Podnózek podest

Podnózek podest

Postautor: mario dodano: 27 wrz 2009, 16:03

Panowie mam takie pytanie mam urwany podnózek z prawej strony gdzie jest hamulec.Poprost tam sa dwie śruby i zostały urwane równo.Mozew kto poradzic jak wykreci pozostałosc tej sruby poniewaz nic jej nie wystaje. _bezradny

Pozdrawiam Marian
Awatar użytkownika
mario
Forumowicz

Motocykl: Jinlun150
Tel. kom.: 606453468

Podnózek podest

Postautor: Lupus dodano: 27 wrz 2009, 16:51

śruby m8 dość miękkie - weź wiertło takie 2jeczka do metalu nawierć delikatnie to co pozostało po śrubach weź jakis klin nabij na to może być nawet śrubokręt (z drewnianą rączką najlepiej żeby nie rozwalić młotkiem :) ) i wykręć poprostu - nowe śruby dostaniesz w każdym sklepie "żelaznym" - ja jak urwałem podest zastosowałem na nowo śruby imbusowe lepiej się wkręca :) aha nowe śruby nie mogą być długie bo w ramie jest dość krótki gwint
Awatar użytkownika
Lupus
Sympatyk

Motocykl: Honda CBF 600S
Komunikator: whatsup :D

Podnózek podest

Postautor: mike_russ dodano: 27 wrz 2009, 21:50

1. Wiercimy w śrubie centralnie otwór małym wiertłem - co najmniej 3 mm mniejszym niż średnica śruby.

2. Jeżeli mamy lewy gwintownik - to gwintujemy otwór, wkręcamy weń lewozwojną mniejszą śrubę, i całość powinna wyjść.
Można też nagwintować i wkręcić prawozwojną mniejszą śrubę, ale trzeba porządnie zakontrować nakrętką

3. Znacznie prościej- Nabijamy w otwór kwadratowy stożek - coś o kształcie końcówki pilnika (na którą się uchwyt nabija)
Pilnik się nie nadaje bo kruchy, trzeba sobie taki przyrządzik zmajstrować szlifierką - z pręta, lub starego śrubokręta.
Ja akurat użyłem tzw. kuny ciesielskiej, czyli klamry - zaostrzony z obu końców płaskownik kuty w kształt " [ "
4. Wykręcamy. Na gwint nie zaszkodzi WD-40 albo CX-80, tylko żeby nie zmoczyło otworu, bo się będzie ślizgać.

Można też- ale to wymaga duużej precyzji- wywiercić ułamaną śrubę wiertłem o średnicy mniejszej o 1 mm - i gwintownikiem delikatnie spróbować wydrapać resztki gwintu śruby z gwintu otworu. Ale można łatwo skopać sprawę, więc to tylko w ostateczności.
Sukcesu życzę.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Podnózek podest

Postautor: forti dodano: 28 wrz 2009, 07:51

verdgar pisze:I jak się wszystko uda nie zapomnij opić tego sukcesu, inaczej nowe śruby mogą skorodować przedwcześnie :)

:oklasky:
:piwo:
forti

Podnózek podest

Postautor: mario dodano: 28 wrz 2009, 14:07

Dziekuje serdecznie teraz wiem ze można na was liczyc w kazdej chwili.Tak jak i na drodze my na motongach mozemy na siebie liczyc.Dziekuje za wszystkie rady jestescie super.
Pozdrawiam Marian :chopper2:
Awatar użytkownika
mario
Forumowicz

Motocykl: Jinlun150
Tel. kom.: 606453468

Wróć do Jinlun/Romet 150