close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Benyco Dark Star

Re: Benyco Dark Star

Postautor: piotrek dodano: 10 wrz 2014, 10:12

Marek pisze:W między czasie główka kierownicy dostała luzów,skręciłem sam -zamiast klucza hakowego śrubokręt i młotek gumowy :ojoj: ale narazie jest dobrze.Obroty dalej wariują ,przemęcze sie do następnego przeglądu i gażnik pewnie do czyszczenia,ale to już napewno w innym serwisie - nie w Kutnie.
Pytanie czy filtr powietrza powinien być suchy czy nasączony olejem ?

witaj Marek trochę mnie nie było ,bo robota wezwała i trzeba popracować było. Główkę kierownicy też już przerabiałem i co 30km mi się luzowała sprawdzaj jeszcze centralną śrubę górnej półki (TAKA SREBNA NA KLUCZ CHYBA 17) jak ona będzie lużna to główka się będzie luzowała co chwila. i zaczynam mieć obecnie luz na tylnym wachaczu (przebied 1060 km mojego moto) . pzdr ;)
piotrek
Forumowicz

Motocykl: hyosung gt 125

Postautor: Marek dodano: 10 wrz 2014, 22:07

Tak wiem , śrube na półce skręciłem kluczem z przedłużką,zobaczymy jak długo to wytrzyma.A ztym wachaczem to gdzie się poluzowało na śrubach i jakie są
objawy.
Marek
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125cm

Postautor: Marek dodano: 12 wrz 2014, 12:39

Dla wszystkich zainteresowanych,właśnie wróciłem od mechanika-stał się cud :jupi: Jak wiecie były problemy z gaśnięciem ciepłego silnika na wolnych obr.
Jak tylko wjechałem na podwórko ,to już wiedział że sprzęgło do podciągnięcia(motałem się trochę z biegami).Od razu zabrał się dziarsko do pracy (facet 50-60 lat),zdemontował gaznik,,przedmuchał powietrzem dysze,złożył w całość ustawił pokrętło wolnych i mieszanki,założył gażnik do moto ,podpiął linkę ssania (bo nie była nawet skręcona z cięgłem),ustawił przy klamce linke sprzęgła i..... zainkasował 15 zł :oklasky: .Całość zajęła może 30 min.
Teraz jestem już pewien mam w nosie wszystkich śmiesznych serwisspeców,przeglądy zrobię sobie sam,nie będę płacił 150-180zł za brakoróbstwo.Dowiedziałem się że zawory regulować dopiero za pół roku,nóżkę boczną z wyłąćznikiem to lepiej za jakiś czas odpiąć od kostki,styki śniedzieją i kłopot z odpaleniem,olej to półsyntetyk,filtr powietrza powinien być suchy przedmuchać go od czasu do czasu powietrzem,itd.....
Wracając do domu silnik zrobił się bardziej miękki,elastyczny nie gasł zmniejszyły się jakby drgania przy 80/h.Nooo aż głupio :_hura:
Marek
Forumowicz

Postautor: piotrek dodano: 12 wrz 2014, 19:23

Marek pisze:Tak wiem , śrube na półce skręciłem kluczem z przedłużką,zobaczymy jak długo to wytrzyma.A ztym wachaczem to gdzie się poluzowało na śrubach i jakie są
objawy.

czesc . wahacz mam dokręcony na śrubie a mimo to kolo razem z wahaczem ma luz [ prawo - lewo] i to dość duży . nie wiem do końca jeszcze jak to jest zbudowane ale penie jakieś tulejki tam są i się wygibały już .nie grzebałem jeszcze przy tym , ale od tego jest chyba gwarancja. Zmieniłem zębatkę przednią [zdawczą] na 16 zębów i moto przyśpieszył o 5 km do 105vmax biegi zrobiły się trochę dłuższe i przy prędkość i przelotowej 80km/h wyraźnie przycichł. 17 zębów też próbowałem ale do 4 biegu to był rasowy motor a na 5 to porażka nie chciał jechać więcej niż 80km. jeszcze nie tankowałem i nie wiem czy jakieś oszczędności paliwa z tego powodu [16z] będą, ale jutro CI napiszę bo pewnie gdzieś się bujnę. zebatke polecam [ 16z łańcuch 428 mamy] naprawdę fajnie się jedzie. koszt około 20 pln i 25 min. pracy. [ przebieg mam 1180km] Cieszę się że naprawiłeś swojego ,bo niema nic gorszego niż zabawka która przysparza trosk i problemów. pzdr :)
piotrek
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 12 wrz 2014, 20:42

Co do tylnego wahacza, to była jedna taka sytuacja że nie zamontowano w fabryce tulei... Kolega nikt tak miał w keewayu.
Ja w romecie miałem Fabrycznie krzywy wahacz i na gwarancji wymieniono.
Co do zębatki to zapomniałem wam powiedzieć że warto do tego silnika dać 16tke.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Marek dodano: 15 wrz 2014, 09:33

Pytania do Piotrka choć nie tylko - ile ci spala sprzęt bo według moich obliczeń u mnie 3,5l/100,przejechane 700km.Czy w trakcie docierania tak jest i pózniej zmaleje _bezradny . I drugie pytanie jak często się luzuje główka w kierownicy ,u mnie już drugi raz dokręcałem i czy to też ustanie.Jak narazie motocykl jezdzi dobrze nie gaśnie.Pozdrawiam.
Marek
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 15 wrz 2014, 10:13

Marek pisze:Pytania do Piotrka choć nie tylko - ile ci spala sprzęt bo według moich obliczeń u mnie 3,5l/100,przejechane 700km.Czy w trakcie docierania tak jest i pózniej zmaleje _bezradny .

Nie mam pojęcia, może ten motocykl swoje warzy, i temu tak pali. Mój romet z tym samym silnikiem spalił w trakcie docierania 2,88 potem 2,5-3.10l/100km.

Marek pisze: I drugie pytanie jak często się luzuje główka w kierownicy ,u mnie już drugi raz dokręcałem i czy to też ustanie.Jak narazie motocykl jezdzi dobrze nie gaśnie.Pozdrawiam.

Może źle dokręcasz? Wypadałoby poluzować centralną śrubę, potem dokręcić luz główki ramy kluczem hakowym (rowerowy powinien pasować). I centralna śrubę dokręcić.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Marek dodano: 15 wrz 2014, 10:55

No witam beniamin,korekta spalania to 2,88l/100 (zle liczyłem ) :wnerw: .Co do główki kierownicy to najpierw luzuję śrubę główną (środkowa na półce)prawie ją wykręcam potem biorę duży płaski śrubokręt i gumowy młotek , stukając dokręcam nakrętkę ile się da następnie dokręcam śrubę główną kluczem z przedłużką oczywiśćie z wyczuciem żeby nie urwać.
Marek
Forumowicz

Postautor: piotrek dodano: 17 wrz 2014, 09:37

witam. Moje moto nie chce palić mniej niż 3,4l prawda jest taka że cisnę mu :whip: w mieście a w trasie około 80km/h jadę. spróbuje zwolnić troszeczkę bo też chcę 2,88 mieć :) , a z półką i śrubą wahacza przedniego walczyłem ze 2 tygodnie i teraz spokój jest. Tylni wahacz kolega mi naprawił [był luz i moim zdaniem wahacz był dokręcony] wziął nasadkę z dłuuuuugą przedłużką i 2 obroty od mojego max i luzu brak jest naprawiony. W tym tygodniu jade na przegląd po 1500km ,a zawory to mi klepią już że ho ho. _boisie pzdr
piotrek
Forumowicz

Postautor: Marek dodano: 18 wrz 2014, 08:28

:ojoj: No tak u mnie też na wahaczu jest leciutki luz trza dokręcić,a i takie pytanie mam kiedy odpalacie na ręcznym ssaniu.Ja dzisiaj próbowałem przy temp.10 stopni i nie chciał ,dławił się zapalił ale bez ssania (może coś zle robie).Jest jakaś technika obsługi tej wajchy od ręcznego,zależność od temperatury _bezradny .Pozdrawiam.
Marek
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne motocykle