Początkujący kat B motocyklista do 125 ccm3

Re: Początkujący kat B motocyklista do 125 ccm3

Postautor: Deamiens dodano: 04 sie 2014, 16:34

W sumie można by też polecić kursy doskonalenia jazdy (są gdzieniegdzie prowadzone) jeśli chcesz "profesjonalnego prowadzącego". Nie mylić z kursami na prawo jazdy prowadzonymi przez szkoły jazdy!
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: Maciopa dodano: 04 sie 2014, 18:59

Ze swojej strony oczywiście polecam lekturę "Motocyklista doskonały" oraz "Strategie uliczne" tego samego autora. Dodatkowo polecam zapoznać się z lekturą :

http://www.msf-usa.org/library.aspx

Polecam przygotowanie do jazdy na kursie doskonalącym - tak jak to napisał @Deamiens - u profesjonalnego prowadzącego - wysłałem mojego syna na kurs na prawo jazdy kat A1 do zwykłej szkoły - chłopak się zniechęcił do jeżdżenia moto - pojechałem z nim do profesjonalnej szkoły dla motocyklistów - zapłaciłem za 6 godzin, żeby jednak sprawdził czy to nie to i ... mam teraz 3 motocyklistów w domu (w Warszawie polecam kulikowisko i promotor).

Motocykl 125 ccm to bardzo dobry początek żeby nauczyć się podstaw, obycia na ulicy, zachowania w ruchu ulicznym, zasad poruszania się moto i fizyki nim rządzącej, dlatego też uważam, że wchodzące w życie z dniem 24.08 przepisy spowodują dużo pozytywów dla rozwoju motoryzacji motocyklowej w Polsce.
Maciopa
Forumowicz

Motocykl: Romet Soft Chopper 125

Postautor: Jack dodano: 04 sie 2014, 19:41

Też uważam że mimo wielu kontrowersji wokół nowej ustawy, ma ona szansę rozruszać motocyklizm w Polsce, z korzyścią dla nas wszystkich.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: artk2 dodano: 05 sie 2014, 11:58

Jeszcze jedno pytanie, być może powinienem zadać je na początku... W innym temacie toczyła się dyskusja na temat stosunku wielkości motocyklisty do wielkości motocykla i tam konkluzja (luźna) była taka, że czoperek o gabarytach Zipp Raven 125 może być za mały do 182 cm wzrostu motocyklisty. A teraz mój problem ;) - mam 200 cm wzrostu i ważę ok. 115 kg (przy tym jestem wizualnie osoba szczupłą - waga wynika ze wzrostu). Czy dam radę jeździć na takim, powiedzmy, Keeway'u Superlight, czy też będzie to męczarnia i czy maszyna 9-11 KM uciągnie spokojnie taką masę, gwarantując względne przyspieszenia, spokojne pokonywanie wzniesień itp.?
Wczoraj przymierzałem się do czoperka (marki nie pamiętam - 250 cm, do oczywiście 125 nie było) i moim zdaniem nie było tak źle, wygodnie mi się siedziało, a i odległość od kierownicy była odpowiednia. Tylko nie wiem, czy takie wrażenia będą również podczas jazdy np. na dystansie 100 km?
Awatar użytkownika
artk2
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125 Starling

Postautor: beniamin82 dodano: 05 sie 2014, 12:13

Tutaj możesz sprawdzić jak wyglądałbyś na superlighcie.
http://cycle-ergo.com/

Wygodnie to może i będzie, ale z wyglądem gorzej.
Z takim wzrostem to najlepiej celować w 125tkę szosowo-turystyczną (niestety).

Ja mam 183 jeździłem 125-tką rometa (Z-125) i wyglądałem tak:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: artk2 dodano: 05 sie 2014, 13:43

beniamin82 pisze:Tutaj możesz sprawdzić jak wyglądałbyś na superlighcie.

Świetna strona, dzięki!

Wyglądałbym tak:
Obrazek

Chyba nie tak strasznie...

beniamin82 pisze:Wygodnie to może i będzie, ale z wyglądem gorzej.
Z takim wzrostem to najlepiej celować w 125tkę szosowo-turystyczną (niestety).

Niestety, w tym przypadku nie mogę iść na kompromisy - to musi być chopper/cruiser. Muszę się przecież dobrze z tym czuć :D
Awatar użytkownika
artk2
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 05 sie 2014, 14:17

Ano pewnie że musisz się z tym dobrze czuć, a ty myślisz że czemu ja kupiłem Cruisera 250? Romet pod względem mechanicznym był w porządku, ale to nie było to.

Ja tak myślę... że możesz się uśmiechnąć do kolegi Jacek.rc i przymierzyć się u niego do Superlighta...
On jest z Wodzisławia....
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: jacek.rc dodano: 05 sie 2014, 16:42

Nie bierz tego dosłownie do Siebie, ale dla ludzi z takim (słusznym)wzrostem zrobili taki moto jak HD , Victory itp.Możesz mi wierzyć jazda z Twoim wzrostem na takim Superlight-cie ,tylko na małych dystansach ,raczej na pewno _bezradny ,ja mam 172 i maluch mi pasuje,natomiast co do obciążenia,to jak jeżdżę w dwie osoby to spokojnie daje radę.
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: artk2 dodano: 05 sie 2014, 18:12

jacek.rc pisze:Nie bierz tego dosłownie do Siebie, ale dla ludzi z takim (słusznym)wzrostem zrobili taki moto jak HD , Victory itp.

Do salonu HD to ja mogę iść się pobawić drzwiami :D Nie ta półka cenowa i pojemności.

jacek.rc pisze:Możesz mi wierzyć jazda z Twoim wzrostem na takim Superlight-cie ,tylko na małych dystansach ,raczej na pewno _bezradny

Sytuacja jest taka. Na co dzień jeżdżę samochodem. Nie chce mi się robić prawa jazdy na motocykl skoro jest możliwość, by to ominąć. A z dostępnych dla mnie (pojemność, cena, wygląd) to tylko taki Superlight, Zipp Raven 125 itp. Chcę motocykl, by spełnić swoje młodzieńcze marzenia i poczuć trochę tej przyjemności, o której mówią motocykliści. Generalnie ma mi służyć jako pojazd wycieczkowy lub dojazdowo - pracowy, czyli nie więcej niż 50 - 100 km na raz. Chyba dam radę na takim maluchu jeśli się trochę pochylę ;)
Poza tym najpierw (zanim kupię swój pierwszy motocykl) będę się uczył i zobaczę, czy to w ogóle dla mnie, jak się czuję i czy taka jazda daje mi właściwą satysfakcję.
Być może okaże się, że nie jest to to, o co mi chodzi, albo że np. strach przed jazdą bez osłony jest silniejszy niż chęć pokonania go. Różnie może być.

A tak na marginesie, to muszę zabrać kogoś do salonu, aby mi zrobił zdjęcie, jak siedzę na takim moto z odpowiedniej perspektywy i odległości - wtedy zapewne zobaczę, czy bardzo idiotycznie wyglądam :D
Awatar użytkownika
artk2
Forumowicz

Postautor: Jack dodano: 05 sie 2014, 19:46

Ja swoim softem jeździłem w dwie osoby i dawał radę, więc nie powinieneś mieć problemu z wagą. Przy Twoim wzroście, to faktycznie z chopperem 125 będzie problem. Jestem jednak ciekawy czy przymierzałeś się do choppera typu Johnny Pag Ventura 125. Niskie siedzenie z wysoką kierownicą + podnóżki wysunięte daleko do przodu może by zdało egzamin.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne