Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.
Mam pytanie przed dokonaniem zakupu łańcucha. Jeżeli zębatkę zdawczą zakładam 2 zęby większą a tylną o 2 zęby mniejszą, to czy długość łańcucha pozostaje taka sama ? Chciałbym, by naciągi miały zapas regulacji. Doświadczalnie tego zrobić nie mogę, gdyż jestem przed zakupami. Pomóżcie.
W 125 zmieniłem zębatkę zdawczą na większą o 1 zęba i odczuwalnie stracił na mocy, ale daje rade. Obawiam się że przy Twoim przełożeniu faktycznie pod wiatr i górę będziesz jezdził na trzecim biegu.
Luca dobrze pisze, na początek daj zębatkę zdawczą większą o dwa zęby zamiast brać się za obie. Z wymianą przedniej mniej roboty, a i łatwiej wrócić do poprzedniej. Ja zmieniałem zębatkę napędową na mniejszą (nie pamiętam czy o 2 cz o 3 zęby) ale w 10-cio konnym silniczku to się nie sprawdziło i wróciłem do poprzedniej.
Dzięki za odpowiedzi. Wcześniej zmieniłem zębatkę zdawczą + 2 zęby. Idzie bez problemu. Sprawdziłem na autostradzie i lekko górskim terenie. Nie ma odczuwalnego spadku mocy czy elastyczności, więc pomyślałem o tylnej zębatce i stąd moje pytanie. Pozdrawiam. Lwg.