Junak 123 - problem

Junak 123 - problem

Postautor: Dobry dodano: 26 mar 2012, 21:28

Deamiens pisze:ALE spójrz też na to z dobrej strony - naprawdę poznasz moto, dowiesz się co, jak i z czym :))

Tak spoko tylko sezon się zaczął a nasza koleżanka dalej w polu.Moim zdaniem dać moto jakiemuś mechanikowi obluka organoleptycznie bo zakładam się że to nie może być jakaś poważna usterka jak odpala i jeździ raczej sprawa regulacji choć też dziwne jak przed zimą jeździł a teraz odmawia posłuszeństwa.
Dobra mniejsza o większość dobry fachura naprawi,powie co było a dziewczyna będzie się cieszył z nadchodzących pogodnych dni w siodle.
Szkoda czasu pieniędzy na wymianę rzeczy które wcale może nie nadawały się do wymiany a w szczególności nerwów
Daj fachmanowi zrobi co trza i będziesz się cieszyła z jazdy
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobry
Sympatyk

Motocykl: RoV250/XJ900/CBR1000F/Varadero
Tel. kom.: 505381119

Junak 123 - problem

Postautor: selmen dodano: 27 mar 2012, 21:52

jeśli okaże się, że to nie świeca, to moim zdaniem moduł albo cewka. z naciskiem na moduł. mocno się zdziwię jak coś innego. widziałem już podobne cyrki przy walniętym module. coś zimnego pracuje normalnie, nagrzane nie...aż tak mocno zawory nie reagują na temperaturę...za to zepsuta i zwarta elektryka i owszem...zapchany gaźnik... no nie wiem...to czemu zimny dobrze chodzi?...z drugiej strony trudno to oceniać na odległość, chociaż koleżanka dość szczegółowo opisuje... normalnie spokoju mi nie daje ta sytuacja... :wrr:
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Junak 123 - problem

Postautor: Arcon dodano: 27 mar 2012, 22:16

Nie widzę innego wyjścia, koleżanka musi przyjechać na jakiś zlocik, a tam komisyjnie motonga rozbierzemy na śrubki, wypijemy coś na wzmocnienie i na pewno coś wykombinujemy :rotfl:
Arcon
Forumowicz

Junak 123 - problem

Postautor: kacpero dodano: 27 mar 2012, 22:24

Taaaa... a może rozbierzemy koleżankę (niekoniecznie na śrubki) - oczywiście, ze coś wypijemy a moto po prostu oddamy do mechanika :)) po kiego tracić trzy dni na naprawę jakiegoś upartego motonga? :D
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Junak 123 - problem

Postautor: selmen dodano: 19 kwie 2012, 09:10

koleżanko i jak tam postępy z usuwaniem awarii?
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Junak 123 - problem

Postautor: narwhals dodano: 23 kwie 2012, 21:06

Przepraszam za ciszę, właśnie wczoraj miałam napisać, ale taka ładna pogoda była... :))

No więc do Świąt i przez Święta nie bardzo miałam czas przysiąść do moto, ale w zeszłym tygodniu z powrotem się za to zabrałam. Powiem tyle - moto działa jak dawniej (prawie bo jeszcze mnie czeka wymiana płynu hamulcowego i chyba kiedyś troszkę gaźnik podreguluję), ale jeździ dobrze i to najważniejsze. Ale nie pytajcie mnie co było przyczyną początkową bo po prostu nie wiem :wielkieoczy:.

Z pomocą @k313 doszłam do tego, że jednak brakowało dopływu paliwa, mimo wymiany/czyszczenia wszystkich elementów od baku po gaźnik, więc miałam się gaźnikowi przyjrzeć jeszcze raz - ale coś mnie tknęło żeby sprawdzić filtr paliwa i bingo - nowo kupiony był nie drożny. Co ciekawe przy dmuchnięciu lub wstrzyknięciu benzyny było ok, ale przy przepływie "grawitacyjnym" nie leciało. Albo wada fabryczna, albo coś go przytkało, ale to mało prawdopodobne bo był założony już po czyszczeniu baku. No i nie wyjaśnia to czemu nie działał na początku, bo dwa walnięte filtry to już musiałby być niezły pech ;-).

A żeby było zabawniej to w sobotę po zamontowaniu nowego (który wcześniej sprawdziłam), też nie chciał odpalić. Jak 2h potem przyjechał k313 to Junak zagadał jak dawniej, także najbliższa jestem teorii że się po prostu stęsknił za poprzednim właścicielem :roll:.

Cieszę się że działa, dziękuję Wam wszystkim za pomoc i wsparcie bo sama to bym pewnie dalej nad tym siedziała. Żałuję tylko tych ładnych dni kiedy można było pojeździć, bo jeżeli chodzi o grzebanie przy moto to miałam świetną zabawę i sporo się nauczyłam, więc nie powiem żeby to był czas stracony. Ale jeszcze zdążę nadrobić te nieprzejechane kilometry, w weekend już 110 nawinięte :jupi:. Jeżeli warunki pozwolą, nic niespodziewanego nie wyskoczy i oczywiście nie będziecie mieć nic przeciwko, to w niedzielę bym się na chwilę pokazała z Junakiem w Przywidzu przywitać się :)
narwhals
Forumowicz

Motocykl: Junak 123
Tel. kom.: 507481343

Junak 123 - problem

Postautor: Karol dodano: 23 kwie 2012, 22:19

narwhals pisze:jeżeli chodzi o grzebanie przy moto to miałam świetną zabawę i sporo się nauczyłam, więc nie powiem żeby to był czas stracony.

Zapraszam do mnie - ja nie lubię grzebać, a muszę, więc powiem Ci co jest do zrobienia i połączymy przyjemne z pożytecznym :D

w niedzielę bym się na chwilę pokazała z Junakiem w Przywidzu przywitać się :)

Trzymamy za słowo.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Junak 123 - problem

Postautor: miqul dodano: 23 kwie 2012, 22:59

Jak instalowałem filtr u siebie było podobnie. Spłynęło kilka kropel, które nasączyły papier w filtrze i zrobiła się z tego zapora (membrana), gaźnik nie zasysał, bo powietrze jest dużo bardziej elastyczne od cieczy, więc trzeba było zalać cały wężyk z filtrem i dopiero wtedy wetknąć w gaźnik.
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Junak 123 - problem

Postautor: mike_russ dodano: 23 kwie 2012, 23:12

u mnie też- zapowietrzenie wężyka i już problem - mam teraz do założenia filtr siateczkowy powinno być lepiej.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Re: Junak 123 - problem

Postautor: beniamin82 dodano: 17 cze 2015, 22:12

narwhals pisze: przerywaniem na wysokich obrotach, ale z tym już wcześniej się spotkałam i to historia na zupełnie osobny temat:

No to dawaj tę historię. Ja wiem ze odkop. Ale w stojącym u mnie w garażu egzemplarzu zippa dzieje się tak samo. Ma 20km najechane od nowości, był na testach w jednym z popularnych portali.

Obroty biegu jałowego były na ciepłym około 4tyś. Już ustawiłem 1.8tyś. Teraz żeby pojeździć trzeba znaleźć czemu przerywa na wysokich obrotach...

AHA, DOSTAŁEM ZIPPA NA TESTY. Żeby nie było...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

PoprzedniaNastępna

Wróć do Junak