Automatyczny wlacznik swiatel a rejestracja pojazdu

Re: Automatyczny wlacznik swiatel a rejestracja pojazdu

Postautor: Tytus dodano: 05 lut 2016, 00:07

Dowód tymczasowy jest po to ,żeby wydział komunikacji sprawdził papiery sprzętu w poprzednim miejscu zarejestrowania. Na logikę przy rejestracji czegoś nowego ,nie ma gdzie i nie ma potrzeby sprawdzania, chyba że u importera czy producenta. W działalności polskich urzędów i polskiego prawa ,może lepiej logiki się nie doszukiwać, będzie mniej rozczarowań i frustracji. Jak dostanę tymczasowy a po czasie okaże się ,że nie dostanę stałego to przepadnie mi termin zwrotu towaru,a to niedobrze a nawet bardzo niedobrze.
Tytus
Forumowicz

Motocykl: Romet ADV 125

Postautor: pawel74 dodano: 05 lut 2016, 08:14

Z dowodami rejestracyjnymi jest tak, że tzw.twardy dowód robi państwowa wytwórnia papierów wartościowych i tylko oni to robią a nie jak dawniej były gotowe blankiety w urzędach. Dostajesz na początek dowód tymczasowy i urząd przesyła twoje dane do PWPW i oni dopiero drukują dowód właściwy, a tablice rejestracją dostajesz od razu. taką jak ma być.
Awatar użytkownika
pawel74
Forumowicz

Motocykl: Romet R250
Tel. kom.: 539933706

Postautor: Mariuszz dodano: 05 lut 2016, 08:36

pawel74 pisze:Z dowodami rejestracyjnymi jest tak, że tzw.twardy dowód robi państwowa wytwórnia papierów wartościowych.

Paweł74 ma rację. Jest to zwiazane z wydrukiem dowodów indywidualnie dla właściela przez WPW. I dotyczy to każdego pojazdu, zarówno nowego jak i używki. I nie ma to nic wspólnego ze sprawdzaniem legalności pojazdu. Urzad rejestruje auto czy motocykl na podstawie dokumentów które dostarcza klient i jeśli sa wszystkie wymagane i nie budzace podejrzeń to pojazd się poprostu rejestruje. To nie FBI.
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Motocykl: Suzuki DL 650

Postautor: Tytus dodano: 05 lut 2016, 09:35

Jak zrozumiałem, czyli w momencie gdy dostanę dowód tymczasowy to na 100% dostanę później stały. Jeszcze jedno. Dopiero w przyszłym tygodniu diler ma mi dosłać dodatkowe oświadczenie Rometu, które ma rozwiązać problem. Czy termin jaki mam na ewentualne odesłanie towaru będzie biegł od daty otrzymania tego dokumentu, czy już biegnie ?
Tytus
Forumowicz

Postautor: foxmolder dodano: 05 lut 2016, 10:30

Tytus pisze:Jak zrozumiałem, czyli w momencie gdy dostanę dowód tymczasowy to na 100% dostanę później stały.

Wydanie dowodu stałego mogą uzależnić od dostarczenia dodatkowych dokumentów, tak miałem przy Hoojsungu. Resumując dowód tymczasowy to nie na 100% dowód stały.
---
foxmolder
Forumowicz

Motocykl: -

Postautor: Mariuszz dodano: 06 lut 2016, 18:00

foxmolder pisze:
Wydanie dowodu stałego mogą uzależnić od dostarczenia dodatkowych dokumentów, tak miałem przy Hoojsungu. Resumując dowód tymczasowy toi nie na 100% dowód stały.

Dziwne _boisie
Rejestracja to wydanie zgody przez prezydenta miasta czy inny organ administracji (wójt?). Wydanie "blach" i wydanie dowodu miękkiego to wg. mnie zarejestrowany pojazd i 100% na twardy dowód.
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Postautor: Tytus dodano: 07 lut 2016, 19:15

W aukcji na której kupiłem ADV było sformułowanie, że kupujący otrzyma motocykl i komplet dokumentów potrzebnych do jego zarejestrowania. W moim przypadku nie dostałem kompletu dokumentów ,bo brak dodatkowego oświadczenia importera ,w tym przypadku Rometu, umożliwiającego zarejestrowanie. Ponawiam pytanie, czy data od której biegnie 14 dniowy termin w którym mogę odstąpić od umowy na odległość ,zacznie się z chwilą otrzymania tego dodatkowego oświadczenia, czy biegnie od chwili dostarczenia motocykla i niekompletnej dokumentacji ?
Tytus
Forumowicz

Postautor: jacecek dodano: 07 lut 2016, 20:06

Nie jestem na 100 % pewny, ale wg mnie w momencie pokwitowania przez Ciebie odbioru przesyłki transakcja została zawarta i od tej chwili rozpoczyna się czas na zwrot niesprawnego, niekompletnego, uszkodzonego lub/i niezgodnego z umową przedmiotu.
Ale mogę (i chciałbym ) się mylić i życzę Ci pomyślnego zakończenia procesu rejestracji.
pozdrawiam - jacecek
Awatar użytkownika
jacecek
Klubowicz

Motocykl: Honda CTX 700 D
Tel. kom.: 668842471

Postautor: Mariuszz dodano: 07 lut 2016, 20:56

Tytus pisze:...., czy data od której biegnie 14 dniowy termin w którym mogę odstąpić od umowy na odległość ,zacznie się z chwilą otrzymania tego dodatkowego oświadczenia, czy biegnie od chwili dostarczenia motocykla i niekompletnej dokumentacji ?

Użyłeś słowa "aukcja" więc mniemam że kupiłeś motor przez "Allegro". Zajrzyj do regulaminu.Tam jest napisane że o odstapieniu od umowy masz obowiazek poinformować sprzedawcę do 14 dni od chwili otrzymania towaru. A dopiero potem biegnie 14-to dniowy czas na zwrot. Tak ja to rozumiem.
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Postautor: garfik dodano: 07 lut 2016, 21:40

https://prokonsumencki.pl/blog/zwrot-towaru-zakupionego-przez-internet-przez-konsumenta-nowa-ustawa-konsumencka/

<cytata>
Konsument, który zawarł umowę na odległość, może w terminie 14 dni kalendarzowych odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów wskazanych poniżej. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się:

- dla umowy, w wykonaniu której Sprzedawca wydaje Produkt, będąc zobowiązany do przeniesienia jego własności (np. umowa sprzedaży) – od objęcia Produktu w posiadanie przez konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik, a w przypadku umowy, która: (1) obejmuje wiele Produktów, które są dostarczane osobno, partiami lub w częściach – od objęcia w posiadanie ostatniego Produktu, partii lub części albo (2) polega na regularnym dostarczaniu Produktów przez czas oznaczony – od objęcia w posiadanie pierwszego z Produktów;
</cytata>
--
90% wypadków wydarza się w domu. ZAKAZAĆ DOMÓW!
Those, who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety - Benjamin Franklin

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Motocykl: Nornica - Yamaha XJ 600 N

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne