Dylemat: "Co kupić" - ale typy już są!

Re: Dylemat: "Co kupić" - ale typy już są!

Postautor: Agaton dodano: 12 maja 2015, 20:23

Diabliczka, daj linka do swojego bloga:).

@Jacek
Ogara Cafe widziałem, ale nie zrobił na mnie dobrego wrażenia. Jest niewielki, wykonanie, dopasowanie plastików pozostawia nieco do życzenia. I rdzewieje na potęgę. Nie wart swojej dość wygórowanej ceny.

@Hawk 1985.
Ja zakupiłem niedawno buty probiker, spodnie tekstylne tak samo tej "firmy" za prawie 600 złotych, i pluję sobie w brodę. To jest niewygodne strasznie. Spodnie w kroku są za ciasne, i mało miejsca w kroczu. Tak że trudno nogę podnieść mimo że podpinkę wypiąłem. Ochraniacze wychodzą poniżej kolan. Nie wiem jak oni to szyli w tym Wietnamie. Poza tym, nawet teraz jak nie ma upału a stoi się w miejscu to strasznie się skóra poci. Buty probiker też szkoda pisać. Nie dość że noga się poci jak się nie jedzie motorem, to jeszcze na zgięciu przy chodzeniu wciskają się w nogę.
Agaton
Forumowicz

Motocykl: Shineray 150-17

Postautor: Diabliczka dodano: 12 maja 2015, 21:04

Agaton pisze:Diabliczka, daj linka do swojego bloga:).

Niech no tylko coś tam napiszę ;) Na razie wtyczki instaluję ;)
Awatar użytkownika
Diabliczka
Forumowicz

Motocykl: Junak 122 RS

Postautor: beniamin82 dodano: 12 maja 2015, 21:38

Ogar Cafe jest montowany w Dafier, ta firma nawet strony nie ma. Silnik też nietypowy. Ale do końca bym go nie skreślał, ktoś tutaj ma i sobie nawet chwali. Wiem tylko ze Dafier ma inne rynki(hanway) pakuje tam silniki k157fmi, czyli klony suzuki gn. A u nas Romet wpakował chyba coś taniego.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Agaton dodano: 12 maja 2015, 22:02

W czym silnik zamontowany w Romet Cafe jest nietypowy?
Agaton
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 12 maja 2015, 22:17

Agaton pisze:W czym silnik zamontowany w Romet Cafe jest nietypowy?

To jest OHV (honda CG?), ale 154FMI, czyli 54mm tłok, na dodatek również 54mm skok tłoka. Nawet mój znajomy serwisant w Chinach zastanawiał się co to w ogóle jest i skąd oni to wytrzasnęli(a dysponuje on olbrzymią wiedzą i wieloma serwisówkami, niestety po mandaryńsku). Takie samo oznaczenie ma klon yamahy YBR, ale on jest na łańcuczku a nie na popychaczach. Tutaj pojawia się problem o części zamienne i ewentualne tuningowe.
Do 156FMI i 157FMI da się spokojnie kupić 150ccm, a do tego nie wiadomo co dobrać.
Przy okazji, chińskie kosiarki mają skok 54mm...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Agaton dodano: 12 maja 2015, 23:23

To tuningowanie na 150 poj. to skórka za wyprawę się nie opłaca. Kilka stówek trzeba włożyć, przyspieszenie i moc w dodatkowych 25 centymetrach niewiele się zwiększy. W razie wypadku, jak to wyjdzie na jaw, zakład ubezpieczeniowy odmówi wypłaty odszkodowania. Oni tylko czekają na takie sprawy i każdy pretekst jest dobry do odmowy. A w sądzie nic się nie wskóra.
Agaton
Forumowicz

Poprzednia

Wróć do Porady ogólne