wiosenne przygotowania do sezonu

Postautor: cruenzo dodano: 16 cze 2011, 16:38

no, ze muszę wykastrować zębatkę z zębów to wiem. Pytanko...czy styknie zębatkę na szlifierce obrobić z tych zębów?
Tak też dziś sobie dumałem nad tym wszystkim i doszedłem do wniosku, że winowajcą całego burdelu jest nie słaba jakość wałka zdawczego tylko...podkładki zabezpieczającej. ma ona do bólu wytarte zęby wewnętrzne że się tak wyrażę. zrobiły się cieniutkie i wraz z ich wycieraniem zębatka coraz mocniej pracowała pod kątem na wałku. Zamówiłem już oryginał od Virago za całe 6 zł i mam nadzieję ze to już będzie zrobione ze stali a nie z gównolitu
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

Postautor: Luca dodano: 17 cze 2011, 09:53

cruenzo pisze: winowajcą całego burdelu jest nie słaba jakość wałka zdawczego tylko...podkładki zabezpieczającej. ma ona do bólu wytarte zęby wewnętrzne że się tak wyrażę.

Fotka koniecznie.
Nie wiem jak jest rozwiązane u ciebie, ale u mnie podkładka zabezpiecza tylko przed zsunięciem zębatki z wałka i jak zębatka zacznie wyrabiać wałek to przy okazji zacznie niszczyć podkładkę a nie odwrotnie. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Podkładkę jak masz zniszczoną to obowiązkowo nową.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: cruenzo dodano: 17 cze 2011, 15:43

no podkładkę zamówiłem i czekam już od poniedziałku i widząc pogodę krew mnie zalewa, ze motor stoi a ja siedzę. :wrr:

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 15:17 --

podkładka (a raczej jej fotki) znajdują się w moim chomiku:

http://chomikuj.pl/cruenzo/Galeria/podk ... ki+po+5kkm

jak widać, ma ona zadry i spłaszczone zęby. warto zwrócić uwagę, na ślady po dokręcaniu śrub na oczkach...porobiły się ładne wgłębienia. Wnioskuje zatem, ze podkładka jest wykonana z gównolitu i jak ktoś kupuje cruisera niech na dzień dobry w serwisie Yamahy zamówi sobie za całe 6 złotych. Pieniądz żaden, a zaoszczędzi kłopotów.
Gadałem dziś z mechanikiem, to on też wpadł na pomysł z dołożeniem wykastrowanej zębatki i porządnym tego pospawaniem. Się obaczy, co z tego wyniknie.
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Postautor: cruenzo dodano: 22 cze 2011, 23:18

No i cruiserek odebrany!!!!!!
wykastrowana zębatka dospawana, choć nie odbyło się bez komplikacji. Po dołożeniu tek starej obsmyczonej z zębów okazało się, że piczy kłak brakuje, by podkładkę założyć. Na szczęście za ścianą urzęduje tokarz, który w zębatce wyfrezował taki dołek, że podkładeczka ładnie się zmieściła :-))
Jako ciekawostkę dodam, ze bardzo pochwalił jakość oryginalnej zębatki Keeway'a....twarda jak diabli.
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Postautor: Arcon dodano: 22 cze 2011, 23:21

Chyba lepiej by było, żeby to wałek zdawczy był taki twardy. No, ale najważniejsze że możesz śmigać :chopper:
Arcon
Forumowicz

Postautor: cruenzo dodano: 22 cze 2011, 23:34

Arcon pisze:Chyba lepiej by było, żeby to wałek zdawczy był taki twardy. No, ale najważniejsze że możesz śmigać :chopper:

to prawda...ale sprawcą całego zamieszania jest ta cholerna podkładka. Jak dojdzie do takiego momentu, ze będę musiał na cito wymienić wałek, to po zakupie nowego na dzień dobry (jak to określił tokarz) naazotuje lub nawęgluje go by był twardy. podobny los będzie też czekał podkładkę :-)
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Poprzednia

Wróć do Cruiser 250