Junak M12 - przerywa przy większych obrotach

Junak M12 - przerywa przy większych obrotach

Postautor: daro1155 dodano: 21 kwie 2016, 19:01

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem Junaka M12 i mam problem, ponieważ przy wysokich obrotach prędkość 90 km/h motocykl zaczyna przerywać i traci moc. dzieje to się szczególnie gdy szybko się go rozpędza. Ktoś może wie jaka może być tego przyczyna?
daro1155
Forumowicz

Motocykl: Junak M12

Re: Junak M12

Postautor: beniamin82 dodano: 21 kwie 2016, 19:36

Czy przy takich samych obrotach a niższej prędkości też przerywa?

Ile masz paliwa w baku? Może czas przełączyć na rezerwę? Na granicy rezerwy też może przerywać.

Może to być cokolwiek.
Na początek kup nową świecę zapłonową. Choć tutaj raczej przerywałaby od razu lub po nagrzaniu.

Ważne też jest w jaki sposób przerywa. Przerywa i dopiero po odpuszczeniu gazu na chwilkę znów zaczyna jechać? Wtedy to brak paliwa czyli przytkany wężyk, lub filtr paliwa. Czasem też odpowietrznik w baku (tutaj warto spróbować pojechać z otwartym bakiem).

Jeżeli przerywa często i szybko to winny może być jakiś styk. Zacząłbym od poprawienia styku klem akumulatora.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: daro1155 dodano: 21 kwie 2016, 21:23

Zaczyna przerywać tak jak jadę ok 100 km/h nalge w pewnym momęcie zaczyna przerywac i spada prędkośc do 80 km/h i jak dodaję gazu to przerywa (szarpie). Jak zmniejsze obroty i powoli wchodzę w większe to jest w porządku. Jest taka możliwośc że jest założony jakiś ogranicznik prędkości?
daro1155
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 21 kwie 2016, 21:58

daro1155 pisze:Zaczyna przerywać tak jak jadę ok 100 km/h nalge w pewnym momęcie zaczyna przerywac i spada prędkośc do 80 km/h i jak dodaję gazu to przerywa (szarpie). Jak zmniejsze obroty i powoli wchodzę w większe to jest w porządku. Jest taka możliwośc że jest założony jakiś ogranicznik prędkości?

To mi wygląda na brak paliwa w komorze pływakowej. Motocykl na pełnym gazie wypala wszystko co ma w gaźniku, paliwo nie nadąża dostawać się do gaźnika. Motocykl przerywa. Zwalniasz, puszczasz manetkę gazu, paliwo zbiera się w gaźniku bo motocykl mniej potrzebuje. Odkręcasz na maksa, motocykl przyspiesza aż znowu mu się paliwo nie skończy. To takie moje gdybanie.

W pierwszej kolejności sprawdź klemy na akumulatorze i wymień świece celem eliminacji najtańszej awarii.
Wyczyść filtr paliwa, dmuchnij do wężyków, a jak nie pomoże to znajdź fachowca od gaźników i niech ci zwiększy poziom paliwa w komorze pływakowej.

A tak w ogóle to zaglądnij do powitalni, bo taki tutaj mamy zwyczaj. Napisz też skąd jesteś, może ktoś w okolicy zerknie ci na moto.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Re: Junak M12 - przerywa przy większych obrotach

Postautor: daro1155 dodano: 21 kwie 2016, 23:54

dzięki za wskazówki :)
W pierwszej kolejności wymienię świecę i sprawdzę akumulator choć w tym tygodniu byłem na serwisie więc powinno być ok. Jest gdzieś jakaś instrukcja jak zwiększyć dawkę paliwa ?
daro1155
Forumowicz

Wróć do Junak