Zakup - doradzcie

Re: Zakup - doradzcie

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 11:32

jarb pisze:
Grzes pisze:
jarb pisze:To żeby Ci bardzie namieszać, to może warto popatrzeć jeszcze na te:

http://www.junak.com.pl/kolekcja/motocy ... -CM--.html
lub:
http://www.romet.pl/Moto,ROMET_SOFT_CHO ... 13725.html
;)

Ale jesteś. :wrr:

więcej nie będę :foch: ;)

Grzes pisze:
Masz coś przeciw Bartonowi Classic. ?

Nie, ale skoro Cię zainteresował, to powinieneś zapoznać się z jego rodzeństwem ;p :D

Rozumiem , zapoznaje się systematycznie. Dzieki.
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Motocykl: Junak M-12

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 11:38

Rozumiem Kolego. Dzięki za podpowiedzi. Z tymi serwisami i częsciami to podejrzewam będzie loteria wszędzie bez wzgledu na marke.
Poznań duźe miasto a na razie nigdzie nie mogę wyczaić Bartona do obejrzenia. Junaki wyczaiłem chociaź 131 nie mają. W tygodniu tam wpadnę.
Szukam dalej.
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 11:42

wydech pisze:Kolego jak już wielokrotnie padło na tym forum jak dbasz tak masz , przykład przebiegu jelonka Luci.
Fakt ze jakość wcześniejszych chińskich motocykli była lepsza, a teraz wszystko jest jednorazowe. Na Twoim miejscu nie liczyłbym że za kilka tysięcy kupisz nowy całkowicie bezawaryjny motocykl. Większość chińskich motocykli jest produkowana w tych samych fabrykach i ma zmienione nazwy ( loga) dlatego tez ich jakość jest porównywalna. W każdym modelu zdarzają się wpadki np KSL cieknące baki. Powinieneś kupić motocykl na którym będzie Ci wygodnie !

Dzięki . Zdecydowanie teź jestem zdania " jak dbosz tak mosz "
Co do wygody to waźne dlatego słucham tu podpowiedzi co do spraw tech a oprócz tego staram się dotrzeć do miejsc gdzie je sprzedają i poprostu się usiąść i przymierzyć. Za wiele tych miejsc niestety nie ma. Ale szukam.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: jarb dodano: 14 lis 2015, 11:44

Grzes pisze:,,,,,,Z tymi serwisami i częsciami to podejrzewam będzie loteria wszędzie bez wzgledu na marke..

dokładnie,
tak więc lepiej wyjdź z założenia żeby Ci się podobał i był w miarę wygodny, a z serwisem ,,,,no cóż dasz radę ;)
i jeszcze jedno, czy rozważałeś możliwość zakupu używanego ?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2015, 11:48 przez jarb, łącznie zmieniany 3 razy
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Postautor: beniamin82 dodano: 14 lis 2015, 11:44

kacpero pisze:Przejeździłem Junakami sporo kilometrów (w ramach testów) i w moim postrzeganiu importer stara się o dobrą markę. Pojazdy są dopracowane, sprawdzane a przede wszystkim dysponują sporym zapleczem części i (w miarę) sprawnym serwisem.

Też odnoszę wrażenie że podejście do klienta jest całkiem fajne. Choć i o Bartonie słyszałem wiele dobrego. Romet ...jak widać...

kacpero pisze: Nie znam modeli 131 ale uważam, że to jedne z ciekawszych na rynku chińczyków. Oczywiście musisz mieć pewność, że większość chińskich motocykli pochodzi i tak z tego samego źródła, różnią się jedynie "marką" i detalami.

wydech pisze: Większość chińskich motocykli jest produkowana w tych samych fabrykach i ma zmienione nazwy ( loga) dlatego tez ich jakość jest porównywalna. W każdym modelu zdarzają się wpadki np KSL cieknące baki.

Kiedyś tak było, aktualnie sytuacja się zmienia dosyć dynamicznie. Teraz oczywiście nadal są dostępne budżetowe motocykle tanich producentów, ale ich rynek dojrzewa dosyć szybko. Przepaść w ilości produkowanych sztuk nawet w samym top 50 (a firm które produkują motocykle w chinach jest około 230) rośnie z roku na rok. Czołowe lokaty to export rzędu 600tyś do miliona, a na 21 miejscu już mamy tylko 130tyś. Rynek szybko weryfikuje jakość i najlepiej sprzedają się te jakościowo lesze od pozostałych. Średniaki takie jak Zontes czy Senke łączą się w grupy, produkują wspólnie żeby nie wypaść z obiegu, a najmniejsze fabryki są zgrożone bankrutctwem. Kolega ostatnio był w Chinach szukając komponentów do prodkcji nowego Polskiego motocykla i mówił że większość montowni wypycha już resztki magazynowe. hale puste, brak zamówień.

Ostatnio miałem możliwość pojeździć kiloma sprzętami z różnych fabryk, i jakość wykonania Zongshena czy Jianshe była na prawdę dużo lepsza niż mojego poczciwego Senke (Rometa Z) z przed kilku lat. Skoro w moim Z-125 nie miałem awarii unieruchamiającej, a tylko podpierdółki związane z niedoróbkami to przypuszczam że w tych ostatnich będzie mniej tych niedoróbek. Ba nawet RS 125 był eststyczniej wykonany niż Yamaha YBR z tej samej fabryki notabene...

kacpero pisze: Trochę wypadłem już z rynku chińskiego, ale obawiam się, że w dalszym ciągu najbardziej istotnym elementem w łańcuchu sprzedaży jest dealer. Jeżeli kupisz motocykl u rzetelnego sprzedawcy, który należycie wykona przegląd zerowy (i kolejne) to nie powinno być problemów ani z Junakiem, ani z Rometem, ani Zipp... Radzą, przy zakupie jakiejkolwiek "polskiej marki" :D przejrzeć spokojnie i dokładnie motocykl samemu.
Co do wyboru określonego modelu warto posłuchać opinii ludzi, którzy już jeżdżą czymś podobnym ;)

Nadal tak jest. Jeżeli u dealera pracują "mechanicy" przez małe m i w cudzysłowiu to będziesz przeklinał zakup chińczyka do końca swego życia. A jeżeli w serwisie pracuje ktoś kto naprawiał kiedyś WSK-i, Fiaty i inne wynalzaki komunistyczne to motorek będzie śmigał jak sie patrzy. Sam miałem Wskę, i po za tym że rama była w Wiesi soldniejsza to przy Romecie miałem duże mniej do robienia. A jeżeli kolega Grzes sam odrestaurował Jawkę to żaden motocykl chiński nie sprawi mu problemu.

wydech pisze:W każdym modelu zdarzają się wpadki np KSL cieknące baki.

Sprawa nieszczęsnych baków mogłaby się rozegrać inaczej gdyby Romet wymieniał te baki na nowe,i reklamował je w Keewayu. Natomiast ktoś "genialny" podjął decyzję o zalewania ich żywicą taką samą jak łatali Romety R250. Że o czasie oczekiwania na wymianę nie wpsomnę. I to się zemści bardzo szybko, bo już chłopaki z Rometów meldowali że ta żywica odchodzi i zapycha filtry benzyny czy gaźniki... Ogólnie Keeway był chyba przejęty przez Rometa tylko po to aby nie był zbędną konkurencją (Brakuje wielu modeli które wykosiłyby ofertę Rometa w obecnej sytuacji)

Dyziek76 pisze:Mam Softa. Jestem zadowolony, choc dostepnosc czesci jest do bani. Reklamowany obrotomierz - 3mies czekania. Nowe zegary przyszly zwalone - teraz predkosciomierz. Czekam 2gi miesiac. Serwis uznal, ze do wymiany jest przednie zawieszenie 2-gi miesiac dobil juz konca. Czekam...
Ogolnie nie zaluje wyboru.

Dyziek76 pisze:Co do silnika, to kiedys pisano, ze walek ponoc ma, ale jak patrze na silnk, to nie ma tego wybrzuszenia w mscu, co Beniamin na filmie kiedys pokazywal. Wiec chyba brak.

Rzeczywiście mój błąd ani Soft ani 121 nie mają wałka wyrównoważającego. Barton Classic go posiada.

Co do 131 to moje zdanie masz tutaj: http://www.motocykle-125.com.pl/lista-p ... junak-131/
Ma on silnik OHV, czyli pancerny,ale słabszy od np. Classica. Silnik w Classicu jest taki sam jak w Junaku 123.
Mam porównanie między tymi silnikami, osobiście brałbym OHC.

Kiedyś popełniłem też coś takiego: http://www.motocykle-125.com.pl/blog/ok ... tocyklach/
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: piotras76 dodano: 14 lis 2015, 11:56

Kiedyś popełniłem też coś takiego: http://www.motocykle-125.com.pl/blog/ok ... tocyklach/ Beniamin czytałem -fajny i mądry tekst :-)
...nie słucham nikogo i nie wierzę w nic....:-)
Awatar użytkownika
piotras76
Forumowicz

Motocykl: JINLING JLA-21B ( quad ;-) )
Tel. kom.: 605323931

Postautor: kacpero dodano: 14 lis 2015, 11:58

Benny jasne, że produkcja chińska to proces bardzo dynamiczny, ja odniosłem się w swoich ocenach do 125-tek, czyli w praktyce najtańszych jednostek (poza 50-tkami, które Chińczycy produkują wyłącznie dla potrzeb rynku europejskiego). Ponieważ to pojemność w dalszym ciągu niszowa do Polski trafiają głównie "budżetowe" pojazdy, dające się tanio zakupić a możliwie drogo sprzedać (póki ludziska nie oswoją się z nowelizacją przepisów).
Tutaj właśnie wydaje mi się najbardziej rzetelny Junak.
Nasze relacje ostatnio uległy delikatnym ochłodzeniom, co nie zmienia mojej opinii o firmie. Uważam, że wciąż priorytetem jest dla nich jakość, rzetelność i zadowolenie klienta detalicznego - oczywiście, wtopy zdarzają się wszystkim.
Szukają nowych, ciekawych wzorów, wprowadzają ciekawy design, który następnie bez wstydu kopiują inni :D (choćby M16). Z drugiej strony chapeau bas przed Rometem za 400-tkę (zwłaszcza z koszem).
Dzieje się i to chyba najważniejsze, że dzieje się dobrze. Rynek chinoli wciąż się rozwija i doskonali. Stereotypy o urywających się kołach i "nie da się jeździć' powielają już chyba tylko najbardziej twardzi ortodoksi :D
Zatem kupować, jeździć, cieszyć się życiem! :_hura:
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: przwoj dodano: 14 lis 2015, 12:24

Nie wiem Benio co się tak czepiasz tego Rometa? Potem napiszesz że Ciebie Romet nie lubi - i chyba słusznie. Ja nie mam problem z częściami do mopla. Zamawiam i mam. Zależy gdzie się szuka i kupuje.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam. Przemek.
przwoj
Forumowicz

Motocykl: Junak M20
Tel. kom.: 886875606

Postautor: beniamin82 dodano: 14 lis 2015, 13:11

przwoj pisze:Nie wiem Benio co się tak czepiasz tego Rometa? Potem napiszesz że Ciebie Romet nie lubi - i chyba słusznie. Ja nie mam problem z częściami do mopla. Zamawiam i mam. Zależy gdzie się szuka i kupuje.
Pozdrawiam.

Nie chodzi o dostępność części w sklepie za rogiem.

Czytasz jakie ludzie mają z nimi problemy? Jak są rozwiązywane reklamacje? W jakim czasie?
Kilka lat temu gdy miałem Rometa na gwarancji takie sytuacje się nie zdarzały. Wymiana wahacza bez mrugnięcia okiem. Zamówiony błotnik był w 24h u mnie w domu.
Ceny były normalne, nie stanowiły trzykrotnosci ceny chińskiej, a tak jest w przypadku keewaya. Zresztą części kiedyś były dostępne a teraz wystarczy przeglądać ich katalog i napisy "chwilowo brak " występują nagminnie. Tyle że nie jest to takie chwilowe.

Pytałem menadżera produktu o numer VIN nowego rx-a. Powiedział ze SZD, ja na to: świetnie będzie montowany w Polsce?
Odpowiedź padła: proszę pytać dział marketingu...
Na to samo pytanie dostałem w odpowiedzi kilka zdjęć ze strony i tabelkę z technikaliami. Ponowne pytanie zostało zignorowane...
Motocykl na testy dali jeden, a jak zobaczyli ze powiedziałem kto go produkuje i że jest dostępny w Grecji i Rosji i że u nas sprzedaje go też się pod marką motorro to nagle wszystkie motocykle mają terminy na rok w przód zarezerwowane...

O junaku powiedziałem ze produkuje go jianshe i mimo tego junak wrzucił filmik na swoją stronę. Da się?
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Dyziek76 dodano: 14 lis 2015, 13:20

Mam go od kwietnia br. Zegary to padlina (trudno). Przednia zawiecha - zycie. Przypadki bywaja w przyrodzie
Jezdzi i wracam na kolach
Awatar użytkownika
Dyziek76
Forumowicz

Motocykl: Romet Soft 125

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne