Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.
Kupiłem Rometa R-150 nowego jest jeszcze na dotarciu, ale mam z nim małe kłopoty.
1. Romecik gaśnie jak jest zimny silnik. Postępuję według instrukcji włączam ssanie odpalam motor i trzymam delikatnie gaz przez jakieś 30 sekund i później powinien na wolnych obrotach sobie spokojnie pracować. Niestety silniczek gaśnie odpalę go znowu pochodzi chwilkę i znowu gaśnie. W ogóle silnik pracuje dość nie równo. Potrafi mi zgasnąć (jak jest zimny) w momencie kiedy włączę 1 bieg ;(
2. Silnik pracuje bo już się udało rozgrzać ale pracuje bardzo nie równo wygląda tak jakby się dławił ( ssanie już wyłączone) potrafi sobie nawet w rurę delikatnie strzelić. Regulowałem delikatnie skład mieszanki według instrukcji niestety albo jest gorzej albo tak jak jest w tej chwili. Niestety nie moge go dostarczyc do serwisu na chwile obecna (prawo jazdy w trakcie ) ;( Jeśli ktoś może mi pomoc to poproszę.
Standardowo wymiana świec i podkręć odrobinę obroty pokrętłem przy gaźniku. Może być też przytkany gaźnik jakimś śmieciem lub nieprawidłowo ustawione luzy zaworowe.
Ok właśnie podejrzewałem, ze może swiece ale dziwi mnie fakt przeciez to nowka funkiel. Nawet 100 km nie ma przejechane. Srubka probowalem to wlasnie ta do ustalania skladu mieszanki ?
Narazie dziekuje za pomoc musze looknac gdzie ta srubka jest bo nie zauwazylem tam zadnej z plastikowym łbem. Porozgladam sie jakby co to bede dopytywal.
podziekowal i Pozdrawiam
-- EDYTOWANY Dzisiaj, 08:43 --
Witam. Przerylem wczoraj pol motoru nie moge znalezc zadnej sruby z platikowym lbem w okolicach gaznika. Ma ktos moze zdjecie gdzie ta srubka jest
Dorzucając jeszcze słowo odnośnie świec, chciałem dodać, że w moim gasnącym Romku była świeca mająca się nijak do zaleceń producenta. Miałem Chamiopn P-RA7HC, więc coś co jest wyposażone w rezystor przeciwzakłóceniowy. Dodatkowo od samego początku świece wyglądały na już nieźle używane. Wiec wymiana jest sensowna (NGK D7EVX).