close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Moja Wielka Grecka Podróż Poślubna MWGPP

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: Moja Wielka Grecka Podróż Poślubna MWGPP

Postautor: Szubi dodano: 14 lut 2025, 15:46

Mostar chyba odwiedza dużo Polaków, bo mamy tu konsulat. Widząc orzełka i polskie napisy, jakoś tak cieplej zrobiło się na sercu i bezpieczniej.

Obrazek

Największą atrakcją tego miasta jest most. Piękny zarówno w dzień, jak i w nocy

Obrazek

Obrazek

Podobno chłopiec który chciał stać się mężczyzną musiał skoczyć z tego mostu do rzeki dowodząc swojej odwagi. Teraz też skaczą ale za pieniądze ;p Podobno zdarzyło się już kilka razy, że dla niektórych był to ostatni skok w życiu :( .

W niedalekiej odległości pełno restauracji z widokiem na most

Obrazek

W Mostarze znaleźliśmy jeszcze drugi bardzo podobny most, tyle że mniejszy i bez tłumów turystów

Obrazek

Ścisłe centrum starówki to wszelkiej maści sklepy z pamiątkami. Dużo tego, dla mnie za dużo.

Obrazek

ale jak wszędzie, można trochę odbić w boczne uliczki aby poszukać bardziej kameralne miejsca

Obrazek

Obrazek
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: Luca dodano: 17 lut 2025, 11:16

Szubi pisze:... Na końcu okazało się że droga jest zamknięta :swir:

Obrazek

No aż kusi, żeby pojechać dalej :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Szubi dodano: 19 lut 2025, 10:15

Luca pisze:
Szubi pisze:... Na końcu okazało się że droga jest zamknięta :swir:

Obrazek

No aż kusi, żeby pojechać dalej :D

my właśnie tą zamkniętą drogą przyjechaliśmy. Dopiero na końcu okazało się że jest zamknięta :D
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Szubi dodano: 01 mar 2025, 21:15

nie tylko konsulat był polskim akcentem w tym mieście. Wchodzimy do sklepu a tam znajomy produkt :)

Obrazek

Po spacerze po Mostarze poczuliśmy duży głód. To ruszamy do restauracji :amam:

Obrazek

chcemy spróbować lokalnego jedzenia

Obrazek

wydaje nam się że te porcje będą za małe na nasz DUŻY głód. Chcemy zamówić zestaw MAXI !!!

Przychodzi nasz kelner w tradycyjnym stroju

Obrazek

Zmierzył nas wzrokiem i stwierdził że nie damy rady Maxi zestawowi. :wielkieoczy: Na razie nam przyniesie mini zestaw. Wiedział co mówił :D Tak wyglądał mini zestaw

Obrazek

ledwo daliśmy radę ;p

W trakcie kolacji wywiązała się ciekawa rozmowa z Amerykanami z Kalifornii, chyba pochodzenia hinduskiego, którzy siedzieli obok. Okazało się, że pan był w Polsce w 1984 roku.

I oczywiście przybliżona trasa tego dnia, choć nie wiem czy obejmuje ten off road w górach ;)

https://www.google.pl/maps/dir/Kotor,+C ... FQAw%3D%3D
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Szubi dodano: 02 mar 2025, 15:21

Wstajemy kolejnego dnia rano, pakujemy klamoty i dalej w stronę domu :motor: Niedaleko Mostaru jest Medziugorie, a to podjedziemy zobaczymy. Niestety tak jak się spodziewaliśmy w tego typu miejscach, religijny charakter miejsca jest przykryty przez biznesowo-komercyjny handel dewocjonaliami. Szukając miejsca do zaparkowania, pytam się okolicznych sprzedawców czy parking jest płatny, czy za motocykl muszę coś płacić? Oni nie wiedzą :wielkieoczy: Wokół pełno stoisk, straganów z kiczem religijnym najgorszego sortu. Odrzuciło nas to na tyle, że postanowiliśmy nie zwiedzać tego miejsca i ruszyliśmy dalej. Kolejnym przystankiem w podróży był Trogir. Tradycyjnie motocykle parkują tuż przed bramą wejściową do starego miasta na bezpłatnym parkingu.

Obrazek

Obrazek

Trogir to taki mniejszy Dubrownik. Podobna architektura, turystów zdecydowanie mniej uff. Tak naprawdę Trogir, Dubrownik, Kotor to jak dla mnie dość podobne miasta. Najbardziej podobał mi się Kotor, potem Trogir, i na końcu Dubrownik. Te pierwsze dwa miasteczka ze względu na swój rozmiar, fajne takie kameralne. Dubrownik był już dla mnie za duży, za dużo turystów, a nie przepadam za zbyt masową turystyką.

cdn...
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Jack dodano: 14 kwie 2025, 19:09

Pięknie :oklasky:
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: Szubi dodano: 07 lip 2025, 09:15

jestem dość zdeterminowany aby dokończyć relację :lanie: Niestety nie ogarniam na ten moment zmniejszania zdjęć aby je wstawić na forum :swir: Funkcja automatycznego zmniejszania po aktualizacji niestety znikła _bezradny Pytanie teraz do Was, wstawiać zdjęcia w pełnej rozdzielczości (aby zobaczyć całe zdjęcie trzeba będzie kliknąć otwórz w nowej karcie) czy opcja druga zdjęcie pod link?
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Jack dodano: 07 lip 2025, 10:41

Pierwsza opcja wydaje mi się lepsza
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: jacek.rc dodano: wczoraj, 08:26

Spróbuj ze zdjęciami i później napiszesz jak to robisz . Tutaj też ma znaczenie czy fotka jest na np. zdjęciach w G+ (czyli już w necie) ,czy jest na komputerze . Ja to kpl. tego nie kumam ,może by szło to jakoś systemowo poprawić (np. na forum suzi zdjęcia dalej można wstawiać ,czyli techniczne możliwości są :swir:) . Myślę ,że właśnie utrudnione wstawianie ,osłabiło stronę forumową , a fb to nie to samo ,tam silnik wszystko przewija d dół i w dół ,mamy zapierd...ć i nie wracać do tego co było :wnerw: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Poprzednia

Wróć do Podróże