Zacięta skrzynia biegów (Keeway Supershadow)

Postautor: Luca dodano: 21 paź 2008, 10:21

kgeb pisze:W gwarancji napisane jest, że obsługę serwisową prowadzi wyłącznie - i tu stempelek sprzedawcy.
Żaden inny serwis nie zrobi nic w ramach gwarancji.
Czyli jak kupiłes w Poznaniu moto, a mieszkasz i jeździsz w Wawie i cos ci sie zwali to musisz dostarczyć moto do Poznania!!!!
Zasady dzxiałania sieci dealerów to porażka. Tu widać słabość prawdziwą chińczyków.
Przy tym odręcające się śrubka to nic wielkiego.
Czekam na info z Motoristy. Dzisiaj nie mogłem się do nich dodzwonić, a próbowałem kilka razy...

No to kupiłeś u badziewnego sprzedawcy, który jedzie po najniższej lini oporu i z nikim nie podpisał umów gwarancyjnych. Jest nastawiony tylko na zysk.
Jak ja kupowałem to sprzedawca podał mi punkty na terenie całego krają w których mogę korzystać z napraw gwarancyjnych.
Przestroga dla następnych kupujących chińszczyznę to kupować tam gdzie zapewniają serwis a nie tam gdzie jest najtaniej i nic nie zapewniają.
Jak widać w niektórych przypadkach gwarancja to fikcja i wina jest po stronie polskich dealerów a nie chińskich wyrobów.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: LEFTHANDY dodano: 21 paź 2008, 19:48

kgeb pisze:Właśnie dzisiaj odstawiłem Supershadow'a do Motoristy. Nie dałem rady odpalić na zimno wieć taksóweczka bagażowa niestety. Jakie jednak było moje zdziwienie, jak mimo umówienia telefonicznego serwis odmówił naprawy w ramach gwarancji. Twierdzą, że Keeway nie ma umowy z dealerami i serwisami autoryzowanymi na naprawy gwarancyjne! Tylko jeżeli auto kupione zostało u danego dealera to może on naprawiać moto w ramach gwarancji!!!!!!
Nieźle się dzisiaj pokłóciłem... Motorista twierdzi że mogła pójść skrzynia. Rozebranie moto kosztuje u nich 2000zł.
Niemniej moto zostawiłem. Mają zerknąć, wycenić i skontaktować się z importerem. Ja nabywałem moto na Trakcie Lubelskim a tam nie mają już serwisu. O odbiorze na koszt Keeway nawet nie ma mowy...
Mam nadzieję, że mi to zrobia bo jeszcze chciałem trochę kilosków stuknąć jesienią.

O stary, trzeba było dać mi cynk to pojechałbym tam z tobą.
Zrób tak: napisz do centrali Keewaya w tej sprawie, że jest tatk i tak i nie masz gdzie go serwisować bo salon czy serwis już nie istnieje. Powołaj się na prawo unijne, gdzie gwarancja min. 2 lata jest warunkiem, a nie przywilejem. I niech centrala znajdzie ci serwis, gdzie mógłbyś dokonywać gwarancyjnych napraw. Jak nie to skieruj sprawę do Urzędu Ochrony Konsumentów. Sprawę powinieneś wygrać z marszu.
Aha, jeszcze jedno:
Kopie wszystkich maili i pism zachowaj. Przy wysyłaniu takiej skargi/petycji przypomnij im, że mają ci odpowiedzieć w ciągu 14dni. Tak abyś miał wszystko na piśmie. Bo ewentualnie może to posłużyć jak dowód w sprawie.
Zrób tak, żeby cię podczepili pod Motoristę jednak bo oni są dobrzy. A te 2000zł niech pokryje Keeway.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Postautor: kgeb dodano: 23 paź 2008, 22:04

Problem w tym, że kupowałem u Keewaya bezpośrednio na Trakcie Lubelskim! Kiedyś mieli tam serwis, teraz już nie.
Motorista zachował się na tyle ok, że mi moto przenocował, skontaktowal się z Keewayem. Finalnie ustalili, że zabiorą moto z Motoristy i naprawią sami. Jutro mają odebrać moto sami. Dam znać jak załatwiony został temat.
Mam nadzieję, że wsparcie nie będzie potrzebne,a zdążymy się jeszcze w tym roku umówić (po naprawie) na jakiś mały wypad... chociażby do Jeffs'a
kgeb

Postautor: daro dodano: 24 paź 2008, 19:38

W sumie jak dla mnie to bardzo przykra wiadomość.Awaria skrzyni biegów to poważna sprawa.Tym bardziej,że dotyczy motocykla jakim ja również jeżdżę.Jak na razie z tego co widzę firma Keeway jakoś wywiązuje się z gwarancji.Motorista to znany,ceniony serwis który wziął na siebie autoryzację przeglądów motocykli Keewaya.I chyba dlatego tak szybko dogadali się z centralą Keewaya.Chociaż trochę dziwne,że sami tego nie naprawiają bo mają ku temu wszelkie umiejętności i zaplecze.Prawdę mówiąc to i u mnie skrzynia nie pracuje jakoś idealnie.Zdarza się czasem,że gdy mocno przyhamuję i muszę zredukować kilka biegów to biegi nie chcą "zeskakiwać".Muszę wtedy delikatnie popuścić sprzęgło i schodzą.Żadna tragedia i można się przyzwyczaić.I nie wiem czy to nie jest normalne bo jak jezdziłem wynalazkami typu Mz i Jawa też chyba czasem miałem takie sytuacje.Jakoś tak odruchowo nie wydaje mi się to dziwne.Na pewno duży wpływ na zmianę biegów ma naciąg linki sprzęgła.Raz jak mi się już nazbyt mocno rozciągnęła i był zbyt duży luz na manetce to biegi wchodziły z oporem.Wystarczyło naciągnąć linkę.Pisz jak się toczy sprawa bo jesteśmy ciekawi z oczywistych względów.Można również spotkać się w knajpce i pogadać.Zresztą planuję sporo jezdzić w przyszłym sezonie.W tym udało mi się zrobić kilka bardzo fajnych wycieczek z Lefthandym.Jakby co to możesz śmigać z nami.W pojedynkę nudno ale w kilka tej samej klasy motocykli dużo razniej i fajniej.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Postautor: kgeb dodano: 31 paź 2008, 00:47

No i ciąg dalszy. Jest ciekawie. Keeway na Trakcie nie ma serwisu. Z nieznanych powodów (cena?) nie chcieli aby skrzynie robiła Motorista. Odebrali od nich moto i przewiźli od razu do Motobarta na Ojcowską 6 (Sadyba). Na początku mówili że może to być wodzik. Relatywnie prosta naprawa. Jakieś podkładki tytanowe i sprawa załatwiona. Jednak po wstępnych oględzinach (jeszcze nie rozkręcali) wygląda, że mogła pójść zębatka. A to już przynajmniej czasowo dłuższa naprawa. Wszystkie części zamienne sprowadzają podobno z Węgier, bo tu na miejscu nie mają magazynu części zamiennych. Jutro mam wiedzieć na pewno jak rozbiorą skrzynie.
Szczęście, że sprzęt jeszcze na gwarancji
kgeb

Postautor: LEFTHANDY dodano: 06 lis 2008, 00:24

To możliwe. Słyszałem coś tam od właściciela Motoristy, że współpraca z Keewayem nie układa im się najlepiej ostatnio. Zabawne jest to, że jak kupowałem swojego to też najpierw uderzyłem do Keewaya na Trakcie Lubelskim, a tam skierowali mnie właśnie do Motoristy.

Myślę, że ta usterka to nic poważnego. Ta skrzynia generalnie trochę sprawia kłopoty, zwłaszcza na początku. Mogła się po prostu zblokować w jakiś niefartowny sposób.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Postautor: Grzeno dodano: 06 lis 2008, 17:36

Ja nie wiem co tak wam się psują te silniki ja mam ten sam silnik i do tej pory nic się nie sypnęło poza małym nie fartem (mechanika)na samym początku.
Albo trafiliście na usterkowe albo winowajcy trzeba szukać gdzie indziej.
Charlej Chininson/V-Stromx2/VN-900/NC750X
Awatar użytkownika
Grzeno
Klubowicz

Motocykl: CHARLEJ CHININSON/Vstrom/VN900
Tel. kom.: 792550845

Postautor: andrzej dodano: 07 lis 2008, 19:32

To fakt.
Grzeno tłucze kilometry jak oszalały i nic złego nie dzieje się z jego silnikiem.

Dziwne przypadki.
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

Postautor: kacpero dodano: 09 lis 2008, 18:31

Bo Grzeno ma Cruisera a Wy Panowie opisujecie problemy związane z modelem Supershadow. Pozornie te same silniki, wizualnie niemalże identyczne, ten sam producent LIFAN. Tyle, ze slinik w Cruiserze poddano kilku istotnym modyfikacjom (między innymi dotyczacymi skrzyni biegów). Sumując, mozna powiedzieć, że Cruiser ma silnik ieporównywalnie trwalszy i zmodyfikowany. (chocby kwestia poprowadzenia wydechów).
20 listopada mam spotkanie w W-wie z całym Zarządem firmy Keeway oraz dealerami obsługującymi ich sieć sprzedaży. jeżeli macie panowie jakieś zarzuty odnośnie obsługi, serwisu, samej formy prezentacji lub sprzedaży zgłaszajcie możliwie szybko. To w naszym wspólnym interesie. Być może Zarząd firmy nie zdaje sobie sprawy jak wyglada stan rzeczywisty obsługi pogwarancyjnej.
A tak na marginesie skrzynia biegów to najsłabszy punkt silnika LF-250V poza tym to super jednostka. :chopper2:
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: LEFTHANDY dodano: 10 lis 2008, 00:55

To nie silnik tylko skrzynia. Te skrzynki faktycznie chodzą trochę niepokojąco. Mi na początku też się kilka razy zblokowała. Przeważnie na światłach jak nie zredukowałem biegów. Podejrzewam, że U Kagieba może być podobny problem, ale nic na siłę. Jak ma gwarancję to niech z niej korzysta.
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Lifan LF-250