Zakup - doradzcie

Re: Zakup - doradzcie

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 00:07

Beniamin82 co Ty na to. ?????????? Mieszają mi ale moźe i dobrze. _bezradny
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Motocykl: Junak M-12

Postautor: beniamin82 dodano: 14 lis 2015, 01:27

Skoro zostałem wywołany do odpowiedzi to tak :

Zontes (tayo) od jakiegoś czasu ściśle współpracuje z senke (Nanlian). Czasem silniki senke są montowane w zontesach innym razem odwrotnie. Współpraca zacieśnia się gdyż chiński rynek zaczyna eliminować najsłabszych producentów. Oba te przedsiębiorstwa to średniaki. Mają swoje wady ale w tej cenie oferują dobry stosunek jakości do ceny. W top 50 chinskich producentów zajmują miejsca między 20 a 30. W zależności od miesiąca czy roku. Od lat czołówkę zajmuje Lifan i Loncin.

Barton classic to Senke
A junak 121 i Romet soft to tayo. W zasadzie wybierasz to co Ci się podoba. Z zastrzeżeniem ze Romet ostatnio czuje się wielkim monopolistą i cierpi na tym wysyłka części zamiennych.
Zdaje się że wszystkie trzy motocykle mają silnik z wałkiem wyrownowazającym i.wszystkie są ohc z podobną mocą maksymalną.

Warto też znaleźć sprawdzony serwis motocyklowy w okolicy i dowiedzieć się z kim mają umowę. Bardzo dużo zależy tutaj od jakości przeglądu zerowego. Choć jeżeli sam odrestaurowałeś jawke to ten przegląd zrobisz sobie sam o niebo lepiej niż "mechanicy " z "ASO "
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: zuku19 dodano: 14 lis 2015, 02:25

Człowiek dla ziemi jest tym- czym wirus dla człowieka
T.Ż.
Awatar użytkownika
zuku19
Forumowicz

Motocykl: Lifan LF200-18, Honda gl500

Postautor: grzechu78 dodano: 14 lis 2015, 08:29

beniamin82 pisze:Zdaje się że wszystkie trzy motocykle mają silnik z wałkiem wyrownowazającym i.wszystkie są ohc z podobną mocą maksymalną/

Junak 121 to OHC i nie ma wałka wyrównoważającego.
Pozdrawiam,
Grzesiek
Awatar użytkownika
grzechu78
Forumowicz

Motocykl: MG V7 III Special
Komunikator: GG 7717844

Postautor: Dyziek76 dodano: 14 lis 2015, 09:59

Mam Softa. Jestem zadowolony, choc dostepnosc czesci jest do bani. Reklamowany obrotomierz - 3mies czekania. Nowe zegary przyszly zwalone - teraz predkosciomierz. Czekam 2gi miesiac. Serwis uznal, ze do wymiany jest przednie zawieszenie 2-gi miesiac dobil juz konca. Czekam...
Ogolnie nie zaluje wyboru.
Co do silnika, to kiedys pisano, ze walek ponoc ma, ale jak patrze na silnk, to nie ma tego wybrzuszenia w mscu, co Beniamin na filmie kiedys pokazywal. Wiec chyba brak.
Awatar użytkownika
Dyziek76
Forumowicz

Motocykl: Romet Soft 125

Postautor: jarb dodano: 14 lis 2015, 10:37

Grzes pisze:
jarb pisze:To żeby Ci bardzie namieszać, to może warto popatrzeć jeszcze na te:

http://www.junak.com.pl/kolekcja/motocy ... -CM--.html
lub:
http://www.romet.pl/Moto,ROMET_SOFT_CHO ... 13725.html
;)

Ale jesteś. :wrr:

więcej nie będę :foch: ;)

Grzes pisze:
Masz coś przeciw Bartonowi Classic. ?

Nie, ale skoro Cię zainteresował, to powinieneś zapoznać się z jego rodzeństwem ;p :D
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 10:49

Dziękuje wszystkim. A kolega Dyziek76 długo juź jeździsz tym Classikiem. Zegary juź poszły i zawieszenie to budzi niepewność.
Beniamin82 co z tym wałkiem tłumiącym drgania bo kolega tu ma wątpliwosci a to dobra rzecz ten wałek. Reklamują ,źe niby ma.
Kolego Beniu w ramach doradztwa poproszę Cię jeszcze o zaopinniowanie i porównanie z Bartonem Junaka 131 bo przyznam , źe wpadł mi w oko. :pliz:
Co reszta Kolegów myśli na ten temat bo spotkałem się juź z opinią "daj sobie spokój z Junakami" tylko klient niczym tego nie poparł więc to takie " nigdy nie kupuj auta francuskiego " a ja jezdzę akurat od 10 lat Renault i jestem bardzo zadowolony.
Junak 131 vs Barton Classic. Pozdrawiam na weekend. :piwa:
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Motocykl: Junak M-12

Postautor: wydech dodano: 14 lis 2015, 10:59

Kolego jak już wielokrotnie padło na tym forum jak dbasz tak masz , przykład przebiegu jelonka Luci.
Fakt ze jakość wcześniejszych chińskich motocykli była lepsza, a teraz wszystko jest jednorazowe. Na Twoim miejscu nie liczyłbym że za kilka tysięcy kupisz nowy całkowicie bezawaryjny motocykl. Większość chińskich motocykli jest produkowana w tych samych fabrykach i ma zmienione nazwy ( loga) dlatego tez ich jakość jest porównywalna. W każdym modelu zdarzają się wpadki np KSL cieknące baki. Powinieneś kupić motocykl na którym będzie Ci wygodnie !
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: kacpero dodano: 14 lis 2015, 11:02

Przejeździłem Junakami sporo kilometrów (w ramach testów) i w moim postrzeganiu importer stara się o dobrą markę. Pojazdy są dopracowane, sprawdzane a przede wszystkim dysponują sporym zapleczem części i (w miarę) sprawnym serwisem. W mojej (prywatnej) ocenie za Junakiem stoi
fakt, że sprzedaż (i import) motocykli stanowi zaledwie 30-ilka procent dochodu firmy. Almot bazuje na produkcji podzespołów (między innymi do skuterów i motocykli) dla przemysłu motoryzacyjnego - tłoki, cylindry, głowice etc. Mają swoją odlewnie, hale maszyn cyfrowych do obróbki - nie bez znaczenia są też doświadczenia i wiedza z zakresu metalurgii.
Nie znam modeli 131 ale uważam, że to jedne z ciekawszych na rynku chińczyków. Oczywiście musisz mieć pewność, że większość chińskich motocykli pochodzi i tak z tego samego źródła, różnią się jedynie "marką" i detalami.
Trochę wypadłem już z rynku chińskiego, ale obawiam się, że w dalszym ciągu najbardziej istotnym elementem w łańcuchu sprzedaży jest dealer. Jeżeli kupisz motocykl u rzetelnego sprzedawcy, który należycie wykona przegląd zerowy (i kolejne) to nie powinno być problemów ani z Junakiem, ani z Rometem, ani Zipp... Radzą, przy zakupie jakiejkolwiek "polskiej marki" :D przejrzeć spokojnie i dokładnie motocykl samemu.
Co do wyboru określonego modelu warto posłuchać opinii ludzi, którzy już jeżdżą czymś podobnym ;)
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: Hawk1985 dodano: 14 lis 2015, 11:29

Porównując trzy bliźniacze modele tj. Barton Classic, Junak 121 i Romet Soft Chopper wybrałbym Bartona bo jest najładniejszy :) Junak i Barton mają plusa za serwis, Romet ma pod tym względem minusa. Widzę że nie tylko Keewaya tak traktuje ale swoje motocykle też. Sam myślałem nad Softem (wtedy jeszcze nie było Bartona Classic) ale ze względu na dostępność części i serwis wybrałbym konkurencję.

Co do modelu 131 to się nie wypowiem.
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne