Pokrętło kranika paliwa...

Pokrętło kranika paliwa...

Postautor: Elektryk dodano: 03 kwie 2016, 20:29

... się mi zgubiło :( Takie srebrne, okrągłe
Próbowałem szukania na forum przez kranik* pokr* ale żadnych podpowiedzi - nikt nie zgubił?
Gdzie takiego cóśka znaleźć ? larsson.pl czy maxmoto.pl mają kraników od cholery ale nic o pokrętłach, Zipp nie sprzedaje części tylko kieruje do serwisu.
Jakieś podpowiedzi gdzie kupić czy tylko serwis zostaje?

A obiecywałem sobie wszystko na Loctite przykręcić...
Pozdrawiam

Elektryk
Elektryk
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar

Re: Pokrętło kranika paliwa...

Postautor: beniamin82 dodano: 04 kwie 2016, 07:25

Obawiam się że samego pokrętła nie znajdziesz. Nie spotkałem się też z problemem że ktoś to zgubił.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Snajper dodano: 04 kwie 2016, 09:37

Dokładnie ani pokrętło kranika , ani pokrętła zerowania licznika kilometrów nie znajdziesz, bo nie są sprzedawane oddzielnie. Jedyna rada to wymienić całość, albo zaprzyjaźniony mechanik, który będzie akurat coś takiego miał z innego motocykla.
----------------------------------------------
Obrazek Nie walcz z maszyną. Poznaj ją, zrozum, poczuj - niech stanie się częścią Ciebie.
Awatar użytkownika
Snajper
Klubowicz

Motocykl: BenycoBr125/Honda Deauville650
Tel. kom.: 698398528

Postautor: Elektryk dodano: 05 kwie 2016, 11:24

Wygląda że kicha z samym pokrętłem... kupiłbym całość (kranik z pokrętłem), sam kranik może też się kiedyś przydać. Ale jak szukałem pokrętła to widziałem dziesiątki kraników tylko wszystkie na zdjęciach były bez pokręteł :(
Może ktoś ma namiar do sklepu w którym całość będzie dostępna?
Pozdrawiam

Elektryk
Elektryk
Forumowicz

Postautor: Michoł dodano: 09 kwie 2016, 19:10

Tam jest taki problem że ta mała śrubeczka ktòrą to wkręca się pokrętło i łączy ona oś kranika lubi się odkręcać i niestety to ładne chromowane pokrętełko się gubi. Teraz żeby coś z tym zrobić trzeba by zaadoptować pokrętełko z kuchenki gazowej. Wiem że to jest śmieszne ale przynajmniej będzie się dało regulować kranik. Jak by się dobrało takie pokrętełko w kolorze czarnym, to chyba by tak bardzo nie raziło w oczy. Jeśli chodzi o takie części z zippa, to zapomnij, raczej nikłe szanse żeby to dostać. Przemyśl mój pomysł, tani i będzie działać :) Polecam sklep na pakoszu DOM SERWIS, tam powinni mieć różne takie pokrętełka ewentualnie sławny Kozubek. Trzeba se radzić ;)
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: jacecek dodano: 09 kwie 2016, 21:04

Właściwie to pokrętło do niczego nie jest potrzebne i spełnia głównie zadania ozdobno-wizualne. W moim Zippie pokrętło pękło w miejscu gniazda na króciec kranika - tam jest taki "owalny trapez" i jeździłem z "dziurą po pokrętle" ale jeśli razi to Twoje odczucia estetyczne to dorób sobie jakiś kapselek - np. z błyszczącej nakrętki jakiegoś kremu lub innego kosmetyku. Ja kranika w ogóle nie używałem - miałem ustawiony w pozycji RES (na rezerwie) - wskaźnik poziomu paliwa zamontowany w liczniku pokazywał (migając) kiedy należy przygotować się do tankowania. Zgodnie z opisem w instrukcji obsługi kranik nie ma pozycji OFF - więc nie ma co nim manipulować.

Poniżej przytaczam fragment instrukcji obsługi dotyczący kranika paliwa:
"KRANIK PALIWA
Paliwo ze zbiornika paliwa jest przesyłane do gaźnika poprzez kranik paliwa. Kranik ma trzy pozycje:
ON:
Gdy kranik paliwa jest w pozycji ON, paliwo płynie z głównego zbiornika paliwa do gaźnika. Jeżeli
silnik nie pracuje, paliwo nie jest przesyłane.
RES:
Oznacza rezerwę paliwa. Gdy kranik paliwa jest w pozycji RES paliwo płynie
z rezerwy zbiornika do gaźnika. Paliwa rezerwowego należy używać jedynie
w przypadku, gdy skończyło się paliwo w podstawowej części zbiornika. W tym
celu należy przestawić kranik na pozycję PRI, uruchomić silnik i następnie
przestawić kranik na pozycję RES. Po przełączeniu kranika na pozycję RES należy jak najszybciej
zatankować paliwo. Po zatankowani należy przełączyć kranik na pozycje ON.
PRI (wolny przepływ):
Z kranikiem ustawionym w pozycji PRI paliwo może swobodnie płynąć niezależnie od tego czy silnik
jest uruchomiony czy nie. Po zupełnym wyczerpaniu paliwa, najpierw należy napełnić gaźniki, w tym
celu należy ustawić kranik w pozycji PRI. Po uruchomieniu silnika kranik powinien zostać
przełączony o pozycji ON.
UWAGA
Kranik umożliwia zassanie paliwa tylko w pozycji ON lub RES. Kranik nie będzie działał właściwie,
jeżeli przewód paliwa nie jest połączony z gaźnikiem lub kolektorem ssącym lub gdy pojawi się wyciek
paliwa.
"
pozdrawiam - jacecek
Awatar użytkownika
jacecek
Klubowicz

Motocykl: Honda CTX 700 D
Tel. kom.: 668842471

Postautor: Elektryk dodano: 09 kwie 2016, 21:22

Zarzuciłem temat u dealera w Skuterpasji i na allegro - jeden sprzedawca ma dużo części do Roadstara. Jak nie będą mieli - coś dopasuję albo zaślepię.
Działać działa - zawsze można wyciągnąć kleszcze ze schowka - tylko wygląda jak dziura w srebrnej d... :(
Natomiast sam kranik wg opisu na obudowie - nie ma PRI, za to ma OFF. Sprawdzę czy to jest rzeczywiście OFF czy PRI - kiedyś po wypaleniu paliwa na ON przełączyłem na RES i dopiero po 15 minutach zapalił.
Pozdrawiam

Elektryk
Elektryk
Forumowicz

Postautor: Elektryk dodano: 07 sty 2018, 00:28

Dorobiłem z pokrętła kuchenki gazowej: http://allegro.pl/pokretlo-kuchenki-gaz ... 68816.html
Do środka poszła warstwa blachy mosiężnej 0,5 mm - tam gdzie owal, bez płaskiego - trzeba było zniwelować różnicę między pokrętłem 8 mm a osią 7 mm.
Za duża średnica ale tarnikiem szybko poszło. Pomalowane szarym sprajem - całkiem dobrze wyszło :)
Pozdrawiam

Elektryk
Elektryk
Forumowicz

Postautor: Negro dodano: 10 paź 2018, 16:27

Piszecie o instrukcji do roadstara :) ma ktoś może wersje w pdf ?? prosiłbym o nią :) baaaardzo :)
Negro
Forumowicz

Motocykl: Zipp roadstar 250

Postautor: NIKT dodano: 10 paź 2018, 19:53

Jeżeli (bo pojęcia nie mam) Roadstar to to samo co Lifan-LF250-B to może tutaj:
https://drive.google.com/file/d/0B0fPe4 ... iODY3/view

A jeśli to to samo co Yamaha XV250 to tutaj:
https://pl.scribd.com/doc/21677356/Yama ... ces-Manual
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT