scOti pisze:Niech no Luca sie pochwali jak zrobil te wszystkie czujniki

moze i ja cos podpatrze do siebie
Nie wiem, czy jest co podpatrzać.
Czujnik naciągu łańcucha zrobiłem bardzo prosto.
Kiedyś przy ściąganiu łańcucha do mycia zauważyłem mały ślad na ośce zmiany biegów, wyrobiony przez zbyt luźny łańcuch.
Naciągnąłem na ośkę zmiany biegów kawałek przeźroczystego wężyka i owinąłem ten wężyk kawałkiem blaszki. Dzięki temu blaszka została odizolowana od masy. Blaszkę wystarczyło połączyć kabelkiem z jedną z LED ów znajdujących się na wyświetlaczu biegów na zbiorniku i już wszystko gotowe.
Za luźny łańcuch zaczyna dotykać tej blaszki i dioda zaczyna mrugać. Proste jak budowa cepa. jedyne co to przydało by się podłączyć do tego kondensatorek by dioda odrobinkę dłużej świeciła bo w słoneczny dzień trzeba się wpatrywać. w nocy za to nie sposób nie zauważyć.
Pozostałe dwa czujniki temperatury to zwykłe termiczne włączniki do wentylatora chłodnicy w samochodzie. Jeden umieściłem przy cylindrze a drugi pod spodem, blisko miejsca gdzie gromadzi się spływający olej. Te czujniki włączają się w temperaturze około 95 stopni. Jedna końcówka czujnika podłączona jest z masą a druga z diodą na baku. W momencie nagrzania silnika do odpowiedniej temperatury dioda się zaświeci.
Niestety dioda się nie świeci bo ciężko jest nagrzać ten silnik do temperatury 100 stopni.
W zimie jak będę miał czas, to czujnik przy cylindrze przemieszcze bliżej cylindra a ten od oleju wywale i zastąpie czymś innym ale na razie to tajemnica bo nie wiem, czy mi to wyjdzie.
Pozostałe dwie diody podłączyłem przez przekaźnik do stopu, by nie wozić je bezczynnie

i wiem teraz czy oba czujniki stopu działają prawidłowo.
W praktyce najbardziej przydatny jest czujnik naciągu łańcucha a resztę można sobie darować.