Mocniejsza żarówka reflektora

Postautor: Piotr Baron dodano: 21 sie 2009, 01:02

Czy to znaczy, że żarówkę BA20d wkłada się w Juliana bez przerabiania lampy?????
Taż to by była rewelacja!
Piotr Baron

Postautor: scOti dodano: 21 sie 2009, 01:25

no niech tylko to kolega Ikar potwierdzi, bo szczerze powiem nie pamietam jak wygalda zarowka w JL250 :)

edit: ciekawostka
http://www.allegro.pl/item713186285_zar ... 5w_35.html
scOti

Postautor: daro dodano: 21 sie 2009, 10:52

Kiedyś szukałem rozwiązania tego problemu. Ale niestety mam żarówkę o końcówce typowej dla obecnie produkowanych motorowerów/skuterów. Nie mogłem znalezć takiej żarówki o większej mocy. Do tego w pewnym serwisie motocyklowym odradzano mi zakładanie żarówki większej mocy,bo poleci jakiś element układu elektrycznego. Chyba chodziło o regulator napięcia ale już nie pamiętam. Czyli bezpieczniej o tej samej mocy. Może jedynie jakąś nowocześniejszą z jaśniejszym światłem?
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Postautor: Piotr Baron dodano: 21 sie 2009, 10:58

Ikar, napisz jaki typ żarówki (gniazdo) wchodzi w reflektor Juliana please.
Z góry dzięki.

-- Dzisiaj, 11:17 --

Piotr Baron pisze:Czy to znaczy, że żarówkę BA20d wkłada się w Juliana bez przerabiania lampy?????
Taż to by była rewelacja!

Ikar Bracie, rozwiej wątpliwość, bom w kropce...
Piotr Baron

Re: Mocniejsza żarówka reflektora

Postautor: Woojtek dodano: 14 paź 2014, 22:22

Wracam do tematu żarówek. U mnie niestety przepalają się nagminnie od lightbarów i światła mijania. Lightbary odłączyłem, ale standardowa żarówka BA20d przepala się po około 3 tyg. użytkowania. Przeczytałem poprzednie posty i zastanawiam się co zrobić z tą moją żarówką. Nie mam za bardzo ochoty na h4 ze względu na koszty i ta moc żarówki 55/60W _bezradny , czy to nie za dużo. Czy ktoś z Was może próbował włożyć żarówkę BA20d 40/45W. Powinna pasować bez przeróbek. Nie chodzi mi o jakość światła tylko o to czy nadal się będzie przepalała. Pani w sklepie motoryzacyjnym zauważyła że często kupuję te żarówki i podniosła cenę.
Awatar użytkownika
Woojtek
Forumowicz

Motocykl: Romet R150
Tel. kom.: 790788818

Postautor: Michał_66 dodano: 14 paź 2014, 22:49

Woojtek pisze:Wracam do tematu żarówek. U mnie niestety przepalają się nagminnie od lightbarów i światła mijania. Lightbary odłączyłem, ale standardowa żarówka BA20d przepala się po około 3 tyg. użytkowania. Przeczytałem poprzednie posty i zastanawiam się co zrobić z tą moją żarówką. Nie mam za bardzo ochoty na h4 ze względu na koszty i ta moc żarówki 55/60W _bezradny , czy to nie za dużo. Czy ktoś z Was może próbował włożyć żarówkę BA20d 40/45W. Powinna pasować bez przeróbek. Nie chodzi mi o jakość światła tylko o to czy nadal się będzie przepalała. Pani w sklepie motoryzacyjnym zauważyła że często kupuję te żarówki i podniosła cenę.

przepalanie nie zależy od mocy żarówki tylko od jej jakości proponuje kupić lepszej jakości np firmy hella http://allegro.pl/zarowka-hella-s2-ba20 ... 68032.html
i powinna spoko wytrzymywać dłużej oczywiście możesz założyć tą 40/45W http://allegro.pl/zarowka-motocyklowa-h ... 11584.html
tylko licz się z tym że ciepłota też będzie wyższa a wkład w Romku jest plastikowy
Michał_66

Postautor: beniamin82 dodano: 14 paź 2014, 22:57

Kurde, kiedyś miałem ten problem w Z-125. Kolega z Biłgoraju poradził mi szeregowo do żarówki wlutować diodę prostowniczą, nie pamiętam tylko jakie miała oznaczenie.
Problem ustąpił.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Woojtek dodano: 16 paź 2014, 16:19

Kupiłem dzisiaj żarówkę standardową ale holenderską 35W, jest trochę większa bańka. O dziwo była tańsza, w sklepie rolniczym. Wydaje się, że jest solidniejsza. Dopóki docierałem silnik i były mniejsze obroty silnika nie było problemu z żarówkami, dlatego wymyśiłem sobie że 45W bardziej obciąży prądnicę i napięcie spadnie. Nie jestem elektrykiem ale tak mi się wydaje. Prawda jest taka że plastikowy reflektor nie zachęca do doświadczeń z większymi watami :P . Na razie wypróbóję żarówkę holenderską, jak się przepali będę kombinował dalej. Przy okazji beniamin82 gdyby ci się przypomniało jaka to była dioda prostownicza byłbym Ci bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
Woojtek
Forumowicz

Postautor: Michał_66 dodano: 16 paź 2014, 16:35

Woojtek pisze: Przy okazji beniamin82 gdyby ci się przypomniało jaka to była dioda prostownicza byłbym Ci bardzo wdzięczny.

dioda prostownicza to dioda prostownicza, nie jest ważny jej symbol jak sama nazwa wskazuje jest prostownicza, bardziej ważny jest prąd pod którym może pracować czyli Ampery, przyjmując że żarówka ma 35W a napięcie wynosi 13,5 V według wzoru W:V = A czyli 35:13,5=2,59 to minimalna dioda musi być 3 ampery lepiej założyć 5 amper
Michał_66

Postautor: Woojtek dodano: 16 paź 2014, 21:53

Diodę 5 amper zamówiłem na allegro, jestem pełen optymizm :P
Awatar użytkownika
Woojtek
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150