Korsyka łączy w sobie smaki Włoch i Francji. Brzmi pysznie co?
Generalnie pierwsze co się rzuca w oczy studiując literaturę na temat kuchni korsykańskiej to jasno określony powrót do tradycji uprawy kasztanów jadalnych.
I tak, mamy z kasztanów:
- piwo z kasztanów (rzecz jasna)
- naleśniki z kasztanów,
- puree z kasztanów,
- deser z masy kasztanowej, naleśniki z mąki kasztanowej,
- nawet świnki karmi się tam kasztanami w celu uzyskania mięsa o niepowtarzalnym smaku.
Wędliny
Specjalności to wyborne wędliny produkowane z mięsa suszonego (wieprzowego) od sześciu miesięcy do trzech lat

Podroby
Często wspominane, przeze mnie pominięte bo nie lubię

Ryby
Królową Korsyki jest Langusta. Nie znam nie jadłam. Ale na pewno opowiem jak smakowała.

Owoce morza
Osobiście raczej nie spróbuje, ale tamtejsze ostrygi są uważane za najlepsze na Morzu Śródziemnym (a jak wiadomo ostrygi są najskuteczniejszym afrodyzjakiem

Piwa
Choć słyszałam opinię, iż piwo Korsykańskie nie różni się w smaku pomiędzy tym które się pije a tym które się wydala to myślę iż warto będzie spróbować piwa Pietra- produkowanego z kasztanów, którym zawdzięcza nadzwyczaj oryginalny smak.
Przewodniki wspominają również o piwie Torra łączącego aromat owoców drzewa truskawkowego i mirtu.
Wina
Mmmniam.
Włochy i Francja czyli (jak dla mnie) najlepsze wina na świecie. Może znawcą nie jestem, jednak na wieść o ichniejszych znakomitych winach i winnicach możliwych do zwiedzenia stawia duży + przy tej wyprawie

Woda
Podobno woda w kranach jest na Korsyce szczególnie wysokiej jakości, ponieważ pochodzi z czystych, górskich potoków.
Makarony
Czyli znowu Włochy, więc można się spodziewać pyszności i nie trzeba komentować.
Sery
Tutaj Francja i również jak wyżej

Pieczywo
Jak na razie wzmianek brak

Słodycze
- bułki drożdżowe z serem regionalnym,
- tarta z bakaliami,
- wszelkiego rodzaju ciasta z kremami z kasztanów,
- konfitury z fig,
- miód (no z tych kwiatów to musi być pyszny)
Korsyka jako wyspa słynie z wyrobów własnych. Na niedawno oglądanym odcinku (bodajże kuchni tv) został pokazany targ. Targ na którym są sprzedawane produkty własnej roboty. Najlepszej jakości. Korsyka niby duża nie jest, jednakże warto zapuścić się w miejsca jak najbardziej odległe od tłumnie przybywających turystów. Podobno na porządku dziennym są rodzinne knajpki podające typowo domowe Korsykańskie jedzenie.
Reasumując myślę że to miejsce to będzie kulinarne niebo. Pyszne smaki, własne wyroby, widoki, woda, słońce, wino i przede wszystkim smaki i zapachy które zostaną na długo w pamięci
I to właśnie tych potraw najbardziej chcę skosztować, z tymi ludźmi posiedzieć pijąc szklankę domowego wina, z nimi cieszyć się z uroków tej pięknej wyspy ni w ząb nie rozumiejąc co do mnie mówią