Wibracje i wstrząsy w chińczykach

Re: Wibracje i wstrząsy w chińczykach

Postautor: szpej dodano: 07 paź 2014, 14:14

bober pisze: To zadanie poduszka spelnila. Poza tym poduszka miała prawo się wyrobić po jakimś czasie.

zatem "sprostuję" swoją wypowiedź - WSZYSTKIE (poza mocowaniem zbiornika) rozwiązania konstrukcyjne okazały się do d**y "dopiero" po przebiegu około 1000-2000 km od mojego zakupu.

po 300 km spawałem pierwszy raz wydechy (jeszcze nie było moich przeróbek) - wina zbyt odgiętych wydechów przez tuleje dystansowe oraz "pływającego silnika"
po 1000 km spawałem po raz drugi wydechy (jeszcze nie było moich przeróbek) - wina j.w. (po tym razie juz usunąłem te tuleje)
po 2000 km wyrwało mi WSZYSTKIE gniazda na tuleje zabieraka w tylnim kole (musiałem kupić nowe koło) - dodam że nie ruszam ostro - wina "pływającego silnika"
Pomijam już że pływający silnik utrudniał wbijanie biegów i znajdowanie luzu - po usztywnieniu silnika motor jest znacznie lepiej.

usunąwszy te wynalazki mam spokój i nic w motorze już nie dolegało...mogłem wziąść się za przebudowę wizualną :)

Podsumowując - rozwiązania kolegi były dobre tylko w jego głowie (poza tulejami do zbiornika bo te akurat okazały się dobre), w praktyce posypały się szybciej niż obietnice przedwyborcze po wygranej kampanii.
Moja rada jest taka - NIE WPROWADZAJCIE TAKICH ROZWIĄZAŃ KONSTRUKCYJNYCH! wszystko na sztywno, albo wcale.

ps. bober zdjęcia bedziesz mógł oglądać jak skończe przebudowywać motor (z tego co kupiłem od Ciebie zostanie tylko silnik w innym malowaniu, pocięta rama, przednie koło - reszta juz est lub bedzie absolutnie nowa)
szpej
Forumowicz

Motocykl: jinlun r250 - bobber

Re: Wibracje i wstrząsy w chińczykach

Postautor: jurek1306 dodano: 07 paź 2014, 14:26

Tutaj jest fajny test wibracji na junaku 123 https://www.youtube.com/watch?v=7iYZGXoayhk
Ciekawe jak by to wyglądało na dwucylindrowych rzędówkach i v-kach.
Awatar użytkownika
jurek1306
Forumowicz

Motocykl: Benelli BN 251
Komunikator: 1501844

Poprzednia

Wróć do PORADY TECHNICZNE