WEKTOR 150 - problem nie odpali :(

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Demon dodano: 20 lut 2009, 22:30

Witam,
panowie pomóżcie... :wnerw:

mam Wektora 150, skubany ma ok. 700km przebiegu i jak do tej pory wszystko było ok.
Teraz postał jakieś 1,5 miesiąca w cieplutkim garażu i koniec :( nie odpali za cholere... :wrr:

wczoraj naładowałem akumulator do pełna i mi go brakło... kręci a nawet dymku nie puści... :kicha:
paliwo jest, bo swiece zalewa... iskra jest... świece są nowe... poza tym ani na starych ani na nowych nie zagada...

co go może boleć... bo już sam nie wiem... :pliz:

z góry dzięki za info... odwdzięczę się browarkiem... :piwo: :piwa:
Awatar użytkownika
Demon
Forumowicz

Motocykl: WEKTOR 150

Postautor: Shipp dodano: 21 lut 2009, 01:30

Wkręc 100% sprawne świece, zamknij kranik, spuśc paliwo z gaźnika, gaźnik zalej świeżym paliwem i spróbuj odpalic. Powinno zadziałac.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: Largo dodano: 21 lut 2009, 01:57

Woda w baku nie jest zła, bo skrapla się do góry. Poza tym jest zawsze w paliwie. Zrób jak pisze Shipp, bo najczęściej świece zawodzą. Możesz je wytrzeć do sucha i sprawdzić iskrę na zewnątrz.
Largo

Postautor: Demon dodano: 21 lut 2009, 04:13

Panowie przed postawieniem maszyny zatankowałem go do pełna...
myślicie że to przez wodę w paliwie? o tym nie pomyślałem...

może wykrece świece i wpuszczę trochę swiezego paliwka bezpośrednio do cylindrów, tylko czy to nie spowoduje ze w momencie rozruchu zaleje mi świece?

iskra jest już pisałem, wykręciłem świece i podczas kręcenia jest wyraźna iskra...

jeżeli z ta wodą to prawda to będę musiał "osuszyć" zbiornik i gaźniki i zalać świeże paliwo, mam nadzieje ze pomoże :)
Awatar użytkownika
Demon
Forumowicz

Postautor: dorplas dodano: 21 lut 2009, 11:22

nie no bez przesady żeby osuszać zbiornik, te troszkę wody w zbiorniku nic nie zrobi żeby był problem z odpaleniem, tym bardziej że miałeś pełen zbiornik, zrób tą czynność z gaźnikami co Shipp pisze, a co do świecy to tak ją wyczyść żeby była sucha a nie tylko czysta lub lepiej załóż nową prosto z pudełka, a piszesz że masz ciepły garaż to nie przesadzaj z tym ssaniem odkręć je do połowy i wtedy spróbuj po w.w. czynnościach
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: Largo dodano: 21 lut 2009, 13:05

Dokładnie jak wyżej. Iskra nie wystarczy, że jest. Musi być mocna, żeby spowodowała zapłon paliwa. No bo o takiej rzeczy jak ssanie to chyba nie muszę pisać? Tak na wszelki wypadek wspominam, bo czasem niektórzy zapominają i szukają problemu ;p
Ale jeżeli osuszysz świece i spuścisz paliwo z gaźnika i nadal nic to będziemy kombinować dalej.
Largo

Postautor: Shipp dodano: 21 lut 2009, 13:24

Wymiana paliwa w gaźniku nie jest spowodowana wodą. Benzyna potrafi czasem "zastac" się. Już się z tym spotykałem w serwisie w skuterach. Za nic nie chciały odpalac, a wymiana wachy w gaźniku usuwała ten problem.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: herrmannek dodano: 21 lut 2009, 16:45

Jak masz kopkę to próbuj kopką... najpierw kilka razy na sucho bez dodawania gazu, potem z włączonym zapłonem i lekkim gazem/bez, z ssaniem/bez do skutku ... Zobacz też czy ci guma kolektora dolotowego nie pękła. jak tak to zalep powinien odpalić od razu... W swoim i pół godziny musiałem się bawić... Jakaś duperela pewnie....
herrmannek

Postautor: Demon dodano: 21 lut 2009, 21:31

Dzięki chłopaki...
jak tylko skończe dyżur - szybkie śniadanko i smigam do garażu próbować ożywić swojego rumaka...

o rezultatach moich starań będę informować na bieżąco :DDDD

Largo - o ssaniu nie zapomniałem... :foch: i nawet przekreciłem kluczyk w odpowiednia stronę :DDD ;p ;p ;p

POZDRAWIAM :piwa:
Awatar użytkownika
Demon
Forumowicz

Postautor: Gaber dodano: 21 lut 2009, 22:00

sprawdź , czy oddał ci automat od stopki bocznej , jeśli moto długo stał podparty na niej , to może coś nie trybić
jeśli masz otwartą boczną stopkę , to nigdy go nie odpalisz :)
Awatar użytkownika
Gaber
Forumowicz

Motocykl: R-150
Tel. kom.: 606259487

Następna

Wróć do Wszystko na temat...