Okazało się że moto można kupić bezpośrednio w Chinach, czas realizacji zamówienia to o ile pamiętam 2 tygodnie (moto przysyłaja koleją) a koszt (sprawdzałem to listopadzie 2008) po ówczesnym kursie dolara to grubo poniżej 2000 PLN. Trzeba tylko spełnić 1 warunek: zamówić trzeba najmniej 20 sztuk. Uwaga wszystko co przywozimy z CHRLU nie ma ani w Polsce ani w europie homologacji. Tak teraz pytanie jak moje moto zostało zarejestrowane bo przecież nie ma homologacji ?
Na to pytanie nie znam odpowiedzi ponieważ dostałem moto razem z dowodem rejestracyjnym i ubezpieczeniem na konkretną osobę. Ale jako detektyw z zamiłowania zadzwoniłem do wydziału komunikacji. Poinformowano mnie że każda osoba fizyczna może raz w roku sprowadzić pojazd bez homologacji i zwyczajnie go zarejestrować. Wymagania: podanie o zarejestrowanie pojazdu bez homolgacji, następnie przegląd pojazdu w okręgowej wojewódzkiej stacji kontroli pojazdów (pierwszy przegląd- przez telefon na stacji powiedzieli że można wydrukować dane ze strony producenta i oni to przeklepią do karty pojazdu