Benyco Dark Star

Re: Benyco Dark Star

Postautor: corvin dodano: 18 sie 2015, 20:20

kuse10 pisze:Ahhh przypomniałem sobie: pytałem się w salonie gdzie kupowałem Darka czy to prawda, że ponoć wpakowali w partię z 2015r silniki 250. Powiedział, że to jakaś ściema i nie dostali żadnej informacji o pomyłce.

Kolega pisał o 150ccm :)
Kordek pisze:Jeśli będziecie rozbierali silniki, to pomierzcie je dokładnie, bo może się okazać, że macie nieco większe niż w rzeczywistości je mieć powinniście ;) Dzisiaj dowiedziałem się, że z winy producenta mam silnik 150 cm 3 a nie 125 :D Ponoć przypadłość ta dotyczy wszystkich Dark Starów sprzedanych i oclonych w tym roku ;) :jupi:

Jeśli chodzi o pojemność będę coś wiedział po przeglądzie na 1500 km (czyli za około 650 km), poproszę mechanika by zmierzył cylinder. I tak w książce serwisowej jest zaznaczona inspekcja głowicy i cylindra. Będzie pewność co do jednej maszyny :)
A jeśli chodzi o v-max to z pełnym bakiem, owiewką, kuframi i moimi 97 kilogramami było 105km/h, może coś by jeszcze z siebie wycisnął, ale dostał takich wibracji, że odpuściłem sobie dłuższe trzymanie manetki rozkręconej na maksa.
corvin
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125

Postautor: kuse10 dodano: 18 sie 2015, 21:21

Tak, miałem na myśli 150cm3, żle napisałem. Mój błąd ^^
kuse10
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125cm3

Postautor: corvin dodano: 24 sie 2015, 12:50

Cześć.
Przekulałem już 1000 km, więc postanowiłem poddać maszynę zabiegom kosmetycznym - mycie i pucowanie. No i zauważyłem problem. Na nóżce centralnej motocykl jest przechylony o około 10 stopni w lewo od pionu. Obejrzałem dokładniej nóżkę centralną i okazuje się, że lewa podpórka jest wygięta w łuk w przód o około 1 cm do 1,5 cm, a prawa podpórka nóżki jest prosta. Motocykl przy próbie ruszenia kierownicą kolebie się na tej nóżce. Strasznie mnie to irytuje.
I tu pytania może źle go stawiam na tej nóżce, bo nie łapię za błotnik tak jak mój mechanik (boję się że ten plastik pęknie)?
Może po prostu nóżka jest wykonana z tak kiepskiego gatunkowo metalu i dlatego się wygięła?
No i czy wymieniać nóżkę, czy tez próbować wyprostować co będzie i tak wiązało się z jej demontażem?
Wiem, że to śmieszna sytuacja. Jednak mój Dark Star wygląda teraz jak kuternoga :(
corvin
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125

Postautor: beniamin82 dodano: 24 sie 2015, 22:26

Nóżka centralna w chinolkach bywa słaba.
Jeżeli używa się na codzień bocznej kosy to jest ok. Centralna używana tylko do czynności serwisowych wystarczy na długo.
Jak możesz reklamować to reklamuj choć z drugiej strony możesz wymontować, podejść do spawacza, wyprostować i wzmocnić pretami czy kątownikiem. Wtedy wytrzyma długo...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: HANS dodano: 26 sie 2015, 10:06

witam :-) jaką ma oryginalnie założona zębatkę przednia dark star??bo wyczytałem na form zeby załozyc 16tke podobno bedzie ciut szybszy :-)
Awatar użytkownika
HANS
Forumowicz

Motocykl: benyco dark star 125
Tel. kom.: 511188350

Postautor: HANS dodano: 26 sie 2015, 10:28

witam ponownie pytam jeśli można ...jaka jest oryginalna przednia zębatka w darku??
Awatar użytkownika
HANS
Forumowicz

Postautor: HANS dodano: 26 sie 2015, 17:24

witam,kuse 10 gratuluje osiągów :oklasky: mój Darek nie chce lecieć więcej niż 90...masz może jakiś pomysł jak to zmienić???co prawda jest cały ubrany tj.szyba gmole sakwy piórnik lightbarry a nawet zakupiłem spacerówki ale czy to byłaby tego wina ...raczej nie,myślałem chociaż o tych 100km/h
Awatar użytkownika
HANS
Forumowicz

Postautor: jendrek1989 dodano: 26 sie 2015, 17:30

Mój naj więcej 110 naj prostej :P choć sam wążę ponad 100
Jak ci się chce to pozdejmuj wszystko i bendziesz wiedział

Co do zębów to zejdę zaraz i policze
Awatar użytkownika
jendrek1989
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark star

Postautor: HANS dodano: 26 sie 2015, 17:37

wystarczyłoby chociaż te 100-105...co masz na myśli żeby pozdejmować???jakiegoś typu blokady itp???dziękuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
HANS
Forumowicz

Postautor: kuse10 dodano: 26 sie 2015, 20:33

Raczej chodziło o pozdejmowanie dodatków i sprawdzenie czy po zmniejszeniu wagi dalej będzie ci jechał te 90km/h czy więcej. Mój jest na full przyozdobiony tyle, że ja sam ważę tylko 45kg.
A co do "blokad" to od znajomego, który siedzi w skuterach i innych pomniejszych maszynkach dowiedziałem się, że na przykład moduł zapłonowy w Darku raczej nie jest zablokowany (posiadam moduł odblokowany do Rometa R125, praktycznie to samo co Darek więc jeżeli będzie pasował to w wolny dzień zrobię test prędkości i zobaczymy jak pojedzie), natomiast jakaś blokada może znajdować się:
-mały plastikowy "pierdzielnik" / tulejka przy iglicy (nie wiem jak to nazwać :D )
-za mała dysza w gaźniku
-zwężka w kolanku wydechu
-zwężka przy filtrze powietrza.
Mechanikiem to on nie jest a te wymienione pozycje to jego domysły co do możliwych blokad.

Ja na razie tam nie gmeram aby przypadkiem nie stracić gwarancji... różnie bywa. Na przykład chciałem zrobić sobie tłumiki przelotowe (stare odciąć i podczepić inne). Już trzymałem piłę w łapie ale zadzwoniłem do serwisanta i jednak odradził mi tego robić przynajmniej do końca gwarancji... ale i tak przewierciłem tłumik ^^ może się nie przyczepi ^^ Więcej bass'u jest i ludzie zaczęli się oglądać za siebie jak podjeżdżam :czapa:

Jak chcesz poprawić szybkość kosztem przyśpieszenia to jeszcze możesz zmienić tą zębatkę zdawczą na większą (ja mam oryginalną, nie dobierałem się do niej więc nie powiem ile ma zębów).
kuse10
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125cm3

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne motocykle