Blokada ?

Re: Blokada ?

Postautor: NIKT dodano: 30 mar 2018, 22:14

U mnie przy docieraniu nie było takich objawów (250ccm wtrysk).
U Brata (125 gaźnik) był efekt o jakim wspominasz czyli 3-4 przerywanie na wysokich obrotach, i wytracanie prędkości o 5 km/h względem 4rki do tego vmax 80 km/h, ponadto kiepskie odpalanie.
Lecz : filtr paliwa był fabrycznie zamontowany odwrotnie niż powinien (przepływ był zaznaczony od gaźnika do zbiornika), opaska na gaźniku była luźna od dolotu powietrza.
Na pierwszym przeglądzie odgięta została na gaźniku przez mechanika dźwignia od ssani (dawałeś ssanie lecz klapa w gaźniku była zamknięta).

Co do wsadzenia większej zębatki - ja osobiście zrobiłem to aby prędkość przelotowa się zwiększyła, a tym samym zmniejszyły się obroty silnika i nie uzyskałem efektu szarpania i zwalniania motocykla na 5tym biegu.

Sprawdziłeś "blink kodes" i inne kreatywne moje wymysły xD ?
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: $zymon dodano: 31 mar 2018, 21:13

Dzieki za odpowiedzi . Juz mam dosc ciaglych problemow z tym serwisem . Po ostatnich przygodach z kierownikiem , zlozylem ismo reklamacyjne z tytulu rekojmi i skarge na zachowanie Pana kierownika . We wtorek mam miec spotkanie z prezesem czy kims tam zarzadzajacym . Moj motocykl podoba mi sie ale mam obawy co do serwisu ze po tym wszystki ktoregos razu zrobia cos po zlosci i moge miec nieprzyjemne konsekwencje na drodze . Jezeli uda mi sie wygrac ten spor i odzyskam pieniadze to poszukam innego salonu , chocbym mial jechac po moto 200km ale zeby to byl profesjonalny salon i serwis . Mam dosc nerwow.
$zymon
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight

Postautor: $zymon dodano: 04 kwie 2018, 16:13

Cyrku ciąg dalszy ... Moto znow w serwisie i niby teraz sam prezes ma dopilnowac aby wszystko bylo ok....
I moje pytanie . Czy to prawda ze motocykle sa blokowane na okres dotarcia , czy kolejna bajka "serwisantów" ?
$zymon
Forumowicz

Postautor: jacor dodano: 04 kwie 2018, 17:43

Motocykl jest słabszy podczas docierania i się nie jeździ z maksymalną prędkością.W twoim KSL to 90 km/h.
Awatar użytkownika
jacor
Klubowicz

Motocykl: Cf Moto 650

Postautor: $zymon dodano: 04 kwie 2018, 17:49

Jego nawet nie mozna rozpedzic do 90 . Ze sie nie jezdzi z maksymalana predkoscia to wiem . Moto jezdzi 60-70.
80 to jest max co moze osiagnac , a nie trzymac taka predkosc ...
$zymon
Forumowicz

Postautor: jacek.rc dodano: 05 kwie 2018, 09:32

Może też dorzucę swoje 3 grosze :swir: .Tak czytam i... troszkę szkoda ,że nie poczytałeś o V-max Twojego motocykla i o sposobach docierania ,a docierania nie katowania .Jedyną blokadą jaką można zrobić w Lajcie na okres docierania jest ustawienie bogatszej mieszanki ,w celu lepszego płukania i chłodzenia .Wierzę ,że te maxymalne obroty to były tylko na kilkaset metrów ,a nie całą trasę _boisie .Nowy silnik (każdy) trzeba ułożyć i pierwsze efekty są po około tysiącu km.Masz (według mnie) najlepszego czoperka w klasie do 125 ,moim mam przejechane już około 35k i fakt troszkę porobić trzeba było :D ,wymiany oleju co 1500 ,wymiana łańcucha chyba przy 25k ,wymiana klocków przy 32k ,a jeszcze tej zimy opona ( bo oryg. złysiała ) ,chyba dwa razy przeszła żarówka ,no i trzeba smarować łańcuch _bezradny .Na moim prędkość max ,na prostej drodze ,bez większego wiatru na piątce to 95 km/h ,fakt miałm już na liczniku 115 ,ale to było z górki ,z wiatrem w plecy . Jest dobry sposób na sprawdzenie ( po dotarciu) V max ,porównując prędkości na niższych biegach ze wskazaniami obrotomierza ( przy ilu odcina ) i wtedy widać ,że tylko na 4 biegu można się zbliżyć do 10 k/min ,a piątka jako nadbieg to u mnie max 9k/min ... sory to tylko duża ,ale 125-tka .Jak to jest dla Ciebie za mało ,to niestety ale kupiłeś za słaby motorek :wnerw: , ale jak polubisz jazdę z V przelotową 85-90 /h ,to zyskasz przyjaciela na długie lata i wiele super przygód :motor: . Oczywiście są to wszystko moje doświadczenia i każdy ma prawo się z nimi nie zgodzić .
A jeszcze jedno ostatnio nalałem za 20 zł i przejechałem 232 km :D , za to lubię go szczególnie .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: $zymon dodano: 05 kwie 2018, 12:06

Dziwi mnie troche ze sporo ludzi pisze aby pisac nie czytajac ze zrozumieniem . Moto nie przekroczylo nigdy 8 tys . ( nawet do takiej wartosci chyba nie doszlo . ) Problem tkwi na braku mocy i zwalnianiu na 5 biegu . Kilka osob bardzo fajnie mi odpisalo , ale sporo pisze nie na temat . Znam osiagi , czytalem o docieraniu .Uzywam 3\4 manetki i nie katuje predkosciami max .( tak wiem zaraz beda glosy ze ze powinienem uzywac wszystkich obrotow.) Moto nie zamulam ale tez nie jezdze na max . Robie wszystko zgodnie z zaleceniami. Caly czas wspominam o przerywaniu na 2,3,4 biegu i braku mocy na 5 a ludzie nadal odpisuja ze mot moze jechac max 90 , no niestety moj egzemplarz przy probach sprawdzenia zatrzymuje sie na 80 a po zmianie na 5 predkosc spada .
$zymon
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 05 kwie 2018, 13:19

$zymon pisze:.... a po zmianie na 5 predkosc spada .

Jeśli ważysz powyżej 150kg to jest to jak najbardziej normalny objaw a jak sporo mniej to trzeba szukać innej przyczyny.
Ciśnienie sprężania do sprawdzenia, może lewe powietrze między gaźnikiem a cylindrem lub gaźnikiem a filtrem, zapchany filtr lub coś z dopływem paliwa. Przyczyn może być cała masa.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Markossa dodano: 06 kwie 2018, 14:33

Reasumując co wiemy o twoim moto:
- czasami przerywa na biegach a na V nie ma mocy i zwalnia
- moto w trakcie docierania
- serwis do którego jeździsz ma ciebie w D.... i niby sprawdzał ale Cibie przy sprawdzaniu nie było (pewnie nawet nie sprawdzali luzów zaworowych)

Co należy zrobić:
- znaleźć inny serwis (czytaj ogarniętego mechanika w okolicy) aby sam krok po kroku sprawdził luz zaworowy, świece (podmiana na inne), opory toczenia kół itp.

Fakt inny serwis-mechanik weźmie kasę za sprawdzenie ale bujanie się do nieodpowiedzialnego serwisu to strata czasu i nerwów.
Jeśli sam nie masz ciągotki do mechaniki i umiejętności lub narzędzi to nic tu po fachowych (lub mniej) poradach.

Ja nie mam zaufania do autoryzowanych warsztatów chińskich modeli - wolę polecanych dobrych mechaników którzy mają pełne ręce roboty a co ważne stałych klientów.
Aby zweryfikować swój autoryzowany serwis powinieneś podjechać do innego mechanika aby mieć pewność, że to co się da wyregulować jest zrobione prawidłowo.
W moim moto "dobry mechanik" przy regulacji zauważył oklejony taśmą trójnik od wężyków pseudo dopalacza spalin lub jak tam zwał to ustrojstwo dbające o ekologię przy gaźniku.
Efekt po regulacji całości silniczka - zdumiewający 108 km/h GPS (poprzednio 100).

ps. a może jakieś małe chińskie rączki zamontowały niewłaściwą zębatkę (przednią lub tylną) a różnica w przełożeniu na łańcuchu powoduje że 5 bieg nie ma szans na przyspieszanie ? (zamiast przednia 14 jest 17 albo tylna zamiast 45 jest 31)

Możliwości jest wiele - nie trać nerwów poszukaj dobrego polecanego mechanika i poproś go o pomoc i radę.
Awatar użytkownika
Markossa
Forumowicz

Motocykl: ZIPP RAVEN LUX
Tel. kom.: 531832646

Postautor: robson dodano: 06 kwie 2018, 15:22

jacek.rc pisze:Jedyną blokadą jaką można zrobić w Lajcie na okres docierania jest ustawienie bogatszej mieszanki ,w celu lepszego płukania i chłodzenia

Takie coś robi się w 2 suwie, czteropaka to zupełnie nie dotyczy.
robson
Forumowicz

Motocykl: Romet Z175 x2

PoprzedniaNastępna

Wróć do Keeway