autor: jacecek dodano: 09 kwie 2016, 21:04
Właściwie to pokrętło do niczego nie jest potrzebne i spełnia głównie zadania ozdobno-wizualne. W moim Zippie pokrętło pękło w miejscu gniazda na króciec kranika - tam jest taki "owalny trapez" i jeździłem z "dziurą po pokrętle" ale jeśli razi to Twoje odczucia estetyczne to dorób sobie jakiś kapselek - np. z błyszczącej nakrętki jakiegoś kremu lub innego kosmetyku. Ja kranika w ogóle nie używałem - miałem ustawiony w pozycji RES (na rezerwie) - wskaźnik poziomu paliwa zamontowany w liczniku pokazywał (migając) kiedy należy przygotować się do tankowania. Zgodnie z opisem w instrukcji obsługi kranik nie ma pozycji OFF - więc nie ma co nim manipulować.
Poniżej przytaczam fragment instrukcji obsługi dotyczący kranika paliwa:
"KRANIK PALIWA
Paliwo ze zbiornika paliwa jest przesyłane do gaźnika poprzez kranik paliwa. Kranik ma trzy pozycje:
ON:
Gdy kranik paliwa jest w pozycji ON, paliwo płynie z głównego zbiornika paliwa do gaźnika. Jeżeli
silnik nie pracuje, paliwo nie jest przesyłane.
RES:
Oznacza rezerwę paliwa. Gdy kranik paliwa jest w pozycji RES paliwo płynie
z rezerwy zbiornika do gaźnika. Paliwa rezerwowego należy używać jedynie
w przypadku, gdy skończyło się paliwo w podstawowej części zbiornika. W tym
celu należy przestawić kranik na pozycję PRI, uruchomić silnik i następnie
przestawić kranik na pozycję RES. Po przełączeniu kranika na pozycję RES należy jak najszybciej
zatankować paliwo. Po zatankowani należy przełączyć kranik na pozycje ON.
PRI (wolny przepływ):
Z kranikiem ustawionym w pozycji PRI paliwo może swobodnie płynąć niezależnie od tego czy silnik
jest uruchomiony czy nie. Po zupełnym wyczerpaniu paliwa, najpierw należy napełnić gaźniki, w tym
celu należy ustawić kranik w pozycji PRI. Po uruchomieniu silnika kranik powinien zostać
przełączony o pozycji ON.
UWAGA
Kranik umożliwia zassanie paliwa tylko w pozycji ON lub RES. Kranik nie będzie działał właściwie,
jeżeli przewód paliwa nie jest połączony z gaźnikiem lub kolektorem ssącym lub gdy pojawi się wyciek
paliwa."
pozdrawiam - jacecek