Rzeczy kilka o lusterkach...

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Lepes dodano: 10 sie 2012, 16:07

Postanowiłem założyć nowy temat, bo nic konkretnego w wyszukiwarce nie znalazłem. Myślę, że temat dość istotny, bo o bezpieczeństwo idzie, a Wasze posty mogą się każdemu przydać.

Wczoraj pożegnałem się z lusterkiem prawym, dziś - przy zdejmowaniu pokrowca - zdechło drugie. Na szczęście nie pękła tafla, ale pasek ją obejmujący. Nie mniej jednak, ten miły sposób zostałem pozbawiony obu i zmuszony do wymiany. Generalnie nic strasznego, bo i tak nosiłem się z takim zamiarem, ale wolałbym, żeby nastąpiło w przeze mnie obranym terminie, a nie tak. Tym bardziej, że mogłem je stracić podczas jazdy, co nie byłoby zbyt miłe i bezpieczne.

Wertuję od wczoraj net w poszukiwaniu nowych, w miarę tanich, lusterek, ale jak sami wiecie - nic nie jest łatwe i proste, bo kształtów, cen i "marek" jest pełno.

Moje zdechłe lusterka były okrągłe. Niby średnica 12cm, ale przyznam, że średnio w nich widziałem. Teraz myślę o prostokątnych, przynajmniej 14cm.

Moje wątpliwości i prośba o Wasze zdanie:
1. Prostokątne czy okrągłe? Mi się wydaje, że w prostokątnych będę lepiej widział, ale pewności nie mam.
2. Ceny lusterek są strasznie różne. Warto inwestować, czy wystarczy brać coś ze średniej półki? Nie mam na myśli wyglądu, bo to rzecz gustu. Ja chcę zwykłe, bez ozdóbek.
3. Lepiej wyższe, czy może niższe?
4. jakieś inne pomysły? :)

Poniżej kilka linków do takich, które wzbudziły moje zastanowienie:
http://allegro.pl/lusterka-duze-na-stop ... 28795.html
http://www.agmot.pl/sklep/p/19881/LUSTE ... -M-10-PARA zero info na temat wymiarów, więc posłałem e-mail. Zobaczymy co napiszą.
http://www.czesci-moto.pl/p8516,lusterk ... 0-p-p.html
http://allegro.pl/lusterka-uniwersalne- ... 91555.html podobne do pierwszych.
http://allegro.pl/lusterka-duze-prostok ... 50435.html

Myślę, że Wasze opinie przydadzą się nie tylko mi osobiście, ale i innym, którzy staną nagle przed podobnym problemem :)
Awatar użytkownika
Lepes
Forumowicz

Motocykl: Honlei (Roadstar) LF250
Tel. kom.: 505899495

Postautor: cruenzo dodano: 10 sie 2012, 17:32

Co do kształtu, to sie nie wypowiem bo to kwestia biustu. Natomiast uważam, ze lepiej kupic lusterka wyższe byś nie oglądał w nich swoich ramion
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

Postautor: Arcon dodano: 10 sie 2012, 17:36

I zwróć uwagę, że tanie lusterka mają plastikową obudowę, co oznacza, że dość łatwo je "pęknąć" przy regulacji. Ja bym wziął te ostatnie, bo pierwsze chyba też są plastikowe.
Arcon
Forumowicz

Postautor: oleńka dodano: 10 sie 2012, 17:56

Te ostatnie wydają mi się najsolidniejsze, pozostałe napewno mają plaskową obudowę i , tak jak pisał Arcon, szybko mogą je diabli wziąć. A co do wysokości, to chyba nie ma to większego znaczenia , skoro można je wyregulować, żeby wszustko było widać :).
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Postautor: Deamiens dodano: 10 sie 2012, 18:13

Ad.1. większej różnicy raczej nie ma, grunt żebyś coś w nich widział, a najlepiej tyle ile potrzebujesz :)
Ad.2. pomimo wcześniejszych postów sugerujących lipność plastikowych, to cóż, ja mam plastikowe i póki co nie rozpadły się.
Ad.3. - tak samo jak ad.1, kup takie, w których będziesz coś widział :) jak ktoś ma 150 w kapeluszu, to raczej będzie miał łatwiej niż ktoś 2na2 :))

Osobiście kupiłbym najtańsze dostępne lusterka. Czemu? Bo i tak coś tam w nich będzie widać, a od kiedy samochodem prawie nie wjechałem w bok pickupa który był w moim martwym polu (choć nie mam pojęcia, jak się tam zmieścił) zawsze rzucam okiem przez ramię.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: oleńka dodano: 10 sie 2012, 18:48

:D Mnie plasiki rozleciały się ( no nie oba, jedno ) po miesiącu i teraz za darmo nawet takich nie wezmę. Szkoda kasy na kupowanie co i rusz lipy. Ale to moje prywatne doświadczenie i zdanie ;-)
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Postautor: Lepes dodano: 10 sie 2012, 18:56

Ok, czyli udało się ustalić, że plastik jest słabszy ;)

U mnie pękł pasek trzymający taflę, nie plastikowa obudowa, ale to może wynikać z faktu, że nie było jeszcze wypadku ;)

Pytałem Was, bo nie wierzę, że używacie wciąż oryginalnych lusterek. Jeżeli więc zmieniliście, to czym się sugerowaliście? Ceną? A może firmą? A może - jak najprawdopodobniej będzie w moim przypadku - kształt i, mam nadzieję, ceną?

Zawsze patrzę przez ramię, ale też często zerkam w lusterka i, niestety, muszę powiedzieć, że te okrągłe, które miałem, spełniały swoje zadanie lipnie...

Czy ktoś z Was wymieniał lusterka z tego powodu?
Awatar użytkownika
Lepes
Forumowicz

Motocykl: Honlei (Roadstar) LF250
Tel. kom.: 505899495

Postautor: mike_russ dodano: 10 sie 2012, 19:18

Doradzał bym szukać lusterek z metalową obudową (choć ja mam fabryczne plastyki owalne i trzymają się cało). Wysokość trzeba w zasadzie dobrać do wzrostu, ale liczy się też-użyję pojęcia dźwigowego- "wysięg" - czyli jak daleko lusterko wystaje w bok. Lis ma na ten przykład trochę zbyt krótkie wysięgniki i żeby dobrze widzieć muszę się trochę przesunąć bo zasłaniam ręką dużą część widoczności. Dłuższy wysięgnik jest wobec tego lepszy pod względem widoczności.
No i koniecznie z homologacją - takie mają na ogół szkła lepszej jakości.

Z prezentowanych wybrał bym ostatnie - są w prawdzie drogie, ale długa prostokątna tafla zwiększa wspomniany "wysięg" co powinno poszerzyć pole widzenia.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2012, 19:22 przez mike_russ, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: oleńka dodano: 10 sie 2012, 19:19

Uczciwie Ci powiem, że nie ja :D. Mnie się najpierw musi coś spodobać , a dopiero potem cała reszta. Co nie zmienia faktu, że pierwsze lusterka, oryginalne ( paskudne okropnie ) zmieniłam na ładniejsze, które się szybko popsuły. Następne kupiłam też takie, które mi się spodobały, ale już mądrzejsza doświadczeniem, żeby nie brać lipy, takie których szlag nie weźmie tak szybko. I dzięki Bogu 2 lata je mam i bardzo sobie chwalę :). Duże , zero plasików, nic nie trzeba co trochę dokręcać, żadna prędkość ich nie przekrzywia , wszystko widać elegancko. Nie żal mi kasy, którą na nie wydałam , a nie było to mało :).
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Postautor: Karol dodano: 10 sie 2012, 19:54

Lepes pisze:Pytałem Was, bo nie wierzę, że używacie wciąż oryginalnych lusterek

No, oryginalne prędzej, czy później lubią sobie pęknąć.

Ja szukając lusterek sugerowałem się ceną, kształtem, estetyką. Trwałość zeszła na drugi plan, gdyż niestety trwałość idzie w parze z ceną.

Pierwszy mój wybór padł na fajne, oryginalne, chromowane łezki
http://xarchiwum.pl/lusterka-chrom-lezk ... 20135.html

Szybko jednak je zwróciłem, gdyż miały bardzo małe szybki i nie widać w nich nic więcej niż reflektory aut za nami.

Wówczas stwierdziłem, że najlepszym dla mnie wyborem będą standardowe chińskie, czyli jakieś takie
http://www.sklepmotonet.pl/p/pl/lm00390 ... +10mm.html

kupiłem jednak wersję z orłem
http://www.sklepmotonet.pl/p/pl/lu0071/ ... +10mm.html

i jestem zadowolony - 1/3 tej ceny, co metalowe, służą od początku sezonu, dobrze się prezentują i jeśli w nic nie uderzę, to powinny dać radę i kolejny sezon :)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Następna

Wróć do Wszystko na temat...