close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Zipp Raven 250 - podróż z plecaczkiem

Postautor: Vater dodano: 27 cze 2011, 17:52

Witam.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników i użytkowniczek Ravena 250. Mianowicie: jak ten motorek zachowuje się w trasie z jeźdźcem i plecaczkiem o łącznej wadze ok.150 kg. Chodzi mi o moc, podjazdy w górach, jak i komfort i dolegliwości podróżnych ;)
Vater

Postautor: politolog16 dodano: 27 cze 2011, 23:52

Ja już w ten sposób byłem z żoną na dwóch dłuższych wyjazdach i chce jechać na kolejne więc nie jest chyba najgorzej :D

Razem z bagażem ważymy jakieś 160kg. Dynamika spada nieznacznie, spalanie wychodzi mi w granicach 3,3l. Gorzej jest na dłuższych podjazdach - trzeba redukować biegi, by nie tracić prędkości. Ale przy 250cm3 tak chyba musi być.

Ogólnie z przyjemnością można na Ravenie zrobić w dwie osoby jakieś 250km. Zdarzały nam się dzienne przebiegi rzędu ponad 350km, ale wtedy i boli tyłek i plecy. W każdym razie w naszym wypadku.

Podobno komfort jazdy będzie większy jak się ustawi odpowiednio tylni amortyzator, ale byłem z 2 serwisach Zippa i nikt nie umiał pokazać jak się reguluje naciąg sprężyny. Chyba muszę kupić do tego specjalny klucz i samemu pokombinować.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Motocykl: zipp raven

Postautor: eNgine dodano: 28 cze 2011, 19:51

Reguluje się bardzo prosto, jednak bez zacisku do sprężyn będzie ciężko - zaciskiem trzeba ścisnąć sprężynę postawić motocykl na centralnej stopce i obrócić podstawą trzymającą sprężynę od dołu w amortyzatorze. Jak się przyjrzysz to zauważysz poszczególne stopnie (wyszczerbienia) - jest ich dokładnie 5. W moim przypadku najwygodniej się podróżuje przy ustawieniu środkowym (3 ząbek) i jako że nie miałem pasującego zacisku zrobiłem to dosyć prowizorycznie docisnąłem mocno tył motocykla, następnie związałem grubym drutem początek i koniec sprężyny po obydwu stronach (drut utrzymywał sprężynę w pozycji nieco ściśniętej) co pozwoliło mi przy użyciu klucza z haczykiem łatwiejszy obrót podstawy. Polecam.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: politolog16 dodano: 28 cze 2011, 22:26

Tak jak to opisujesz, to nie wygląda to tak trudno. Spróbuje.

Klucz hakowy to np. taki?

http://moto.allegro.pl/hakowy-klucz-do- ... 74723.html

Wygląda podobnie jak rowerowy, ale rowerowy jest chyba jednak płytszy.

I drugie pytanie: możesz wkleić zdjęcie/dać linka do przykładowego zacisku, który mogę wykorzystać? Ewentualnie spróbuje z drutem.

Dzięki. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 28 cze 2011, 22:57

http://allegro.pl/sciagacze-sciagacz-do ... 43267.html

Coś w tym stylu, tylko musi mieć odpowiednio cienkie haczyki, coby się zmieściły pomiędzy zwojami sprężyny w naszych amorkach.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Postautor: politolog16 dodano: 30 cze 2011, 21:46

Podpowiesz mi jeszcze jaki klucz hakowy? Znalazłem np. taki: http://www.narzedziowy.pl/39848_TENGTOO ... HP301.html Podobno uniwersalny :) Dzięki.
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 02 lip 2011, 00:53

Ten, który wkleiłeś wygląda ok, ja używałem klucza od motorynki (z oryginalnego zestawu ;) choć był trochę za płytki to jakoś dało radę.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Postautor: jadak dodano: 14 lip 2011, 12:50

Ja ważę 100 kilo, moja Nieżona ok. 65, więc sami obciążamy Ravena do tej masy jaką podałeś, ale nie narzekam - mały daje radę:) Fakt - nieco buja na sprężynach, zwłaszcza na muldach (muszę spróbować jeszcze je nieco utwardzić), ale nie miałem problemów przy jeździe:)
jadak
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250; Barton Fighter

Postautor: koty4 dodano: 22 sie 2011, 23:54

jA NA RAVENIE DOJECHAŁEM z żoną do Pragi i z powrotem do Poznania. Długie podjazdy powodują, że silnik "puchnie". Tylko raz tak miałem. Ogólnie trzeba uważać na dziurach, bo zawieszenie dobija. No i dupę na dłuższych przebiegach trzeba mieć ze stali :))
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz

Motocykl: Yamaha Majesty 400

Re: Zipp Raven 250 - podróż z plecaczkiem

Postautor: kamil_juri dodano: 19 wrz 2013, 09:46

Rewelacja. Jak dla mnie moto zachowywało się lepiej niż jak sam jeżdżę. My w sumie mieliśmy 120kg. Dobry docisk, nie podskakuje na małych hopkach w porównaniu do tego jak jeżdżę samodzielnie to jest dużo lepiej. Zakręty itp. to spoko jak pasażer wie kiedy co ma robić ale to już inny temat ;) u mnie było super bo żona po pierwszym instruktarzu robiła wszystko jak trzeba więc jechało się całkiem przyjemnie. Ruszanie jest trochę ospałe ale poza tym dobrze ciągnie. Nie meczył się motocykl z tymi dodatkowymi kg.
Jedyna wada to hamowanie. Ale to jak ktoś jeździł ciężarówką z i bez ładunku to wie o co chodzi. Od razu lepiej załóż dwa razy takie odstępy niż normalnie jeśli chcesz przeżyć hamowanie ;) to chyba jedyna wada. Ogólnie Raven idealnie nadaje się do jeżdżenia z plecaczkiem bo gabaryty, siedzenie itp. jest w sam raz. Masz duże podnóżki i pozycja całkiem wygodna no i siedzenie pasażera lepsze niż prowadzącego ;) Plecaczek był również bardzo zadowolony po jazdach ;)
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Następna

Wróć do Zipp Raven