Keeway Cruiser vs Zipp Roadstar

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Czarna Owca dodano: 16 kwie 2012, 16:02

Pytanie do wszystkich, którzy widzieli te dwa motocykle na żywo, a najlepiej obydwu dosiadali:
Który z tych motocykli jest większy (bo mam 184cm wzrostu i 100kg żywej wagi)? Czy może są podobnych gabarytów? Który z nich jest lepiej wykonany (materiały, pasowanie, powłoki lakiernicze i galwaniczne, itp.)? Pytanie zrodziło się w mojej głowie, bo zadzwonił do mnie dealer i zasugerował, żebym pomyślał o Zippie zamiast o Keewayu, bo wg. niego te dwa motocykle prawdopodobnie mają taką samą ramę i być może produkowane są w tej samej fabryce. I tak się zacząłem zastanawiać i zaczęły przychodzić mi zdradzieckie myśli :) Po pierwsze Zipp jest tańszy (choć nie tak do końca, bo jak się doliczy sakwy i szybę, która jest w Keewayu, to wyjdzie pewnie trochę drożej). Po drugie Zipp nie robi (chyba?) takich szopek z gwarancją i mógłbym moto naprawiać na gwarancji w każdym autoryzowanym serwisie Zippa, a nie tak jak w Keewayu tylko tam gdzie kupiłem. Po trzecie jest jeszcze możliwy zakup Zippa z poprzedniego roku w niższej cenie, a Keewaya już nie dostanę. No i tak się zastanawiam i jestem w kropce.
Czarna Owca
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar LF 250-B

Postautor: iceman039 dodano: 16 kwie 2012, 16:25

Co do serwisu,kolego,to z Zippem też robią problemy i nie chcą serwisować,gdy moto nie było u nich zakupione.Zakupiliśmy Zippa Pro 50 w Inowrocławiu,a serwis mamy o rzut beretem od Bydgoszczy i niestety:skoro u nich nie kupiłem,to oni nie będą serwisować.Totalna paranoja!
Awatar użytkownika
iceman039
Forumowicz

Motocykl: na razie bez dwoch kółek...
Tel. kom.: 510987477

Postautor: Deamiens dodano: 16 kwie 2012, 16:35

Zipp jest ogólnie "chudszy", choć na mój gust pozycja na obu jest podobna - czyli przy moich 188 ciasno. Ale to dotyczy większości motocykli, trzeba się przyzwyczaić. Do mnie bardziej przemawia Cruiser, ale to pewnie tylko dlatego, że optycznie jest większy - bak, siodło i całą reszta. No i ma podesty - co kto lubi. Najlepiej sam obejrzyj gdzieś na żywo i się poprzysiadaj.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: cruenzo dodano: 16 kwie 2012, 16:38

Mam cruisera a na zipku jedynie siedziałem to mogę napisać, że mając 180 cm wzrostu nieco wygodniej mi było na zipku jednak. A to za sprawą kierownicy, która jest wyżej. Co do Gabarytów, to są one nieco różne: keeway 2280 x 830 x 1110 mm; Zipp: 2230 x 760 x 1140
Moim skromnym zdaniem, wykonanie Keewaya jest nieco lepsze niż Roadstara. Nie mam jednak porównania do nowego Roadstara, w którym dodatkowo zmienili bak na większy, o pojemności 14 litrów, tylna lampę i kanapy.
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

Postautor: krysz dodano: 16 kwie 2012, 18:04

Siedziałem i jeździłem na obu. Po pierwsze zupełnie inna pozycja jeźdźca, po drugie rama nie jest taka sama /wózek do podnoszenia po zamianie na Cruisera musiałem poszerzać/. Keeway jest cięższy, większe przekroje profili np. tylnego wahacza. Miałem w garażu oba przez dwa m-ce, więc mogłem porównać. Na nowym roadstarze co prawda tylko siedziałem, ale wydaje mi się, że wymiarowo to samo.
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Postautor: Czarna Owca dodano: 16 kwie 2012, 19:01

krysz pisze:Siedziałem i jeździłem na obu. Po pierwsze zupełnie inna pozycja jeźdźca, po drugie rama nie jest taka sama /wózek do podnoszenia po zamianie na Cruisera musiałem poszerzać/. Keeway jest cięższy, większe przekroje profili np. tylnego wahacza. Miałem w garażu oba przez dwa m-ce, więc mogłem porównać. Na nowym roadstarze co prawda tylko siedziałem, ale wydaje mi się, że wymiarowo to samo.

Zakładam, że wygodniej Ci jednak było na Criuserze, skoro się na niego zdecydowałeś? A ten Zipp, którego miałeś u siebie to taki:
Obrazek

czy taki:
Obrazek

--- EDYTOWANY Dzisiaj, 19:30 ---

cruenzo pisze:Mam cruisera a na zipku jedynie siedziałem to mogę napisać, że mając 180 cm wzrostu nieco wygodniej mi było na zipku jednak. A to za sprawą kierownicy, która jest wyżej. Co do Gabarytów, to są one nieco różne: keeway 2280 x 830 x 1110 mm; Zipp: 2230 x 760 x 1140
Moim skromnym zdaniem, wykonanie Keewaya jest nieco lepsze niż Roadstara. Nie mam jednak porównania do nowego Roadstara, w którym dodatkowo zmienili bak na większy, o pojemności 14 litrów, tylna lampę i kanapy.

A to mnie zaskoczyłeś Cruenzo, bo myślałem, że będziesz chwalił swojego szerszenia :) Wymiary, które podałeś są tak nieznacznie różne, że chyba niezauważalne bez metrówki. Właśnie rozważam tego Zippa z 14 litrowym bakiem, bo tamten poprzedni nie bardzo mi się podobał, a ten (przynajmniej na zdjęciach) wygląda nieźle. Co do kierownicy w Cruiserze to wcześniej Robimal84 też mi pisał, że trochę podniósł kierownicę i jest ok. A ja i tak pewnie kierownicę zmieniałbym na wyższą, bo chciałbym moto zrobić na bobbera :)
Czarna Owca
Forumowicz

Postautor: krysz dodano: 16 kwie 2012, 21:09

Czarna Owca, miałem Kingwaya Voyagera, po za tylną lampą nie różnił się dosłownie niczym od poprzedniego Roadstara. Chcesz nowe /lub prawie/ moto przerabiać na bobbera? :wielkieoczy: To wolałbym kupić kilkuletni.
W w ogóle coś długo idzie Ci z tym zakupem... ja na Cruisera zdecydowałem się w godzinę, po dwóch dniach był u mnie w garażu.
Dodam jeszcze, że wbrew opiniom kolegów różnica między Zippem a Cruiserem jest naprawdę duża; wysokość, szerokość, koła, pozycja, ciężar. To są dwa zupełnie inne motongi.
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Postautor: selmen dodano: 16 kwie 2012, 22:29

Czarna Owca pisze:A ja i tak pewnie kierownicę zmieniałbym na wyższą, bo chciałbym moto zrobić na bobbera :)

no to nie wiem...jak myślisz o zaawansowanych przeróbkach (np. sztywny tył, zmiana kąta główki ramy) to po chooj ci nowe moto? jak mniej zaawansowanych np siodełko solo to w jednym i drugim tylne się łatwo zdejmują. jako solo do boobbera bardziej podobny jest zipp moim zdaniem...
ale tak w ogóle to żadne ekranowe porady nie zastapią ci realistycznej przymiarki wlasnej... a w okolicy Łomży najmniejszy problem będziesz miał z serwisem Zippa raczej...
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: Czarna Owca dodano: 17 kwie 2012, 01:52

krysz pisze:Chcesz nowe /lub prawie/ moto przerabiać na bobbera? :wielkieoczy: To wolałbym kupić kilkuletni.
W w ogóle coś długo idzie Ci z tym zakupem...

No coś długo idzie mi z tym zakupem, bo jak już się zdecydowałem to skończyły się wszystkie Cruisery, a nowych jeszcze nie ma :) a co do tego, czy nowy, czy używany to chciałbym choć raz kupić sobie nowe moto, takie którego nikt nie dosiadał przede mną :) poza tym motocykle, które biorę pod uwagę są w miarę świeże i nie bardzo można znaleźć używkę.

selmen pisze:
Czarna Owca pisze:A ja i tak pewnie kierownicę zmieniałbym na wyższą, bo chciałbym moto zrobić na bobbera :)

no to nie wiem...jak myślisz o zaawansowanych przeróbkach (np. sztywny tył, zmiana kąta główki ramy) to po chooj ci nowe moto? jak mniej zaawansowanych np siodełko solo to w jednym i drugim tylne się łatwo zdejmują. jako solo do boobbera bardziej podobny jest zipp moim zdaniem...
ale tak w ogóle to żadne ekranowe porady nie zastapią ci realistycznej przymiarki wlasnej... a w okolicy Łomży najmniejszy problem będziesz miał z serwisem Zippa raczej...

no aż tak daleko idących przeróbek to nie planuję, chyba że się będę w zimę nudził :) mi też ten zipp jakoś bardziej podobny do bobbera jest :) w tym sezonie jeśli kupię to raczej obędzie się bez żadnych modyfikacji, bo będę musiał się nacieszyć jazdą, a nie dłubaniem w garażu. Jeśli chodzi o serwis, to i Zippa i Keewaya serwisuje u nas ta sama firma, więc nie ma problemu :)
Czarna Owca
Forumowicz

Postautor: Peliks dodano: 17 kwie 2012, 08:46

Mam dla Ciebie (C O) najlepsze rozwiązanie w sprawie doboru motocykla: przyjedź do Przywidza na otwarcie tam będą wszystkie dostępne w Polsce (i nie tylko) chińskie motocykle, mało tego będziesz mógł na "gorąco" porozmawiać z użytkownikami. Polecam taką formę wyboru motocykla bo sam tak zrobiłem i byłem mega zadowolony. To jest lepsze niż targi motocyklowe bo z każdym możesz konkretnie pogadać o wadach i zaletach danego modelu. A z Łomży do Przywidza masz jedynie 330 kilometrów i przy okazji możesz poznać wspaniałą brać Kaceemowską. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Następna

Wróć do Wszystko na temat...