uszczelka na baku paliwa

uszczelka na baku paliwa

Postautor: akrol dodano: 25 sie 2009, 15:30

Witam,

mam prośbę o pomoc w temacie nieszczelnej uszczelki na baku paliwa od góry w Jinlunie 150, chciałbym ja wymienić, bo cieknie benzyna. Zastanawiam się gdzie można to zamówić. Czy będzie pasowała od Rometa 150 ? Sprawa wydaje się być prosta, więc nie bardzo chce to robić w serwisie :) Czy ktoś może pomóc. Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.

Pozdro
akrol
akrol

uszczelka na baku paliwa

Postautor: akrol dodano: 25 sie 2009, 17:21

Witam, dzięki za zainteresowanie, już wyjaśniam, na baku od góry jest (srebrna profilowana część - nie wiem jak ją inaczej nazwać) gdzie zamontowany jest wskaźnik paliwa i korek wlewu,. Więc ta profilowana cześć (mocowana do baku na dwie śruby w Junlunie) styka się z bakiem za pośrednictwem uszczelki gumowej. Ponieważ bak jest pochylony, :) to u dołu profilu pod uszczelką paliwo mi podcieka, oczywiście przy prawie pełnym baku. Przykręcenie mocniej profilu nic daje, dalej cieknie. Ponieważ profil jest plastikowy boję się że jak dokręcę zbyt mocno to zwyczajnie strzeli. Mam od niedawna motor, więc nie wiem tylko czy są jakieś sklepy gdzie można to zamówić np. w internecie. Pozdrawiam :)
akrol

uszczelka na baku paliwa

Postautor: abu dodano: 25 sie 2009, 18:49

Ta uszczelka to tylko uładnienie żeby nie było widać plastiku i żeby plastik nie rysował baku. Jeżeli cieknie paliwo to tylko i wyłącznie przez nieszczelność korka wlewowego. Tankuj motor pochylony na stopce bocznej, a wkładając korek dociśnij aż zaczepo chwycą i kluczyk odskoczy na miejsce do wyciągnięcia. Lub paliwo może wyciekać jeśli podczas tankowania nalejesz go pod osłonę.
Awatar użytkownika
abu
Sympatyk

Motocykl: HONDA CRF 250L

uszczelka na baku paliwa

Postautor: akrol dodano: 26 sie 2009, 09:53

dziękuje za info, to wyjaśnia sprawę, :)) przyjrzę się korkowi i rozkręcę "kokpit" żeby sprawdzić co i jak. Pozdrawiam
akrol

uszczelka na baku paliwa

Postautor: kubus1827522 dodano: 27 sie 2009, 22:40

A ja mam torszkę odmienną teorię na ten temat!! Nie twierdze, że koledzy się mylą, ale może to być jedno z możliwych wyjaśnień tego zjawiska!
A mianowicie w moim przypadku zbyt długa sróba mocująca owy plastik przebiła się do baku!! :( (ta bliżej siedzenia) :wrr:

Najlepiej jakbyś kolego odkręćił sobie tą część i zajrzał, bo być może stało się to co u mnie, czego nikomu nie rzyczę!!
Oby okazało się, że to tylko nieszczelny korek wlewu paliwa!! :))

pozdrawiam :buttrock:
kubus1827522

uszczelka na baku paliwa

Postautor: akrol dodano: 31 sie 2009, 16:06

kubus1827522 pisze:A ja mam torszkę odmienną teorię na ten temat!! Nie twierdze, że koledzy się mylą, ale może to być jedno z możliwych wyjaśnień tego zjawiska!
A mianowicie w moim przypadku zbyt długa sróba mocująca owy plastik przebiła się do baku!! :( (ta bliżej siedzenia) :wrr:

Najlepiej jakbyś kolego odkręćił sobie tą część i zajrzał, bo być może stało się to co u mnie, czego nikomu nie rzyczę!!
Oby okazało się, że to tylko nieszczelny korek wlewu paliwa!! :))

pozdrawiam :buttrock:

No niestety miałeś rację, odkręciłem osłonę i niestety potwierdziły się moje najgorsze obawy, mam dziurę w baku od zbyt długiej śruby :wrr: . Chinol wkręcił dłuższą w miejsce na krótką śrubę i na odwrót. No to jest nieźle ! Jak poradziłeś sobie z tym faktem, wymieniłeś bak, czy może jakiś patent ? Macie jakiś pomysł jak to uszczelnić ? Pozdrawiam
akrol

uszczelka na baku paliwa

Postautor: mike_russ dodano: 01 wrz 2009, 22:29

Cóż... na moje to: albo wymienić bak, (koszty!!! _boisie ), albo spróbować zakleić dziurę, i wkręcić krótszą śrubę (Uwaga aby nie zakleić gwintu! :ojoj: - na świeży klej myślę że można śrubę wkręcić posmarowaną towotem, żeby jej klej nie złapał- i gdy zacznie podsychać- wykręcić- ale mogę się mylić).
Co do kleju, to myślę, że ten: http://www.romet-r250.pl/naprawiamy-cie ... l#more-168
ponoć sprawdzony w takiej sytuacji. Dziura jest mała i od góry, więc jest szansa, że to zadziała.
Zapraszam bardziej doświadczonych forumowiczów do ewentualnego sprostowania :klotnia:
:))
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

uszczelka na baku paliwa

Postautor: kubus1827522 dodano: 01 wrz 2009, 23:05

Ja zrobiłem to w ten sposób:
*po pierwsze skróciłem ową śróbe,
*po drógie podłożyłem pod gwintem, a nad samą dziórą dwie podkładki gumowe (najlepiej nadał by się okrągły kawałek gumy bez dzióry około 2-4mm),tak żeby ta sróbka docisnęła tą podkładke!!
U mnie się to sprawdziło i narazie nie cieknie! :rad:

Wcześniej próbowałem to załatać na gorąco jakimś plastikiem czy gumą (sam nie wiem jak to nazwać), ale skończyło się to tak, że owa substancja rozpuściła się pod wpływem benzyny!!! :kicha: :zalamka: no i znowu zaczęło się lać :( :wrr:

Obecnie dzięki podkładkom nie cieknie :_hura"
kubus1827522

uszczelka na baku paliwa

Postautor: scOti dodano: 02 wrz 2009, 23:59

mike_russ pisze:(...)
Co do kleju, to myślę, że ten: http://www.romet-r250.pl/naprawiamy-cie ... l#more-168
ponoć sprawdzony w takiej sytuacji. Dziura jest mała i od góry, więc jest szansa, że to zadziała.
(...)

kubus1827522 pisze:(..)

Wcześniej próbowałem to załatać na gorąco jakimś plastikiem czy gumą (sam nie wiem jak to nazwać), ale skończyło się to tak, że owa substancja rozpuściła się pod wpływem benzyny!!! :kicha: :zalamka: no i znowu zaczęło się lać :( :wrr: (...)"

Jak najbardziej polecam wspomniany klej dwu składnikowy, z pełną odpowiedzialnością - miałem dość poważny problem z cieknącym bakiem - jak widać udało się go zażegnać. Są dwie wersje kleju - szybko i wolno wiążąca - wszystko opisałem na stronie podanej wyżej

Kubus, mówisz o kleju hot glue?
scOti

Wróć do Jinlun/Romet 150