autor: mike_russ dodano: 27 wrz 2009, 21:50
1. Wiercimy w śrubie centralnie otwór małym wiertłem - co najmniej 3 mm mniejszym niż średnica śruby.
2. Jeżeli mamy lewy gwintownik - to gwintujemy otwór, wkręcamy weń lewozwojną mniejszą śrubę, i całość powinna wyjść.
Można też nagwintować i wkręcić prawozwojną mniejszą śrubę, ale trzeba porządnie zakontrować nakrętką
3. Znacznie prościej- Nabijamy w otwór kwadratowy stożek - coś o kształcie końcówki pilnika (na którą się uchwyt nabija)
Pilnik się nie nadaje bo kruchy, trzeba sobie taki przyrządzik zmajstrować szlifierką - z pręta, lub starego śrubokręta.
Ja akurat użyłem tzw. kuny ciesielskiej, czyli klamry - zaostrzony z obu końców płaskownik kuty w kształt " [ "
4. Wykręcamy. Na gwint nie zaszkodzi WD-40 albo CX-80, tylko żeby nie zmoczyło otworu, bo się będzie ślizgać.
Można też- ale to wymaga duużej precyzji- wywiercić ułamaną śrubę wiertłem o średnicy mniejszej o 1 mm - i gwintownikiem delikatnie spróbować wydrapać resztki gwintu śruby z gwintu otworu. Ale można łatwo skopać sprawę, więc to tylko w ostateczności.
Sukcesu życzę.