olej na srodkowym zeberku cylindra

Re: olej na srodkowym zeberku cylindra

Postautor: bogdan289 dodano: 10 lis 2013, 21:17

Ciekawe jest to ze niema śladu po sciekaniu oleju nad i też pod tym miejscem jest sucho:-) normalne czry mary:-D:-D
bogdan289

Postautor: bogdan289 dodano: 10 lis 2013, 21:27

Teraz po sprawdzeniu na nóżkach po wytarciu do sucha i pyrkaniu w garażu jest ok ...ale pojawia się ten olej po. Jeździe powyżej 70. ..czyli gdy jest gorący i większe ciśnienie oleju...macie rację to pewnie kanał olejowy jest pęknięty ale rysy nie widzę a tego oleju też aż tak dużo nie wycieka...co radzicie Koledzy z tym zrobić??
bogdan289

Postautor: jacek.rc dodano: 10 lis 2013, 21:34

Jak masz moto na gwarancji to wal na serwis,a jak nie,to musisz przede wszystkim na 100% sprawdzić skąd ten wyciek jak z powodu niedolewki ,o można zaspawać.
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: bogdan289 dodano: 13 lis 2013, 16:51

Drodzy Koledzy:-) mam nie stety pecha;-)
Okazuje się ze jest jakąś skaza i przy wiekszych prędkościach jednak cieknie olej c cylindra ..stwierdził serwisant ze to z przestrzeni z kad zlatuje olej z klawiatury:-) czekam na decyzję serwisu czy będą wymieniać ...ciekawe powinni całość wymieniac cylinder z tlokiem czyż nie;-)?
bogdan289

Postautor: Michał_66 dodano: 13 lis 2013, 18:08

to zależy jak masz nominał i nie duży przebieg to założą tylko nowe pierścienie no i oczywiście cylinder :D
Michał_66

Postautor: Sułek dodano: 13 lis 2013, 20:02

Ja proponuję ci żebyś serwisantowi nie ufał w 100%.Sprawdź jeszcze uszczelniacz przedniej lagi bo to tak wygląda jakby pęd wiatru zdmuchiwał ci olej z lag(i) prosto na środek cylindra,to może być wyjaśnienie tego że na postoju nic nie sączy się z między żeberek bo i wiatru nie ma i teleskopy nie pracują.Taka moja skromna rada dla pewności zanim rozbebeszą ci serducho. :)
Sułek
Forumowicz

Motocykl: Zip Roadstar 250, Versys X-300
Tel. kom.: 792852999

Postautor: bogdan289 dodano: 13 lis 2013, 20:03

Właśnie przebieg mam ok 2000km. Ciekawy jestem co wymyśla ...trochę się boję im motorek zostawiać do roboty bo ci mechanicy są młodzi i z tego co widzę z ich pracy na przeglądach to się motaja jak dzieciaki
bogdan289

Postautor: kacpero dodano: 13 lis 2013, 20:42

Nie sądzę, aby wiatr precyzyjnie nanosił olej zawsze w to samo miejsce. Teoria nie jest głupia, ale obawiam się, że wtedy byłby zapaćkany cały cylinder (zmienny kierunek wiatru, różna szybkość etc.) Jeżeli (wnioskując z opisu) naciek pojawia się cały czas w tym samym miejscu, raczej skłaniałbym się w kierunku rewizji szczelności cylindra.
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: Sułek dodano: 13 lis 2013, 21:30

kacpero pisze:Nie sądzę, aby wiatr precyzyjnie nanosił olej zawsze w to samo miejsce. Teoria nie jest głupia, ale obawiam się, że wtedy byłby zapaćkany cały cylinder (zmienny kierunek wiatru, różna szybkość etc.) Jeżeli (wnioskując z opisu) naciek pojawia się cały czas w tym samym miejscu, raczej skłaniałbym się w kierunku rewizji szczelności cylindra.

Masz rację,jeśli zawsze oliwa jest między dwoma tymi samymi żeberkami i na dodatek w tym samym punkcie to oczywiście podmuch tego nie potrafi,jeszcze tylko świecę niech wykręci i zobaczy czy była dokręcona i czy tamtędy nie mogły jakieś promile uciekać :) A pamiętam jak mi popuszczał teleskop to patrzyłem gdzie ja przykląkłem na oleju że spodnie upaćkałem? :)) ale to dawno było - jejuńciu :zalamka:
Sułek
Forumowicz

Motocykl: Zip Roadstar 250, Versys X-300
Tel. kom.: 792852999

Postautor: bogdan289 dodano: 13 lis 2013, 21:44

Wiecie jak to jest:-) ten romek to jest glaskany cackany:-) ...i zwracam na wszystko uwagę ...tekeskopy są suche po prostu to tylko tak w jednym miejscu przedmuchuje..te motory są zrobione ze słabych materiałów i na dodatek nie precyzyjnie ale cóż. ..za te pieniądze...
bogdan289

PoprzedniaNastępna

Wróć do Jinlun/Romet 150