Junak m25 kilka pytań

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Junak m25 kilka pytań

Postautor: Fobos1 dodano: 02 cze 2014, 16:04

Witam.
Może mi ktoś powiedzieć:
-Jak się otwiera kanapę? :)
-Ile paliwa można max wlać do zbiornika? Powiedzmy w centymetrach pod korkiem. W instrukcji jest napisane "Poziom paliwa nie powinien przekroczyć dolnego poziomu brzegu górnej części zbiornika". Nie bardzo rozumiem to zdanie.
-Nie działa wskaźnik poziomu paliwa. Co może być przyczyną? W instrukcji jest on opisany jako "Wskaźnik układu paliwowego, wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej". To jakaś pomyłka czy ma on dwa zastosowania? Może mieli na myśli kontrolkę EFI, tylko źle wskazali strzałką.

Dzięki z góry. Może lamerskie pytania, ale dopiero co kupiłem i zaczynam ;)
Awatar użytkownika
Fobos1
Forumowicz

Motocykl: był JunakM25,jest HondaCB500F

Re: Junak m25 kilka pytań

Postautor: andrzej_sl dodano: 02 cze 2014, 16:51

Wiesz co? Rzeczywiście to zdanie ujęli prosto i przystępnie :rotfl:
Po prostu lej prawie pod korek zostawiając trochę miejsca, aby paliwo nie ciekło po zbiorniku, gdy będziesz jechał. I to chyba tyle. Nauczysz się :) . W motocyklach trzeba działać trochę "na czuja" :roll:

Prawdziwi hardkorowcy motoryzacyjni leją paliwo po korek tak, aby powstał menisk wypukły, a po wciśnięciu korka to, co wypływa łapią ustami i tak długo w nich trzymają, aż zwolni się trochę miejsca w zbiorniku, po czym wypluwają :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

No, to pożartowaliśmy sobie :_hura: , a teraz wracamy do zajęć :zalamka:

Zobaczymy, może Beniamin i Jacek coś tam naskrobali.......................
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie - "Made in China".
andrzej_sl
Klubowicz

Motocykl: Mińsk125-JL150-GS500-ST1100
Tel. kom.: 600413426

Postautor: jarb dodano: 02 cze 2014, 22:38

Fobos1 pisze:Witam.
Może mi ktoś powiedzieć:
-Jak się otwiera kanapę? :)
-Ile paliwa można max wlać do zbiornika? Powiedzmy w centymetrach pod korkiem. W instrukcji jest napisane "Poziom paliwa nie powinien przekroczyć dolnego poziomu brzegu górnej części zbiornika". Nie bardzo rozumiem to zdanie.
-Nie działa wskaźnik poziomu paliwa. Co może być przyczyną? W instrukcji jest on opisany jako "Wskaźnik układu paliwowego, wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej". To jakaś pomyłka czy ma on dwa zastosowania? Może mieli na myśli kontrolkę EFI, tylko źle wskazali strzałką.

Dzięki z góry. Może lamerskie pytania, ale dopiero co kupiłem i zaczynam ;)

-aby otworzyć kanapę trzeba włożyć kluczyk z lewej strony pod siedzeniem w zamek i przekręcić w (chyba) lewo-kanapa lekko odskoczy,
- za dużo paliwa nie lej bo w M25 jest taki upierdliwy paten na przelewanie się paliwa. Ja leję zawsze ok 1cm poniżej wlewu paliwa i jest ok.
- sprawdź zasilanie, może się jakiś przewód wypiął, albo spróbuj zalać paliwa prawie do pełna. U mnie też dość szybko wskazówka opada do rezerwy ;)
A za pytania nie ma co przepraszam :D
Miłego śmigania
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Postautor: Fobos1 dodano: 03 cze 2014, 06:29

Chyba nie dość dokładnie szukałem zamka przy siodle :) O tym przelewaniu się paliwa czytałem kiedyś na jakiejś stronie i właśnie dlatego mnie to zastanowiło ile wlewać. Dzięki wam za odpowiedzi. :piwa:
Awatar użytkownika
Fobos1
Forumowicz

Postautor: Fobos1 dodano: 13 paź 2014, 09:43

Mam pytanie do użytkowników 2-cylindrowych Junaków. Czy pojawiają się u was wycieki oleju? Jeśli tak to co było przyczyną? Po wczorajszej wycieczce, około 100km kapał olej gdzieś z tylnej części silnika. Zaglądałem z latarką, ale nie potrafię zlokalizować źródła, trochę tam ciasno poupychane.
Awatar użytkownika
Fobos1
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 13 paź 2014, 09:52

Duże ilości tego oleju? Ja się kiedyś wystraszyłem jak mocno nasmarowałem łańcuch przekładniówką.
łańcuch wyrzucił olej w okolicach zębatki zdawczej i potem z silnika kapał olej (przekładniowy).
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Fobos1 dodano: 13 paź 2014, 10:03

Kilkanaście kropli było na pewno pod motocyklem. Zatrzymaliśmy się po około półgodzinnej jeździe z prędkością 90-100, wtedy to zauważyliśmy, później jechaliśmy wolniej i już w garażu, po powrocie wyciek był znacznie mniejszy. Łańcuch mogę wykluczyć, pryskałem go sprayem jakieś 400 km temu.
Awatar użytkownika
Fobos1
Forumowicz

Wróć do Wszystko na temat...