KEEWAY 125 - coś mi wisi w nowym motocyklu :)

KEEWAY 125 - coś mi wisi w nowym motocyklu :)

Postautor: rafip dodano: 29 mar 2015, 14:45

Witajcie, kompletnie nie znam się na mechanice i na tym co gdzie powinno być podłączone dlatego zwracam się do Was.
W moim nowym Keeway'u Superlight 125 wisi gumowa rurka, którą oczywiście zauważyła moja żona. Pewnie się coś obluzowało ale pewności nie mam.
Oto zdjęcia:
Obrazek
Obrazek

Mam również problem z gasnącym silnikiem, zmieniam tą wajchę od ssania ale niewiele to daje - może to jest właśnie od tego?

Dajcie znać gdzie to powinno być podłączone :)

Przejechałem dopiero 20 km a okazało się, że żarówka z tyłu nie świeci. Pewnie od nowości tak miałem, niezły przegląd zerowy :)

Pozdro
rafip
Awatar użytkownika
rafip
Zarząd KCM

Motocykl: Piaggio MP3 LT Sport
Tel. kom.: 691829631

Re: KEEWAY 125 - coś mi wisi w nowym motocyklu :)

Postautor: Księciunio dodano: 29 mar 2015, 14:55

Ta rurka to taki awaryjny przelew z gaźnika. Tak ma być. Po prostu przywiąż ją sobie tak by się nie majtała. Też tak mam.
A problem z gasnącym silnikiem? Wajcha od ssania w pozycji środkowej. Ewentualnie podkręć trochę wolne obroty na rozgrzanym silniku i po kłopocie.
Klubowicz

Motocykl: Honda VTX 1300 Retro
Tel. kom.: 880423588

Postautor: rafip dodano: 29 mar 2015, 15:00

uff, kamień z serca. Niestety ja mam pecha i zawsze jak coś kupię to musi być coś nie tak. Mam nadzieję że w przypadku Keeway'a będzie inaczej :)

Dzięki za odpowiedź.

rafip
Awatar użytkownika
rafip
Zarząd KCM

Postautor: Hawk1985 dodano: 29 mar 2015, 16:56

Heh u mnie też zdziwiła mnie ta wisząca rurka (też nie znam się kompletnie na mechanice) i w momencie dostarczenia wyglądała tak samo - tez benzyna pokropiła wydech. Ja ją schowałem do środka za korek wlewu oleju, nie jest wtedy widoczna i kapiąc ewentualną benzyna nie pobrudzi wydechu.

Co do gaśnięcia to też tak mam gdy ssanie jest całkowicie u góry
Hawk1985 pisze:Mam do Was pytanko, bo w instrukcji Keewaya są błędy, albo mój model jest wadliwy :P

Ssanie w KSL ma 3 pozycje:
Obrazek

w/g instrukcji
" gdy Silnik jest zimny ustaw ssanie na pozycji 1, gdy silnik jest rozgrzany ustaw na pozycji 2 "

Jak to wygląda u mnie:
Na pozycji 1 nie mogę zapalić motocykla (czy jest zimny czy ciepły), jeśli silnik chodzi a przestawię ssanie na pozycje 1 to gaśnie.
Na pozycji 2 i 3 mogę odpalić motocykl, nie gaśnie podczas zmiany z 2 na 3 i z 3 na 2

I tak jak napisałem w pozycji 1 (teoretycznie ssanie) gaśnie mi czy jest ciepły czy zimny - nie mógłby zostawić wolnych obrotów
Pale go w pozycji 2, po zapaleniu trzymam lekko gaz przez 10-15 sekund bo lubi zgasnąć jak jest zimny.
Po przejechaniu jakichś 2-3 kilometrów zmieniam wajchę na poz 3, jak jest ciepły już go pale na poz 3.

Z rozrusznikiem czasem tak mam że muszę mu dać lekko gazu przy zapaleniu, albo nie chce zapalić za jednym razem. Przy paleniu z kopki tego problemu nie ma.
Nie wiem czy to kwestia świecy, jakichś regulacji, czy to po prostu urok Chinczyków.

---

Na liczniku dziś 410 (dziś machnąłem 85km) jeździ się fajnie, poza tym że przy jeździe pod górkę brakuje trochę mocy i trzeba mieszać biegami. Może to kwestia mojej wagi (ponad 110 w pełnym rynsztunku), a może kwestia przyzwyczajenia do mocniejszego pojazdu bo w aucie mam 140KM :P
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

Postautor: rafip dodano: 29 mar 2015, 17:48

I tak jak napisałem w pozycji 1 (teoretycznie ssanie) gaśnie mi czy jest ciepły czy zimny - nie mógłby zostawić wolnych obrotów
Pale go w pozycji 2, po zapaleniu trzymam lekko gaz przez 10-15 sekund bo lubi zgasnąć jak jest zimny.
Po przejechaniu jakichś 2-3 kilometrów zmieniam wajchę na poz 3, jak jest ciepły już go pale na poz 3.

u mnie tak samo, dziś sprawdzałem i potwierdzam :)

Ja mam jeszcze mniejszy przebieg bo dopiero stawiam pierwsze kroki jako motocyklista. Staram się oduczyć kilku nawyków z samochodu podczas jazdy motorem ale nie jest łatwo.
Największy problem to wybadanie tych biegów w czasie jazdy i ruszenie motorem bez gasnącego silnika (sprzęgło - gaz)

W związku z powyższym jeszcze się dalej nie zapuszczam bo nie chcę stwarzać zagrożenia dla ruchu,

rafip
Awatar użytkownika
rafip
Zarząd KCM

Postautor: beniamin82 dodano: 29 mar 2015, 18:21

Z tej rurki z gaźnika nie może kapać paliwo... Zauważ że ta rurka jest na dole, to nie przelew a rurka do spuszczania benzyny z gaźnika. Nad tą rurką jest śrubka jak kapie to trzeba ją dokręcić
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: kenedi dodano: 29 mar 2015, 21:10

Hawk1985 pisze:Heh u mnie też zdziwiła mnie ta wisząca rurka (też nie znam się kompletnie na mechanice) i w momencie dostarczenia wyglądała tak samo - tez benzyna pokropiła wydech. Ja ją schowałem do środka za korek wlewu oleju, nie jest wtedy widoczna i kapiąc ewentualną benzyna nie pobrudzi wydechu.

Co do gaśnięcia to też tak mam gdy ssanie jest całkowicie u góry
Hawk1985 pisze:Mam do Was pytanko, bo w instrukcji Keewaya są błędy, albo mój model jest wadliwy :P

Ssanie w KSL ma 3 pozycje:
Obrazek

w/g instrukcji
" gdy Silnik jest zimny ustaw ssanie na pozycji 1, gdy silnik jest rozgrzany ustaw na pozycji 2 "

Jak to wygląda u mnie:
Na pozycji 1 nie mogę zapalić motocykla (czy jest zimny czy ciepły), jeśli silnik chodzi a przestawię ssanie na pozycje 1 to gaśnie.
Na pozycji 2 i 3 mogę odpalić motocykl, nie gaśnie podczas zmiany z 2 na 3 i z 3 na 2

Z rozrusznikiem czasem tak mam że muszę mu dać lekko gazu przy zapaleniu, albo nie chce zapalić za jednym razem. Przy paleniu z kopki tego problemu nie ma.
Nie wiem czy to kwestia świecy, jakichś regulacji, czy to po prostu urok Chinczyków.

---

Na liczniku dziś 410 (dziś machnąłem 85km) jeździ się fajnie, poza tym że przy jeździe pod górkę brakuje trochę mocy i trzeba mieszać biegami. Może to kwestia mojej wagi (ponad 110 w pełnym rynsztunku), a może kwestia przyzwyczajenia do mocniejszego pojazdu bo w aucie mam 140KM :P

To chyba taki urok chińczyków bo u mnie wszystko przebiega podobnie.
Bogactwo nie jest ulgą w kłopotach - jest tylko zmianą kłopotów...
Awatar użytkownika
kenedi
Forumowicz

Motocykl: Honda Varadero XL 125

Postautor: jacek.rc dodano: 29 mar 2015, 22:02

w motorkach z 2012 też tak jest i raczej nic nie próbujcie regulować ,bo może być tylko gorzej, ja odpalam ,mała przegazówka i jadę
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Wróć do Keeway