Ile kosztuje nowy Lifan -250 w Chinach

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Jachu dodano: 29 mar 2009, 18:25

Zadałem ten temat ponieważ w zeszłym roku kupiłem nowy motorek bez przebiegu i bez gwarancji. Po kupnie oczywiście wyszło że o takiej nazwie jak ja mam czyli Heroway nikt w Polsce nie słyszał ale też kupując spodziewałem się tego, a po drugie kupiłem w bardzo okazyjnej cenie czyli o ponad połowe taniej niż modele dealerów keeway i kingway. Własciwie nie tylko w Polsce nikt nie słyszał, znalazłem tylko egzemplarze o tej nazwie w Turcji i Hiszpani. Drążąc temat dalej zmieniłem preferencje wyszukiwarek na język jedyny słuszny Chiński i znalazłem !!!
Okazało się że moto można kupić bezpośrednio w Chinach, czas realizacji zamówienia to o ile pamiętam 2 tygodnie (moto przysyłaja koleją) a koszt (sprawdzałem to listopadzie 2008) po ówczesnym kursie dolara to grubo poniżej 2000 PLN. Trzeba tylko spełnić 1 warunek: zamówić trzeba najmniej 20 sztuk. Uwaga wszystko co przywozimy z CHRLU nie ma ani w Polsce ani w europie homologacji. Tak teraz pytanie jak moje moto zostało zarejestrowane bo przecież nie ma homologacji ?
Na to pytanie nie znam odpowiedzi ponieważ dostałem moto razem z dowodem rejestracyjnym i ubezpieczeniem na konkretną osobę. Ale jako detektyw z zamiłowania zadzwoniłem do wydziału komunikacji. Poinformowano mnie że każda osoba fizyczna może raz w roku sprowadzić pojazd bez homologacji i zwyczajnie go zarejestrować. Wymagania: podanie o zarejestrowanie pojazdu bez homolgacji, następnie przegląd pojazdu w okręgowej wojewódzkiej stacji kontroli pojazdów (pierwszy przegląd- przez telefon na stacji powiedzieli że można wydrukować dane ze strony producenta i oni to przeklepią do karty pojazdu :) ) i jakies dwa podatki vat w urzedzie skarbowym o ile pamietam to vat6 ale nie jestem pewny i mamy moto zarejestrowane. Te przepisy o homologacji maja być w tym roku nowelizowane podobno pod koniec kwietnia. Więc jak ktoś ma 20-stu znajomych fanów chińskich motocykli bez moto to się musi spieszyć :)
Jachu

Postautor: LEFTHANDY dodano: 29 mar 2009, 21:20

A jak wygląda to twoje cudo? Bo to że ma jakąś tam nazwę to faktycznie, w przypadku chińskich motocykli nic nie znaczy.
Jak ja rejestrowałem swój to w moim urzędzie nic nie wiedzieli o EURO 3. Myśleli, że jaja sobie z nich robię.
Wydaje mi się, że aby pojazd został zarejestrowany to właśnie trzeba go zaprowadzić do najbliższej stacji kontroli pojazdów, gdzie przebadają go pod kątem spałniania wymogów.

Bardzo ciekawe info odnośnie Challengera jest na międzynarodowym forum chinersów. A mianowicie, że Chińczycy wyeksportowali je ze swojego kraju, bo u nich nie spełniał przepisów i nie mógł być zarejestrowany.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Postautor: Jachu dodano: 30 mar 2009, 13:54

Poniżej zapodaje link mojego chomika z fotkami mojej Bluebell w wersji dziewiczej od producenta

Obrazek
Jachu

Postautor: LEFTHANDY dodano: 02 kwie 2009, 00:25

Fajny sprzęcik, fajny kolorek (przynajmniej inny niż oklepana czerń) i fajne dałeś jej imię.

Pozdrowionka :buttrock:
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Postautor: Jachu dodano: 02 kwie 2009, 11:09

LEFTHANDY pisze:Fajny sprzęcik, fajny kolorek (przynajmniej inny niż oklepana czerń) i fajne dałeś jej imię.

Pozdrowionka :buttrock:

Kolor to była dla mnie załamka bo jechałem po czerwony lub czarny :) Ale już przywykłem, a i nazwa spasowała.
Jachu

Postautor: LEFTHANDY dodano: 04 kwie 2009, 02:31

Zadaje pytanie jeszcze raz, mimo, że już to robiłem. Ale tu jest taki pierdolnik, że nie mogę znaleźć teraz tego tematu.
Gdzie kupiłeś gmole i ile za nie dałeś?
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Wróć do Wszystko na temat...