Problem z odpaleniem po zimie

Problem z odpaleniem po zimie

Postautor: adamsson dodano: 14 kwie 2013, 19:26

Mam problem, chcialem dzis zrobic próbna jazde po zimie, wymienilem swiece, wyczyscilem filtr powietrza, sprawdzilem olej, naladowalem akumulator po zimie(akumulator byl wyjety na zime).

Rozrusznik kreci, ale nie zapala. Probowalem na ssaniu i bez, dodajac gazu i bez gazu, nawet nie zagadal. Probowalem podkrecic wolne obroty, ale i to nic nie dalo.

Kilka pytan, bo moze cos robie zle (ten motor mam od jesieni i moze czegos jeszcze nie wiem.):

Kranik jest ustawiony do dolu (lopatka, i strzalka wskazuja na ziemie)
Czy trzeba odpalac z wcisnieta manetka sprzegla? (ja jej nie wciskalem)

Pozniej zauważyłem ze spalil sie ten duzy szklany bezpiecznik (15A), i do jutra narazie nic nie bede mogl kombinowac.

EDIT

Myslalem jeszcze zeby kupic taki starter do silnikow, ktorym psika sie w filtr powietrza, myslicie ze cos pomoze?
Awatar użytkownika
adamsson
Forumowicz

Motocykl: Jinlun R-250

Re: Problem z odpaleniem po zimie

Postautor: eNgine dodano: 14 kwie 2013, 19:37

Odpalałeś przy złożonej stopce bocznej rozumiem? (rozłożona stopka odłącza zapłon) I polecam zawsze odpalać z wciśniętym sprzęgłem. Kolejna rzecz to sprawdzenie iskry na świecach i czy paliwo dopływa do gaźnika.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: adamsson dodano: 14 kwie 2013, 19:57

eNgine pisze:Odpalałeś przy złożonej stopce bocznej rozumiem? (rozłożona stopka odłącza zapłon)Probowalem i tak i tak I polecam zawsze odpalać z wciśniętym sprzęgłem. Kolejna rzecz to sprawdzenie iskry na świecach i czy paliwo dopływa do gaźnika. jutro jak kupie bezpiecznik to sprawdze to paliwo i iskre. Ale ogolnie on zawsze ciezko palil.
Awatar użytkownika
adamsson
Forumowicz

Postautor: Deamiens dodano: 14 kwie 2013, 20:17

Skoro zawsze ciężko palił, to wypadałoby zrobić grubszy serwis (o ile nie robiłeś po zakupie), a nie tylko wyczyścić świece i filtr powietrza. Samostart (czy to w formie startera, czy plaka lub dezodorantu) fakt, odpalić pomoże o ile będzie w ogóle iskra, ale nie usunie przyczyn problemów.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: Karol dodano: 14 kwie 2013, 20:31

Bezpiecznik bez przyczyny to się chyba nie spalił, a że ze spalonym nie mogłeś odpalić, to już inna sprawa ;)
Najlepiej odpalać ze złożoną stopką i wciśniętym sprzęgłem, bo te dwa elementy mogą odcinać zapłon.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: adamsson dodano: 14 kwie 2013, 20:55

No, jak sie bezpiecznik spalil to nawet rozrusznik nie chodzil. ale to oczywiste.
Awatar użytkownika
adamsson
Forumowicz

Postautor: dito dodano: 14 kwie 2013, 21:08

sprawdź czy jak włączasz ssanie to podnoszą się te "zaworki" od ssania przy gaźnikach . Może po prostu masz linkę od ssania za słabo naciągniętą i pomimo przesunięcia dźwigni ssanie pozostaje nie włączone.
Awatar użytkownika
dito
Forumowicz

Motocykl: Aprilia Pegaso
Tel. kom.: 792998668

Postautor: faber dodano: 15 kwie 2013, 08:51

W takiej sytuacji pcham moto na biegu tak żeby poruszyły się tłoki. Jak spuszczam z baku (zleje się z pompy paliwa) lub skończy mi się paliwo bez pchnięcia na biegu nie zapali - możliwe że musi zassać benzynę. Następnie z trudnoścą ale pali na starter.
Awatar użytkownika
faber
Forumowicz

Motocykl: Romet R250V

Postautor: skawmid dodano: 15 kwie 2013, 09:45

Mój R250 z 2007 r. pali z rozłożoną stopką a odcina zapłon dopiero jak wrzucę bieg przy rozłożonej stopce. Też po zimie musiałem trochę pokręcić rozrusznikiem aby zassał paliwo ok. 3 min z przerwami z pełnym ssaniem i żeby się nie rozładował akumulatorek z moto to przy tym podłączyłem równolegle kablami akumulator z samochodu. W końcu pociągnął benzynę i zaskoczył :) Kranik można ustawić do góry (rezerwa) jakby było niewiele benzyny w baku.
Lewa w górę i do przodu:)
Awatar użytkownika
skawmid
Forumowicz

Motocykl: Jinlun 250 - teraz symatyk

Postautor: adamsson dodano: 15 kwie 2013, 14:51

uzylem samostartu i odpalil, pozniej na cieplym nie bylo zadnego problemu, palil od dotkniecia. zobacze wieczorem jak wyjde z pracy, czy bedzie jakis problem z odpaleniem. ale tez zauwazylem ze stopka i dzwignia sprzegla nie maja wplywu na zaplon.

edit

wieczorem odpalil juz bez problemu
Awatar użytkownika
adamsson
Forumowicz

Wróć do Jinlun/Romet 250