hamulce tył

hamulce tył

Postautor: Miron dodano: 10 cze 2009, 16:55

witam, mam pytanie dotyczące tylnych hamulców otóż:
1) co to jest ta blaszka przy dźwigni od bębna, czy to jest jakaś miarka zużycia okładzin czy co?
2) nie odbija mi hamulec, czy ma ktoś jakiś schemat, czy jest tam jakaś sprężyna w środku a może okładziny się skończyły?
Szczerze mówiąc boję się rozbierać tego bo nie mam żadnego obrazka jak to powinno wyglądać i na jakiej zasadzie to działa.
Pewnie chodzi o jakąś pierdułkę ale dopiero zacząłem się bawić tym sprzętem i szczerze mówiąc nie chcę się uczyć na swoich tkzw. błędach.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
Awatar użytkownika
Miron
Forumowicz

Motocykl: jilun-romet 250
Tel. kom.: 697196739

hamulce tył

Postautor: Shipp dodano: 10 cze 2009, 18:35

1. ta blaszka wskazuje stan okładzin w bębnie. Wskaźnik powinien byc na środku, jeśli wskaźnik znajdzie się na końcu skali, powinienieś wymienic wkłady w bębnie. W 90% motocykli chińskich nie warto na nią patrzec bo fałszuje, potrafi się przekręcic albo w ogóle oderwac /jak u mnie/.
2. o którym hamulcu mowa? Jeśli przód, to sprawdź kolcki w zaciskach. Powinny miec minimalny luz po puszczeniu klamki. Jeśli tylni, to raczej coś z cięgnem /linką/. Gdzieś może się zacinac albo za słabo naciągnięta. Może byc też coś ze sprężyną przy bębnie.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

hamulce tył

Postautor: Miron dodano: 11 cze 2009, 10:58

Dzięki, dobrze myślałem o tej blaszce, a chodzi mi o tylny hamulec. Linka jest ok, a sprężyna jak rozumiem jest w bębnie pewnie bo na zewnątrz jest tylko taka mała na lince. Linka po puszczeniu hamulca odbija a dźwignia nie, dopiero po trzykrotnym naciśnięciu pedału hamulca puszcza i można jechać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miron
Forumowicz

Motocykl: jilun-romet 250
Tel. kom.: 697196739

hamulce tył

Postautor: Shipp dodano: 11 cze 2009, 12:16

Miron pisze:Dzięki, dobrze myślałem o tej blaszce, a chodzi mi o tylny hamulec. Linka jest ok, a sprężyna jak rozumiem jest w bębnie pewnie bo na zewnątrz jest tylko taka mała na lince. Linka po puszczeniu hamulca odbija a dźwignia nie, dopiero po trzykrotnym naciśnięciu pedału hamulca puszcza i można jechać.
Pozdrawiam

Wewnątrz o ile pamiętam, nie ma sprężyny. Moim zdaniem wystarczy przesmarowac układ. Gdzieś zacina się, prawdopodobnie może byc syf na dźwigni hamulca wchodzącej do bębna /tej, do której przymocowana jest linka/.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

hamulce tył

Postautor: Luca dodano: 15 cze 2009, 13:49

Musisz to rozebrać i zobaczyć. Mogła sprężyna pęknąć lub zeskoczyć i nie odbija lub po prostu mimośród się przytarł i trzeba przysmarować.
Z praktyki wiem, że tylny hamulec trzeba używać, wtedy chodzi lekko i o wiele lepiej hamuje niż jak jest nowy.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

hamulce tył

Postautor: Jachu dodano: 18 cze 2009, 21:29

Że tak zapytam, a sprawdziłeś czy hamulec odbija przy odpiętej lince, może to wina linki.
Te bębniaki w chinolach są dość dobre i świetnie łapią porównując do jawy i mz . Przynajmniej mój :))
Jachu

hamulce tył

Postautor: Luca dodano: 19 cze 2009, 08:31

tls pisze:a przerabial ktos moze (albo tylko zastanawial nad tym)
hamulec z r250 na taki jak jest w v250 ?

Jak dla mnie to nie ma takiej potrzeby bo na mokrym tarczówka z tyłu lubi być zdradliwa i trzeba mieć niezłe wyczucie w nodze by hamować na granicy przyczepności. Natomiast przy tym bębnowym to trzeba chcieć by zablokować tylne koło, zwłaszcza w sytuacji hamowania awaryjnego, hamując na oba hamulce, gdzie jeszcze dochodzi zaskoczenie i adrenalina.
Pewnie wszystko kwestja wprawy ale ja osobiście z tyłu wolę ten bębnowy, po prostu dobrze go czuję pod nogą.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

hamulce tył

Postautor: jarb dodano: 23 lip 2009, 09:12

Od kilku dni zaczynami się nasilać pisk podczas hamowania tylnim hamulcem.Blaszka która ma za zadanie wskazywać zużycie okładzin jest max.przesunięta do osi koła.
Czy to już czas wymienić szczęki ??
Motor ma 5400 km-to chyba za szybko na wymianę?!
Jeżeli ktoś już wymieniał, to proszę o wskazówki.
Gdzie można dokonać zakupu nowych szczęk?
A jeszcze jedno.Zauważyłem, że oku zbiorniczka z płynem hamulcowy (przód) zaczyna pokazywać ubytek płynu.
Czy dolewaliście już płyn? jak tak to jaki?
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

hamulce tył

Postautor: Luca dodano: 23 lip 2009, 10:30

Na zużycie szczęk trochę za wcześnie, prędzej oponę zetrzesz jak te szczęki. Może odkleiła się okładzina, ostatnio w samochodzie miałem taki przypadek.
Trzeba rozebrać i zobaczyć co się dzieje. Jak już zaglądniesz do środka to daj znać co to było?
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

hamulce tył

Postautor: jarb dodano: 23 lip 2009, 10:43

Luca pisze:Na zużycie szczęk trochę za wcześnie, prędzej oponę zetrzesz jak te szczęki. Może odkleiła się okładzina, ostatnio w samochodzie miałem taki przypadek.
Trzeba rozebrać i zobaczyć co się dzieje. Jak już zaglądniesz do środka to daj znać co to było?

Jasne, jasne. Dzięki.
Ale czy przy rozbiórce tylnego koła mogę napotkać na jakieś niespodzianki ??
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Następna

Wróć do Jinlun/Romet 250