Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.
Wymieniłem oponę przednią w Benyco BR 125 w wulkanizacji, po wymianie opony chciałem żeby te koło wyważyć i co się okazało ? że ośka jest za cienka i koło nie weszło do maszyny do wyważania kół od motocykli. Czy ten problem dotyczy innych motocykli 125 czy akurat w tym moim konkretnym przypadku. Udało Wam się wyważyć koła ? Czy może tych maszyn do wyważania kół od motocykli jest kilka rodzajów na różne grubości ośki ? bo nie wiem czy jest sens szukać w innych wulkanizacjach.
Najpierw się przejedź i jak nie wyczujesz wyraźnego bicia ,to odpuść wyważanie . Ja uważam ,że przy naszych lekkich motorkach i stosunkowo nie dużych prędkościach można z tego luxusu zrezygnować (ja nigdy nie wyważałem i nie zauważyłem ani bicia ,ani zróżnicowanego zużycia bieżnika w obu moich motorkach).Oczywiście zrobisz jak uważasz .
Możesz też poszukać takiego wulkanizatora który wyważa statycznie. Bez maszyny. Wtedy wykorzystywana jest ośka z twojego motocykla. Tak wyważałem koła do Cruisera przed wyjazdem do Włoch, ale jak mi kierownica wężykowała po puszczeniu tak dalej wężykuje. A co ciekawe u Jacka.rc zachowuje się tak samo .
Ja wyważałem dokładnie tak jak pisze beniamin. Tył wszedł na wyważarke. Mi zależało na wyważeniu bo podejrzewam, że łożyska u mnie też jednak nieco gorszej jakości, więc skoro mogę niewielkim kosztem im ulżyć to czemu nie? Liczę, że odwdzięczą się dłuższą, bezawaryjną pracą
Ostatnio jak zmieniałem oponę w motocyklu dałem też do wyważenia. Po pierwsze objechałem 3 zakłady wulkanizacyjne w mieście i nikt nie chciał się podjąć wymiany opony (opona dętkowa), w końcu oponę zmieniono i koło wyważono mi w serwisie motocyklowym. Wyważano jest w ten sposób:
Naklejając ciężarki na felgę
Czy w motocyklu trzeba wyważać koła? Jedni mówią że nie, inni że tak. Ja tam jestem zdania że to na pewno nie zaszkodzi, zwłaszcza że nie kosztuje to ogromnej sumy pieniędzy. A teraz jak już wiem jak to nawet może sam bym spróbował wyważyć uprzednio kupując ciężarki