutkim papierkiem wodnym- co najmniej 1000- zreszlifować warstwę lakieru i skorodowaną warstwę i zapolerować. Potem będziesz musiał często wcierać wosk w to miejsce, aby powstrzymać dalszą korozję. Smutne jest tez to, że jeżeli tak to zostawisz, to uszkodzenie to będzie stopniowo się powiekszało, a zwłaszcza w zimie, jeżeli zimujesz motonga na dworzu lub nieogrzewanym pomieszczeniu.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
grabek
Forumowicz

Motocykl: Wektor FD 150-3
Tel. kom.: 518154905

Czyszczenie felg

Postautor: Lupus dodano: 26 cze 2011, 00:50

Takie białe wżery mogą też być spowodowane takimi jak mówisz dynksami z marketu jak nie wytrzesz do sucha felgi po spryskaniu, pojawia się takie coś (pewnie na bazie kwasu to robione jest). A wiem bo sam tak zrobiłem, na szczęście nie widać bo to mała kropka.

ps. takie pryskacze są świetne jak nie możesz doczyścić rąk umazanych w smarze (wszelkie pasty BHP się chowają), pryskasz na ręce i nawet szmatą którą masz umazaną smarem doczyścisz ręce (oczywiście radze potem dokładnie wyszorować ręce mydełkiem i ciepłą wodą hehe bo będzie jak na feldze tylko że zamiast wrzera w aluminium będzie na ręce :D)
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

Czyszczenie felg

Postautor: kruk69 dodano: 26 cze 2011, 09:11

Felgi czyściłem rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym , bardzo dobrze usuwa to co leci z łańcucha po smarowaniu
ale skoro to jest lakierowane aluminium to nie wiem czy to najlepszy pomysł :?:
Awatar użytkownika
kruk69
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 606105869

Czyszczenie felg

Postautor: Michoł dodano: 26 cze 2011, 10:18

Ze zdjęcia wnioskuje że są to wżery korozyjne. Najczęściej jest tak że felga zostaje spolerowana a na powierzchnie natryskuje się lakier bezbarwny żeby zabezpieczyć przed korozją, odbarwieniami jak i małym zarysowaniom.
Nie wiem jak wygląda ten proces technologiczny, jeśli nie trzeba wygrzewać tego lakieru tylko się go nakłada w temp. pokojowej i poleruje to sprawa jest prosta. Kupuj lakier, spoleruj parchy i nałóż nowa warstwę lakieru.
(Myślę że facet który siedzi za ladą w sklepie z lakierami i farbami samochodowymi powinien mieć pojecie i doradzić co trzeba zrobić)

Do czyszczenia różnego rodzaju zabrudzeń, najczęściej stosowanym środkiem w zakładach mechanicznych jest popularny DIMER. Używałem tego środka i moim zdaniem nieźle to sobie radzi z brudem. W przypadku naszych sprzętów gdy mamy do umycia miejsca trudno dostępne, najlepiej wziąć jakiś dozownik po płynie do szyb, (środek dobre działa gdy się spieni) i spryskać miejsce, odczekać jakieś 30-50sek i spłukać (czasem trzeba powtórzyć parę razy).
Poczytajcie sobie o tym środku, jest bardzo popularny i chyba w każdym sklepie z chemią samochodową do go się kupić.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Czyszczenie felg

Postautor: krysz dodano: 26 cze 2011, 10:30

Michoł pisze:Do czyszczenia różnego rodzaju zabrudzeń, najczęściej stosowanym środkiem w zakładach mechanicznych jest popularny DIMER.

Potwierdzam. Często używam Dimera, skutecznie usuwa różnie zanieczyszczenia. Super do umycia silnika w aucie, okolice zębatek w motocyklu /olej z łańcucha wymieszany z kurzem/ itp. Dodam, że jest lekko żrący i należy uważać na oczy i umyć ręce po stosowaniu.
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Czyszczenie felg

Postautor: Peter dodano: 26 cze 2011, 23:05

Pasta firmy K2 Aluchrom daje taki efekt
Obrazek

Wżery nadal są ale efekt wizualny znacznie lepszy. Nie widać ich w rażący sposób.
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Czyszczenie felg

Postautor: mike_russ dodano: 27 cze 2011, 17:44

W Lisku też zauważyłem białe ślady na obręczy, tyle że u mnie to jest chyba po prostu polerowane aluminium (bez lakierowania). Nie wydają mi się specjalnie groźne, tyle że nieestetyczne. Ale nie będę nad tym specjalnie płakał póki całości koła nie grożą ;) Przy rowerze też tak było, z czasem koło jednolicie zmatowiało, poza tym jakoś wytrzymało 10 lat bez problemu. Inna rzecz, że armatura to błyszczeć musi :))
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Następna

Wróć do Wszystko na temat...