Z radością ogłaszam, że...

Porady doświadczonych dla początkujących
(jak jeździć, jak hamować, jak upadać, jak jeździć w grupie)
moderatorzy: Wojtas

Postautor: gzelson dodano: 20 wrz 2010, 19:02

Ja mam w srode o 7;30 drugie podejscie : D
Poki co, juz drugi rok bez prawka smigam. Konsekwencje zadne mnie nie spotkaly, a zrobilem kolo 8 tysiecy
Moze poza tym, ze bylem na TVN Turbo, tzn zdjecie z fotoradaru ze mna i moim motongiem - zdjecie bylo zrobione z przodu, wiec nikomu nie chcialo sie wnikac kto to dokladnie, a nie mieliby problemu, bo zrobili mi 4 km od domu :)
gzelson

Postautor: KaeM dodano: 21 wrz 2010, 10:35

ciekaw jestem jak ze znajomością przepisów. Chętnie zobaczyłbym osoby bez prawka w akcji na "trudnych" skrzyżowaniach np w Krakowie. Oczywiście możliwe że wiedza jest odpowiednia ale nikt tego nie potwierdził oficjalnie, a to problem.
No i kwestia drugiego podejścia do egzaminu. Czy pierwsze nieudane nie jest przypadkiem powodem do tego, że nie powinno takiej osoby jeszcze być na drogach?
No chyba, że winny jak zwykle "głupi" egzaminator. :mur:
Awatar użytkownika
KaeM
Forumowicz

Motocykl: BMW F800ST

Postautor: freex dodano: 21 wrz 2010, 10:57

Moje osobiste zdanie jest takie że osoby bez uprawnień nie powinny być uczestnikami w ruchu drogowym, co jak co ale tu chodzi o bezpieczeństwo nawet nie ich ale innych. I to się tyczy obu płci kobiet i mężczyzn.:)
--------------------------------
i życie staje się prostsze ....
Awatar użytkownika
freex
Klubowicz

Motocykl: Zipek
Tel. kom.: 501411357
Komunikator: skype-vinko25

Postautor: KaeM dodano: 21 wrz 2010, 12:29

jak mawiał pewien polityk: to oczywista oczywistość ;-)
Awatar użytkownika
KaeM
Forumowicz

Motocykl: BMW F800ST

Postautor: Dobry dodano: 21 wrz 2010, 14:00

Ja jestem innego zdania jazda bez żadnych uprawnień to tak kategorycznie nie,ale jeżeli osoba ma prawko na B i np.na egzaminie na kat.A nie wiem przypadek,stres,egzaminator lub zwykły pech ją wyklucza i zapisuję się na poprawki ale zawsze coś to niech jeździ przepisy zna jak jeździ samochodem
Większy problem widzę w tym że wystarczy że masz dowód os.i już możesz się poruszać po drogach publicznych skutrem a zakładam się że większość przepisów nie zna na tyle żeby móc jeździć po pub.drogach a osoba z prawkiem na B jeżdżąca moto to pół biedy
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Postautor: beniamin82 dodano: 21 wrz 2010, 15:26

Shipp pisze:Podnoszą się krzyki o wprowadzanie restrykcyjnych przepisów, że nawet do 50ccm trzeba będzie miec uprawnienia.

Przede wszystkim prawo nie działa wstecz. I jeśli do dnia wprowadzenia przepisu będziesz miał co najmniej 18 lat, będziesz mógł dalej jeździć 50ccm.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: gzelson dodano: 21 wrz 2010, 19:54

Kaem, w Krakowie jestem bardzo czesto. To 30 minut drogi odemnie. Nie mialem problemow z zadnym ze skrzyzowan. Oblalem pierwszy egzamin, jak juz gdzies pisalem, bo 'pan nie umiesz siedziec na motorze! jak pan w ogole to rusza?! ZLE, ZLE, ZLE ! Do widzenia!'
Posiadam prawko na B. Zagrozenia raczej na drodze nie sprawiam, wiec moim zdaniem osoby, ktore jezdza jak debile totalne, ktore nawet maja prawko na A powinny byc karane, a nie ludzie, ktorzy jezdza z glowa nawet bez uprawnien.
Oczywiscie to tylko moja wlasna opinia. Niektorych moze oburzyc fakt, ze jezdze bez uprawnien. Potrafie to zrozumiec. Jednak dla mnie to nic zlego. Oczywiscie wszystko z glowa.

Pozdrawiam.
gzelson

Postautor: mike_russ dodano: 21 wrz 2010, 19:57

Podnoszą się krzyki o wprowadzanie restrykcyjnych przepisów, że nawet do 50ccm trzeba będzie miec uprawnienia.

Tak moim zdaniem, to jakiś kurs wypadało by mieć. Ja na ten przykład zdałem na kartę rowerową, gdy tylko nadarzyła się okazja, tak że nawet rowerem jeździłem legalnie. :D
A wiedza z kursu bardzo mi się przydaje, szczególnie, że jeżdżę głównie po mieście, gdzie skrzyżowań moc, ruch duży, i czasem trudno się połapać, a jakoś na mnie specjalnie nie trąbią. :))
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: freex dodano: 21 wrz 2010, 20:52

gzelson pisze:... a nie ludzie, ktorzy jezdza z glowa nawet bez uprawnien.

Tacy nie powinni w ogóle jezdzić.
--------------------------------
i życie staje się prostsze ....
Awatar użytkownika
freex
Klubowicz

Motocykl: Zipek
Tel. kom.: 501411357
Komunikator: skype-vinko25

Postautor: gzelson dodano: 21 wrz 2010, 20:59

Tacy nie powinni w ogóle jezdzić.

Freex, a co powiesz na ludzi, ktorzy maja uprawnienia a za przeproszeniem zapierdalaja, az glowa boli?
Wyboraz sobie, ze jedziesz 100km/h, przed zakretem patrzysz w lusterko - pusto. Zakret sie konczy a tu nagle :motor: zzzzziiuuu ! Ze az przez 5 sekund nie wiesz co sie dzieje, bo gosciu przelecial chyba z 250?
Bylem w takiej sytuacji i moim zdaniem to TAKI nie powinien jezdzic. Psychotesty powinni robic :)

Pozdrawiam.
gzelson

PoprzedniaNastępna

Wróć do Szkoła bezpiecznej jazdy