close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Gwarancja na zakupione części..

Postautor: adrianoo88 dodano: 23 lut 2012, 11:08

Witam serdecznie po sezonie jazdy na motocyklu postanowiłem sprawdzić jak trzyma się zbiorniok podczas zimowego posatoju, okazało się że przecieka i to ostro więc zadzwoniłem do serwisu "R"OMETA pan oczytwiście podał mi cene za zbiornik do jelonka 260 zł plus 22 zł za wysyłke a gdy zapytałem jakiej gwarancji udzielają na zakupiony towar odpowiedź mnie rozłożyła "nie udzielamy gwarancji na zbiornik" ja spytałem jak to możliwe że w Europie w 2012 r na zakupiony towar nie mam żadnej gwarancji. Pan dodał że jak ma udzielić gwarancji na coś co wysyła w Polske?! to jest szok dla mnie, jak kupuje cokolwiek w internecie jest zawsze gwarancja. Pomóżcie w walce z Rometem
Awatar użytkownika
adrianoo88
Forumowicz

Motocykl: Romet R 250
Tel. kom.: 697261483

Postautor: Deamiens dodano: 23 lut 2012, 11:45

Nie do końca rozumiem, jakiej gwarancji oczekujesz. Zbiornik nie jest czymś, co może się zepsuć "samo z siebie", więc nawet gdyby była gwarancja to i tak nie obejmowałaby uszkodzeń w wyniku eksploatacji. A w razie wad, zawsze możesz odstąpić od umowy zawieranej na odległość (o ile nie kupujesz w sklepie).
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: skopi dodano: 23 lut 2012, 18:59

Proste - wyślij do niego oficjalne pismo ,jest rok rękojmi (nie mylić z gwarancją) którą daje sprzedający bo gwarancję daje importer więc w twoim wypadku chyba lepiej liczyć na rekojmię i na tej podstawie w piśmie opisz usterkę i zarzadaj wymiany na nowy zbiornik. Mozesz śmiało wpisać przepisy o prawach konsumenta i zagrozić że w przypadku braku reakcji w ustawowym terminie skierujez sprawę do rzecznika konsumentów- powinien zmięknąć. Jego problem że sprzedaje w Polskę a nie na swoim podwórku i masz prawo od niego żadać naprawy a ze teoretycznie zbiornika się nie naprawia wiec żadaj wymiany. malo tego on powinien przyjechać do ciebie po uszkodzony motocykl. Nie daj sie wpuścić w kanał ze mu wyślesz na swój koszt. Zbiornik est integralną częścią motocykla, jest na gwarancji i nie będziesz się bawił w odkręcanie .
Tu masz link w ktorym jest wszystko opisane
http://www.um.oswiecim.pl/pl_chemik/19_ ... ument.html
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: adrianoo88 dodano: 26 lut 2012, 21:53

Tak jak radziliście wysłałem zapytanie do Federacj Konsumenta i owszem Producent firmy ROMET nie ma obowiązku udzielenia gwarancji na swój towar...to jest poprostu Polska... aczkolwiek każdy kupujący ma prawo ubiegać sie o uzyskanie odpowiedzialności od sprzedającego w ciągu 24 miesięcy od daty zakupu po okazaniu dokumentu stwierdzającego zakup. Pozatym Pani z federacji poinformowała mnie iż sprzedający w tym przypadku ROMET ma prawo wysłać mnie do serwisu w celu ustalenia faktycznego powodu przeciekania zbiornika paliwa. Ciekawe jak zakończy się ta sprawa. Na ten moment firma mnie zniechęciła do swoich produktów w 100%, na pewno nie odpuszcze bo robią badziew i człowiek musi sie potem z tym bujać. Mam WSK z 1977 roku i tam nie ma mowy nawet o zawilgoceniu zbiornika. Paranoja
Awatar użytkownika
adrianoo88
Forumowicz

Postautor: Karol dodano: 27 lut 2012, 14:41

Kolego, nie panikuj. Trafił Ci się uszkodzony model, no trudno, zawsze trzeba się z tym liczyć. Jeśli kupisz TV plazmowy jakiegoś tam Panasonica i trafi Ci się kilka martwych punktów na matrycy, to też stwierdzisz, że robią badziew ?

Wykorzystaj na spokojnie wszystkie możliwości prawne, które masz po swojej stronie i niech moc będzie z Tobą ;)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: skopi dodano: 27 lut 2012, 22:36

Dletego nie walcz o gwarancję tylko o rękojmie - bo na gwarancji bedzie tak jak napisałeś ' odeślą do producenta" a na rekojmi gosc musi sam to załatwic
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: Luca dodano: 28 lut 2012, 10:06

Z tymi zbiornikami to jest tak, że Chińczycy kiepsko kontrolują na szczelność i taki Romet zamawia kontener zbiorników, gdzie część z nich jest wadliwa. Same zbiorniki pewnie kosztują niewiele, ale transport i pośrednictwo tanie nie jest. Teraz, gdy zbiornik przecieka, to Romet ma z tym problem, bo zareklamowanie u Chińczyków kilku , czy kilkunastu zbiorników nie jest łatwe, za odsyłkę muszą sami zapłacić, a odzyskanie pieniędzy jest wątpliwe i przy dużych kosztach transportu, to skórka za wyprawkę. W praktyce Romet wadliwe zbiorniki musi łykać jako straty i dlatego bronią się rękami i nogami by nie udzielać gwarancji na swoje części.
Na szczęście masz rękojmę i jak zakupiony zbiornik okaże się wadliwy, to wysyłasz za potwierdzeniem odbioru, jednocześnie żądając zwrotu pieniędzy lub wymiany na produkt wolny od wad.
Najpiwerw jednak znajdź miejsce gdzie przecieka i może uda się ten naprawić. Są specyfiki do klejenia zbiorników, czy nawet można pospawać, ale to musi już zrobić fachowiec i przed spawaniem zbiornik trzeba zalać czymś niepalnym, by nie wybuchł.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: adrianoo88 dodano: 28 lut 2012, 20:55

Dzieki za porady, szukałem miejsca przeciekania niestety nie moge dokładnie go zlokalizować. Pokleiłem go poxipolem w miejscu gdzie najprawdopodobniej przecieka jest to spaw mocujący zbiornik z ramą ale nie potrafie dotrzeć tak by zakleić całkowiecie to miejsce. Dlatego zdecydowałem sie na zakup nowego, z nadzieja że firma ROMET nie tylko nie bedzie robiła problemów ale wiedząc że jak głosi stara prawda handlowa "KLIENT NASZ PAN" z radościa udostepni mi swój asortyment a tu taka niemiła niespodzianka. Podobaja mi sie te motocykle ale sposób podejścia do klienta jest naganny. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
adrianoo88
Forumowicz

Wróć do Jinlun/Romet 250