Projekt ustawy o kierujących pojazdami

Porady doświadczonych dla początkujących
(jak jeździć, jak hamować, jak upadać, jak jeździć w grupie)
moderatorzy: Wojtas

Re: Projekt ustawy o kierujących pojazdami

Postautor: oleńka dodano: 23 lis 2012, 15:40

Myślę, że projekt dotyczy nowych motocykli, prawo nie działa wstecz. A znając Chińczyków, nowe motory przystosują do wymogów, więc nie ma się czym martwić :). To samo było przy katalizatorach :).
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

Postautor: mike_russ dodano: 23 lis 2012, 18:54

Aby zmodyfikować swój motocykl, będzie można wykorzystać tylko i wyłącznie certyfikowane materiały.

Pytanie, co będzie rozumiane przez "modyfikację motocykla" - bo tu w szczegółach diabeł gości... Czy modyfikacją będzie ingerencja w ramę i części biegowe (to by nie było tak źle), czy obejmie również montaż dodatkowego wyposażenia (szyba, kufry, siodło, oświetlenie, przyrządy) - wtedy będzie zagwozdka, bo żeby założyć głupi kufer potrzebny berdzie certyfikat na kufer i stelaż pasujący wyłącznie do danego typu motocykla... Oznacza to, że większości chińskich motocykli nie da się wyposażyć w ogóle, bo wyposażenia dedykowanego nie ma... _boisie
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: radzi2000 dodano: 30 lis 2012, 08:23

Odnośnie przeróbek. Mnie od razu nasuwa się pytanie : co jeśli już masz jakieś przeróbki?. Jedziesz do przeglądu i kiszka. Myślę, że będzie to tyczyło motocykli rejestrowanych pierwszy raz po wejściu w życei ustawy.
Awatar użytkownika
radzi2000
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 2011/ VTX 1300 s
Tel. kom.: 502909382

Postautor: jarb dodano: 30 lis 2012, 14:53

radzi2000 pisze:Odnośnie przeróbek. Mnie od razu nasuwa się pytanie : co jeśli już masz jakieś przeróbki?. Jedziesz do przeglądu i kiszka. Myślę, że będzie to tyczyło motocykli rejestrowanych pierwszy raz po wejściu w życei ustawy.

Tu masz kolego częściową odpowiedź :)
oleńka pisze:Myślę, że projekt dotyczy nowych motocykli, prawo nie działa wstecz. A znając Chińczyków, nowe motory przystosują do wymogów, więc nie ma się czym martwić :). To samo było przy katalizatorach :).

A wszelkie przeróbki, zwłaszcza optyczne i tak powinny być wykonane wg odpowiednich norm _bezradny i dodać należy, że życie i tak pisze różne scenariusze
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Poprzednia

Wróć do Szkoła bezpiecznej jazdy