Romet 250.

Romet 250.

Postautor: Momotoro dodano: 01 sie 2008, 20:12

Od jakiegoś czasu śledzę wasze forum i w końcu sie na nie zapisałem.
Mam na celowniku zakup Rometa 250 ale nie wiem czego sie po nim można spodziewać.
Jakoś ciężko trafiają do mnie dyskusje typu "e chińczyk w ogóle jeden jeżdżący błąd konstrukcyjny".
Pytałem jednego mechanika, który siedzi już trochę w motocyklach i jego zdanie jest podobne.
Tutaj zaś na forum z postów wynika, że nie jest on jakiś tragiczny i spokojnie można na nim jeździć bez większych problemów przez 10 - 15 tyś km. Chyba że za problem trzeba wziąć pod uwagę wymianę oleju, filtrów. W zasadzie najważniejsze dla mnie jest to jak sie zachowuje w eksploatacji, czy jak jest składany w Polsce to nadal trzeba w paru miejscach podokręcać śruby, czy łożyska w piastach szybko sie zużywają i tak dalej. wy macie już za sobą n-ty km dróg i wiece na co trzeba zwrócić szczególną uwagę. Dlatego też prosiłbym was o przykłady usterek, niedomagać itp i jak sobie można z nimi poradzić żeby się cieszyć jazdą.
pozdrawiam wszystkich
Momotoro
Momotoro

Romet 250.

Postautor: Leon7112 dodano: 01 sie 2008, 21:58

Witaj. Jeśli chodzi o zakup Rometa, to ja jako urzytkownik jestam za. Ja swojego nabyłem w ubiegłym roku, do chwili obecnej mam na budziku ponad 5000 km :_hura" .Wydaje mi się że trafiłem porządnie poskładany egzemplarz :oklasky: . Do tej pory nic mi się nie urwało, nic nie odkręciło. Na początku były problemy ze znalezieniem luzu, wkurzające wibracje i problem ze świecami. Problemy ustąpiły po około 1500 km i regulacji na serwisie. Zmieniłem ustawienia zaworów, jedną świece mam NGK drugą BOSCH a moto cyka jak zegarek :)) . Łożyska w piastach mam orginalne nawet nie wiem jakie, podobno opony są nie najlepsze szczególnie na mokre drogi, ale troche km zrobiłem w deszczu i wydaje mi sie że jest O.K (w/g mnie). Robię traski około 200-300 km zawsze z kimś jak nie żona to syn, zaliczyłem Pomorze, zachaczyłem o Czechy, kawałek Polski się zjeździło i nigdy mnie nie zawiódł. Oczywiście mocy ciót mało, ale cóż to tylko 250, we dwójkę spokojnie daje radę.Nawet gdy kupię następne moto ten zostaje w rodzinie, zwłaszcza że żona zapragneła mieć prawko, a syn to na bank. Będzie służył do nauki . Niech gadają że chiński, znajomi też tak mówili a teraz im żal dupe ściska :_hura" że siadam i jadę mimo że chińskie.Wejdź na dział ; Nasze Motocykle ; poczytaj opinie i zdecydujesz czy to jest to. Wg mnie jest to porządne moto, a z ewentualnymi niedociągnięciami sam sobie poradzisz. :motor:
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Motocykl: Hyosung ST-7, ZZR 600
Tel. kom.: 663914803

Romet 250.

Postautor: pinio dodano: 02 sie 2008, 15:49

Cześć kupuj i jedż.Aktualny Romet jest ok.Ja mam 850km i wszystko gra.Błędy nie są po stronie sprzętu a ludzi którzy to montują. :chopper2:
Awatar użytkownika
pinio
Forumowicz

Motocykl: Romet R 250>ZZR600>EN500
Tel. kom.: 600258112

Romet 250.

Postautor: Momotoro dodano: 03 sie 2008, 16:38

a jest jakiś dobry serwis Rometa na Ślasku?
Momotoro

Romet 250.

Postautor: Leon7112 dodano: 03 sie 2008, 16:58

Staraj się kupić tam gdzie mają serwis na miejscu, a jak nie to wydaje mi się że sprzedawca powinien ci jakiś polecić. Ja mam tak że tam gdzie kupiłem tam serwisuje. :motor:
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Motocykl: Hyosung ST-7, ZZR 600
Tel. kom.: 663914803

Wróć do Jinlun/Romet 250