tak szczerze

Porady doświadczonych dla początkujących
(jak jeździć, jak hamować, jak upadać, jak jeździć w grupie)
moderatorzy: Wojtas

tak szczerze

Postautor: scOti dodano: 08 gru 2009, 01:09

kto z was kupił i przeczytał motocyklistę doskonałego lub podobna lekturę?
scOti

tak szczerze

Postautor: dorplas dodano: 08 gru 2009, 01:37

Ja mam jako PDF i przeczytałem tylko może ze trzy zdania, jakoś tak mnie to nie zainteresowało najlepsza nauka to docieranie samego siebie bez polepszaczy, wtedy najwięcej się pamięta :D
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

tak szczerze

Postautor: mlynaszz dodano: 08 gru 2009, 08:19

Nie kupiłem, ale przeczytałem zeszłej zimy. :D Tej, zamierzam "strategie uliczne" przeczytać.
dorplas pisze:...najlepsza nauka to docieranie samego siebie bez polepszaczy, wtedy najwięcej się pamięta :D

Praktyka, praktyką, ale teoretyczne podstawy są przydatne.
Awatar użytkownika
mlynaszz
Zarząd KCM

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

tak szczerze

Postautor: Dobry dodano: 08 gru 2009, 11:45

Ja nic nie czytałem o bezpiecznej jeździe,moim zdaniem nie można nabijać sobie głowy teorią bo podczas niebezpiecznej sytuacji za dużo zaczniesz się zastanawiać a reakcja musi byc natychmiastowa i spontaniczna nie ma czasu na zastanawianie się.Jeżeli będziesz dużo jeździł na jednym motocyklu to sam wyczujesz jak sie zachowuję,jak reaguje na poszczególne sytuację.Nie mówię że przeczytanie i przyswojenie pewnych informacji jest błędem ale na pewno trafią się ludzie którzy przez zimę będą czytać i na sezon wyskoczą ich zdaniem perfekcyjni kierowcy i to stwarza zagrożenie nie tylko dla nich.Czytać należy ale nie zapominajmy zweryfikować tej wiedzy pod siebie i swoje moto :buttrock:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

tak szczerze

Postautor: mlynaszz dodano: 08 gru 2009, 12:41

żołnierz pisze:Ja nic nie czytałem o bezpiecznej jeździe,moim zdaniem nie można nabijać sobie głowy teorią bo podczas niebezpiecznej sytuacji za dużo zaczniesz się zastanawiać a reakcja musi byc natychmiastowa i spontaniczna nie ma czasu na zastanawianie się.Jeżeli będziesz dużo jeździł na jednym motocyklu to sam wyczujesz jak sie zachowuję,jak reaguje na poszczególne sytuację.Nie mówię że przeczytanie i przyswojenie pewnych informacji jest błędem ale na pewno trafią się ludzie którzy przez zimę będą czytać i na sezon wyskoczą ich zdaniem perfekcyjni kierowcy i to stwarza zagrożenie nie tylko dla nich.Czytać należy ale nie zapominajmy zweryfikować tej wiedzy pod siebie i swoje moto :buttrock:

Widac Bartek, że nie przeczytałeś tej książki :)) Tam, w co drugim zdaniu podkreśla się fakt, iż wszystko co przeczytasz powinieneś przećwiczyć w praktyce, ćwiczyć tak często by pewne rzeczy stały się odruchem, byś nie zdążył o nich pomyśleć, a już wykonasz. Mam w swojej okolicy taki niezbyt uczęszczany kawałek asfaltu, na kórym wiosną zeszłego roku, nim na dobre ruszyłem moto, jeździłem w tą i z powrotem ćwicząc hamowanie, przeciwskręt itd. Podobnie uczyniłem, gdy przesiadłem się na Devilkę i podbnie zrobie na przyszłą wiosnę.

No, a jak juz jesteśmy przy szczerości i nawykach, ilu z was jeździ z palcami na heblu? :D Ja właściwie cały czas.
Awatar użytkownika
mlynaszz
Zarząd KCM

tak szczerze

Postautor: PalKory dodano: 08 gru 2009, 13:18

Ja przeczytałem instrukcję obsługi od Rometa, bardzo pouczająca lektura- polecam ;P A co po palców na hamulcu to zauważyłem niedawno, że coraz częściej kładę dwa palce (wskazujący i środkowy) na dźwigni...
PalKory

tak szczerze

Postautor: dorplas dodano: 08 gru 2009, 21:05

mlynaszz pisze: ilu z was jeździ z palcami na heblu? :D Ja właściwie cały czas.

a w jakim celu? że niby szybsza reakcja na hebel? nie no aż tak zdesperowany nie jestem, wolę trzymać się manetki jak ją odkręcam ;p :))
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

tak szczerze

Postautor: mlynaszz dodano: 08 gru 2009, 22:04

dorplas pisze:
mlynaszz pisze: ilu z was jeździ z palcami na heblu? :D Ja właściwie cały czas.

a w jakim celu? że niby szybsza reakcja na hebel? nie no aż tak zdesperowany nie jestem, wolę trzymać się manetki jak ją odkręcam ;p :))

a no szybsza ;p a już na pewno jak w mieście wraz z puszkami śmigasz :cwaniak:
Awatar użytkownika
mlynaszz
Zarząd KCM

tak szczerze

Postautor: Dobry dodano: 08 gru 2009, 22:15

Nie wiem jak wy ale ja w mieście o ile to możliwe a przeważnie cały czas hamuję tylnym,nie osiągam aż takich prędkości żeby stwarzało to dla mnie i dla innych uczestników ruchu zagrożenie no chyba że wiadomo ślisko to tylny odpada
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

tak szczerze

Postautor: Grzeno dodano: 08 gru 2009, 22:18

chyba odwrotnie jak ślisko to bardziej opanujesz tył niż przód ja tak robię a na mieście zawsze na klamce na trasie nie
Charlej Chininson/V-Stromx2/VN-900/NC750X
Awatar użytkownika
Grzeno
Klubowicz

Motocykl: CHARLEJ CHININSON/Vstrom/VN900
Tel. kom.: 792550845

Następna

Wróć do Szkoła bezpiecznej jazdy