close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Loctite

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Loctite

Postautor: Largo dodano: 31 sie 2008, 20:44

Na podstawie Waszych doświadczeń wiem, że większość śrub trzeba zabezpieczyć przed odkręcaniem klejem do gwintów Loctite. Patrząc na allegro znalazłem ten, który chyba będzie dobry:

Obrazek
Loctite 243

Tylko zastanawiam się ile tego kleju kupić. Czy wziąć tą małą buteleczkę 10ml, czy większa 50ml. Mała kosztuje 6zł, a duża chyba 30zł. Ile tego kleju zużyliście Wy?
Largo

Loctite

Postautor: krzysios333 dodano: 01 wrz 2008, 07:22

Ja śruby zabezpieczałem podobnym mazidłem i zużyłem jakieś 1/3 opakowania 50ml także 10ml jest raczej za mało. Poza tym będziesz miał jak będzie potrzeba odkręcić jakąś śrubę i potem od nowa zabezpieczyć.
krzysios333

Loctite

Postautor: Largo dodano: 01 wrz 2008, 20:55

Dzięki za odpowiedź. Wezmę tą 50ml.
Pozdrawiam!
Largo

Loctite

Postautor: Largo dodano: 13 paź 2008, 20:31

Ok, mam to loctite. Teraz pytanie, czy "polecacie" któreś śrubki w sposób szczególny do potraktowania tym klejem? Ja u siebie dokręciłem kilka, które wydawały mi się luźne i teraz jest w miarę ok, ale ja za dużo nie jeżdżę - teraz stoję, bo nie ma oleju:/ Sklep każe mi czekać do czwartku wieczoru, bo może wtedy napiszą mi, czy dostali olej z dostawą :/
Dwa tygodnie czekam...
http://www.moto-akcesoria.pl/ :kicha:
Largo

Loctite

Postautor: krzysios333 dodano: 14 paź 2008, 07:17

Pierwsze co to zabezpiecz śruby pod stopkami, szczególnie od tej przy dźwigni zmiany biegów. Ja tą śrubę zgubiłem w pierwszym dniu użytkowania moto. Niby taka mała usterka ale bez tej śrubki daleko nie zajedziesz...
Do tego luźne miałem śruby od mocowania gmola i tłumika. Mazidłem też pojechałem śruby mocowania silnika do ramy. W ogóle stosowałem taką zasadę: jeśli nie potrzebuję kręcić jakąś śrubą przez dłuższy czas to lepiej ją potraktować mazidełkiem :]
krzysios333

Loctite

Postautor: Luca dodano: 14 paź 2008, 09:29

Largo pisze: teraz stoję, bo nie ma oleju:/ Sklep każe mi czekać do czwartku wieczoru, bo może wtedy napiszą mi, czy dostali olej z dostawą :/
Dwa tygodnie czekam...

To wlej inny mineralny może być 15W/50 i na docieranie będzie dobry. Szkoda tych słonecznych dni marnować a silnikowi nic złego się nie stanie.
Przyjdzie ten zamawiany olej to sobie znowu wymienisz a teraz kup to co mają w sklepie od biedy może być mineralny samochodowy.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Loctite

Postautor: Largo dodano: 14 paź 2008, 22:41

Będzie trzeba tak zrobić :/ Zobaczymy co tam maja w sklepie...
Dzięki krzysios za info o tych śrubkach - mi tez luzuje się ta od podnóżków. Już ją dwa razy dokręcałem - następnym razem dostanie Loctite :]
Largo

Wróć do Wszystko na temat...