Jaki olej najlepszy do Ravena

Postautor: obywatelst dodano: 17 mar 2012, 21:49

WITAM Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc i porady. Dzisiaj w Lubuskiem piękna pogoda wyprowadziłem Zippa rozgrzewka i wymiana oleju, tak jak radziliście orlen. Jestem zdziwiony naprawdę nie znalazłem filtra ,jak jeździłem skuterem 125 to pod śrubą spustową była siatka a tu nic.Katalogowo pisze że powinno wejść 1.6l ja wałem 1.8 do 2/3 miarki .Koledzy radze nie przesadzać z ilościom oleju bo jak się przesadzi można rozszczelnić silnik szczególnie latem mogą sie pojawić wycieki pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie i porady.
obywatelst
Forumowicz

Motocykl: zipp raven
Tel. kom.: 514361688

Postautor: Kris dodano: 11 kwie 2012, 22:12

Ja juz drugi sezon leję do swojego zippka MoTUL 5000. Poprzednio lałem Castrola 4T i próbowałem tez Lotosa. Niestety, gdy puszczałem sprzęgło, to w ostatniej fazie czułem lekkie szrpnięcie, tak jak by się tarcze szybciej "sklejały" było to wkurzające. Jak silnik był zimny, to nie było tego czuć, ale jak się nagrzał - porażka. Zmieniłem olej na Motula i teraz wszystko wróciło do normy. Biegi przeskakują lekko, żadnych zgrzytów, czy szarpnięć. Uważam, że każdy olej wymieniony w tym temacie jest dobry - byleby go zmieniać o czasie i oby było go tyle ile trzeba. :motor:
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Postautor: Luca dodano: 12 kwie 2012, 08:38

Kris pisze:... i próbowałem tez Lotosa. Niestety, gdy puszczałem sprzęgło, to w ostatniej fazie czułem lekkie szrpnięcie, tak jak by się tarcze szybciej "sklejały" było to wkurzające.

No to jest ten widoczny minus Lotosa, że jak silnik gorący szybciej skleja sprzęgło. Niby olej samochodowy powinien powodować ślizganie się sprzęgła, a tu dzieje się dokładnie odwrotnie :D Z czasem jednak wchodzi w krew wolniejsze puszczanie sprzęgła w ostatniej fazie i w praktyce rusza się normalnie.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Re: Jaki olej najlepszy do Ravena

Postautor: Mariuszz dodano: 12 sty 2015, 19:43

Temat widzę już lekko przykurzony ale dla mnie aktualny więc.... Zastanawiam się dlaczego niemal wszyscy z przekonaniem piszą że do "Ravena" powinien być lany półsyntetyk 10W40?
Wyjątkiem jest Michoł który pisze o mineralnym 15W40.
Moje wątpliwości biorą się stąd że moja instrukcja obsługi (oryginalna od "Zippa Ravena" a jakże) mówi:
"Zalecany jest olej do silników benzynowych klasa SAE 15W40 lub klasa SE,SF,SC z klasyfikacji API.który działa w temperaturze 40 st. Celsjusza do -10 st.Celsjiusza.
Jeśli planowana jest wymiana musi on być zastąpiony olejem o identycznych właściwościach."
Również wiele wątpliwości naczytałem się na temat pojemności układu smarowania a ta też jest podana w instrukcji i wg. producenta/importera ma wynosić 1.6l.
Więc jak to jest? Skąd zalecenia forumowiczów do stosowania półsyntetyka? Nie jestem całkowitym ignorantem technicznym i wiem że wydumane super dodatki i dedykowania marek oleju do poszczególnych modeli nawet to zwykły chwyt marketingowy ale jednak co zalecana klasa to jednak zalecana klasa.
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Motocykl: Suzuki DL 650

Postautor: Deamiens dodano: 12 sty 2015, 20:25

Możliwe, że z doświadczenia. Mi przy półsyntetyku 10W40 sprzęgło i skrzynia zachowywały się normalnie niezależnie od warunków, przy mineralnym 15W40 zmiana biegów na zimnym/chłodnym silniku była mocno utrudniona.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: Mariuszz dodano: 13 sty 2015, 18:37

Hm... mam nadzieje że tak...
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Motocykl: Suzuki DL 650

Postautor: waludi dodano: 13 sty 2015, 19:07

u mnie też po zmianie oleju na Motula wyraźnie poprawiła się praca skrzyni biegów i sprzęgła, nie głębiłem tematu , zadowolony z poprawy i tak zostało
Awatar użytkownika
waludi
Klubowicz

Motocykl: romet r150, honda shadow VT600
Tel. kom.: 507922411

Postautor: eNgine dodano: 13 sty 2015, 21:31

Różnica w ilości oleju który wchodzi do silnika wynika najprawdopodobniej z tego, że zazwyczaj zalewamy nowy olej i kontrolujemy mając Zippa postawionego na stopce centralnej. U mnie w instrukcji też jest 1,6 l, a wchodzi 2 l żeby na bagnecie była połowa (a właśnie zalewam do motocykla stojącego na stopce centralnej). Obawy o zalanie za dużo raczej nie ma - bo silnik jest wyposażony w odmę która prowadzi do filtra powietrza i ma za zadanie wyrzucić z silnika nadmiar oleju - a i to patrząc po filtrze powietrza jeszcze u mnie się nie zdarzyło (mimo zalewania 2l). Do tej pory lałem do Zippa Motula 5100 15W50 (półsyntetyk), a ostatnio zalałem Platinum moto 10W40 (sporo tańszy) i nie zauważyłem różnicy w pracy silnika i skrzyni. W tym roku w zippie też zaleję Platinum. W hondzie jeszcze nie zdecydowałem czy wymieniać po zimie (według instrukcji wymiana oleju ma być co 12 tys. km, a swoją nakulałem dopiero 6800 km).
Honda jako producent zaleca jakiś tam swój syntetyk, który jest bardzo drogi. Dlatego skłaniam się do wymiany oleju na jakiś półsyntetyk lub syntetyk innego producenta.

Przy okazji powiem wam, że różnica w kolorze oleju przepracowanego z Zippa a mojej hondy jest ogromna. W Hondzie nadal wygląda jak nowy z butelki - jaśniutki i czysty kolorek. W zippie kolor jest dosyć ciemny. Podejrzewam, że głównie wynika to z tego, że w Zippie silnik jest chłodzony powietrzem - a więc normalna temperatura pracy silnika jest dużo większa. W Hondzie silnik jest chłodzony cieczą więc temperaturę pracy ma niższą i dodatkowo jest tam również filtr oleju. Za to czy taki kolor świadczy o tym, że olej w Zippie szybciej się zużywa? to już pytanie do ekspertów.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Michał_66 dodano: 13 sty 2015, 21:40

osobiście uważam że Platinum Moto 4T 10W40 półsyntetyk jest jednym z lepszych olei jeżeli chodzi o nasze Chińczyki cały czas na nim jeździłem :D jak miałem jeszcze Roadstarka w Kawie przeszedłem na Motula 5100 ale też 10W40
Michał_66

Postautor: Peliks dodano: 13 sty 2015, 22:17

eNgine pisze:W hondzie jeszcze nie zdecydowałem czy wymieniać po zimie (według instrukcji wymiana oleju ma być co 12 tys. km, a swoją nakulałem dopiero 6800 km).

eNgine doczytaj bo w instrukcji do mojej hondy jest napisane co 12 tyś. km lub co rok. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven