Romet Divisiom 249 - wyciek oleju

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Romet Divisiom 249 - wyciek oleju

Postautor: mariusz_ino dodano: 16 kwie 2013, 12:26

Dzisiaj pognałem romecika troszeczkę dojeżdżam a tu na lewym bucie mam olej. Silnik obryzgany bardziej z lewej strony i olej odparowywał z rury od tumika która wychodzi z cylindra. Tak jakby olej szedł gdzieś górą. Na szczęście oleju w silniku jest jeszcze na pół okienka bo jakbym jechał bez oleju to strach pomyśleć. Romecik na gwarancji a serwis w moim mieście wolałbym omijać szerokim łukiem. Myślicie że to coś poważnego?
Obrazek
Awatar użytkownika
mariusz_ino
Forumowicz

Motocykl: Honda CBF 600S

Re: Romet Divisiom 249 - wyciek oleju

Postautor: beniamin82 dodano: 16 kwie 2013, 14:09

Może trzeba dokręcić głowicę. Tylko lepiej żeby to zrobił serwis korzystając z klucza dynamometrycznego, coby szpilek nie urwać.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: kalin20 dodano: 16 kwie 2013, 14:24

Rocznik 2011 ?

Jeśli tak to uszczelka pod głowicą do wymiany, przypadłośc tego rocznika ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: mariusz_ino dodano: 16 kwie 2013, 22:57

Rocznik 2010 kupiony w wakacje 2011r. Po odstaniu dodatkowych 30minut cała ta kontrolka jest zalana olejem czyli oleju wyleciało niewiele ale pęd wiatru go rozbryzgał. 10.10.2011 wpis w książce gwarancyjnej : wymiana gaźnika, wymiana uszczelki. Romka ma przejechane tylko 960km. Może znacie jakieś dobre serwisy w kujawsko-pomorskim? Bo ja mam do nich pecha. No i dojdzie jeszcze transport (dodatkowe koszta) bo chyba w takim stanie lepiej moto nie jechać.
Obrazek
Awatar użytkownika
mariusz_ino
Forumowicz

Postautor: michal_krk dodano: 16 kwie 2013, 23:12

"Całe oczko"? Ile oleju wlałeś? Nadmiar również może być przyczyną wycieku..
Książka serwisowa mówi o 1-1.2l jednak byłem na przeglądzie gwarancyjnym i mechanik powiedział mi, że do tego silnika wchodzi niecały litr coś koło 0.9l gdy natomiast jest go za dużo to zaczyna się pocić. Dodam, że gość pracuje w najbardziej cenionym serwisie od Rometów.

Jeśli tylko się poci i olej jest na stanie to pare km silnikowi nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
michal_krk
Forumowicz

Motocykl: Romet Division 249

Postautor: mariusz_ino dodano: 16 kwie 2013, 23:26

Sam nic nie wlewałem. Byłem na przeglądzie na 500km w swoim mieście. Też się zastanawiałem czy czasami mi za dużo tego oleju nie wlano. To nie wyglądało na pocenie bo olej był i na mnie i na moto (silnik, rura tłumika, lewa plastykowa osłona).
Obrazek
Awatar użytkownika
mariusz_ino
Forumowicz

Postautor: kalin20 dodano: 17 kwie 2013, 10:34

A może po wymianie oleju pociekło trochę na te miejsca, bo czasem może pociec jak spuszcza się olej. Albo puściła uszczelka pod korkiem spustowym. Wiele serwisów nie wymienia jej przy serwisie olejowym
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: mariusz_ino dodano: 17 kwie 2013, 12:44

Wymiana oleju była 460km temu ;) a korek też odpada bo pociekło górą. Byłem w serwisie firmowym arkus/romet 55 km ode mnie ale bez romecika i dowiedziałem się od serwisanta że w Divisionach często leci górą z pod pokrywy i że nieraz wymiana uszczelek nie wiele daje. Dostałem nową uszczelkę ale na razie tylko lekko dokręcę te 4 śróby w narożnikach a jak nie pomoże to zdejmę tą przykrywę wyczyszczę i założę nową uszczelkę. Myślę użyć silikon wysokotemperaturowy co wy na to?
Powiedzcie mi czym umyć cylinder z tego oleju i czym odtłuścić miejsca tam gdzie ma być nowa uszczelka?
Obrazek
Awatar użytkownika
mariusz_ino
Forumowicz

Postautor: michal_krk dodano: 17 kwie 2013, 17:24

Silikon wysokotemperaturowy jak najbardziej.
Są specjalne preparaty do czyszczenia silników więc może takim, ewentualnie wodą i szmatką:)
A odtłuścić możesz benzyną ekstrakcyjną, ale tylko wtedy gdy będziesz dawał silikon w przeciwnym razie nie widzę sensu, powiem więcej ja zawsze przed założeniem uszczelki gumowe smaruje olejem, co by lepiej trzymały.
Awatar użytkownika
michal_krk
Forumowicz

Motocykl: Romet Division 249

Postautor: Luca dodano: 18 kwie 2013, 09:25

mariusz_ino pisze: Myślę użyć silikon wysokotemperaturowy co wy na to?

Z silikonem to uważaj. Uszczelkę smarujesz cieniutką warstwą, tylko tyle, żeby była wilgotna, nie więcej. Jeśli silikonu będzie za dużo, to przy dokręcaniu wypłynie do środka i z czasem te wypływki mogą się odkleić i dostaną się do oleju. Nie muszę chyba pisać co może się stać, gdy taki glut z silikonu zatka jakiś kanalik olejowy. Filtr powinien to wcześniej wyłapać, ale nie wszystkie chińczyki mają filtry olejowe.
Jak odkręcisz pokrywę zaworów to sprawdź, czy gładź jest bez zarysowań, uszkodzeń.
Partyzanckim sposobem to upierdliwe pokrywy zaworowe delikatnie przeszlifowuje drobnoziarnistym papierem ściernym ale w nowym sprzęcie nie polecam.
Odpowiednio duży kawałek papieru ściernego należy przykleić do idealnie równej powierzchni, potem kładę taką pokrywę na papier i równomiernymi ruchami wygładzam powierzchnię pod uszczelkę.
Idealnie byłoby dać tą robotę do szlifierza ale do tej pory domowa partyzantka mnie nie zawiodła. :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Następna

Wróć do Wszystko na temat...