Prądnica wektor 150

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Prądnica wektor 150

Postautor: Deamiens dodano: 08 lut 2011, 20:47

Ewentualnie można na to spojrzeć w inny sposób - producent zrobił motocykl tak, aby on działał. W miarę dograł różne podzespoły i go sprzedał. Jeśli w motocyklu "średniej" jakości zwiększasz dwukrotnie pobór prądu... Sam sobie odpowiedz. Możliwe że jutro uda mi się powiedzieć coś więcej (a nawet poprzeć dowodem), ale nic nie obiecuje. Wszystko zależy od tego czy naprawdę mam dane techniczne motocykli w katalogu z mocami prądnic czy mi się przyśniło ;).

edit://

Ok, sprawdziłem co chciałem sprawdzić, co prawda nie znalazłem nic na temat konkretnie Twojego pojazdu, ale:

Yamaha XT660 - 180W
Suzuki V-Strom 650 - 195W
Suzuki Intruder 800 - 200W
Cagiva Mito - 120W

Tak to wygląda w motocyklach bliższych naszym czasom. A że nasze motocykle, choć nowe, to nowoczesne raczej nie są, więc wypada je porównać z czymś innym nowym, ale nie nowoczesnym:

Royal Entfield Classic - 115W

Ponadto popatrzyłem po żarówkach u siebie, i normalnie podczas jazdy pobór prądu to jakieś 60W (z przodu 45/40W, pozycja tył 5W, reszta kontrolki i podświetlenie zegarów). Nie liczę kierunkowskazów i stopu, bo cały czas przecież nie świecą. Osobiście obstawiałbym moc prądnicy u siebie na 80, góra 100W. I to oczywiście wartość "szczytowa" - na wolnych i średnich obrotach wartość odpowiednio trochę mniejsza. Więc cóż... Nie chciałbym ostudzać Twoich zapędów, ale albo znajdziesz gdzieś moc prądnicy u siebie, albo licz się z tym że motocykl będzie ładnie świecił, ale... na energii z akumulatora. Ew. mogła się uszkodzić, mi kiedyś w samochodzie padł alternator, dobrze że to diesel starszego typu, to jedynie elektryka zniknęła :). Chociaż jak już pisałem wcześniej, obstawiam na zbyt duże zapotrzebowanie w porównaniu do możliwości.

(Źródło: Katalog Motocykle Świata 2009)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2011, 15:10 przez Deamiens, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Prądnica wektor 150

Postautor: Luca dodano: 09 lut 2011, 10:28

showman4ff4 pisze:Jak się zrobi cieplej to do tych dodatkowych świateł wrzucę zamienniki led-ów i się wtedy okaże. Bo mam w planie jeszcze wrzucić light bary na h3 35watt i muszę to zrobić mimo wszystko. Może diody Led pomogą w tej sytuacji. :-)

Masz zamiar zostawić te stare oryginalne lightbary i do tego dołożyć jeszcze dodatkowe 2x35W ? :wielkieoczy:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Prądnica wektor 150

Postautor: skopi dodano: 09 lut 2011, 14:56

No nie przeginaj z tym obciążeniem- jeszce spalisz instalację jezeli chcesz podłączac coś dodatkowego już to odpalaj je poprzez przekaźnik bo narobisz sobie problemów na tych 0,3mm2 zyłach, jeszce ci się zajarają pod zbiornikiem i bedzie maniana. Co do ledów w lightbarach to są zamienniki H ale troche drogie ok 45 zł sztuka. pozatym cały czas chodzi przerywacz kierunkowskazów czy masz włączone kierunki czy nie a więc kilka wat jest dodatkowych. jak chcesz zaoszczędzić na swiatłach to w miejsce tylnej załóź ledowe 2 funkcyjne i masz +4W na pozycji i 18 W na stopie, na postój przedni daj Ba9s białą na 3 ledach masz znowu + 2 W, w kierunkowskazy mozesz wrzucić BA15s ale... zależy jak masz montowane żarowki jezeli bocznie to ledy trochę drozsze z diodami po boku ok 25 zł/szt, jezeli czołowo to ok 10-12 zł i masz dodatkowe +32 W w momencie kiedy pracują kierunki, wiejsce kontrolek zamontuj pojedyncze diody(ja mam tak u siebie) świecą o wiele lepiej niz te ich żarówki i masz + kilka watt znowu. do podświetlenia zegarów też założ zamienniki led 3 diodowe i masz dodatkowe kilka watt.W kazdym razie uwazaj z obciążaniem tej instalacji bo przewody sa naprawdę cieniutkie a izolacja na nich kiepsciuchna
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Prądnica wektor 150

Postautor: showman4ff4 dodano: 09 lut 2011, 15:36

Luca pisze:
showman4ff4 pisze:Jak się zrobi cieplej to do tych dodatkowych świateł wrzucę zamienniki led-ów i się wtedy okaże. Bo mam w planie jeszcze wrzucić light bary na h3 35watt i muszę to zrobić mimo wszystko. Może diody Led pomogą w tej sytuacji. :-)

Masz zamiar zostawić te stare oryginalne lightbary i do tego dołożyć jeszcze dodatkowe 2x35W ? :wielkieoczy:

Nie mam zamiar w miejsce oryginalnych <light bar> wstawić nowe i w nich mieć żarówki h4 35 watt, by tylko świeciły w nocy jako długie. :-)
Wyżej kolega wspomniał że można Led-ami odzyskać kilkanaście wattów Energi więc się uda. :D

p.s. źłe ująłem zdanie i wynikło z niego że chce mieć oryginalne i dodatkowe light-bar ale to błąd pisemny.
Awatar użytkownika
showman4ff4
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150

Prądnica wektor 150

Postautor: skopi dodano: 09 lut 2011, 17:43

Z ciekawosci założyłem u siebie z przodu zamienniki 12ledowei teoretycznie mogło by byc ale.... należy zamontować na przewody zasilające po diodzie zennera na każdy kierunek gdyż po obwodzie przechodzi napięcie minimalne na drugą stronę tzn przy właczonym prawym kierunku prawy dziła prawidłowo do tego lekko swieci w momencie gaśniecia za to druga strona cały czas lekko śię świeci i mruga słabiej niż prawy razem z prawym .To samo miałem jak montowałem ledy w miejscu kontrolek - musiałem dać po 1ledzie na kazdą stronę( wywierciłem 1 otworek dodatkowo) + dioda zennera przed każdą kontrolką led.Można to zrobić inaczej ale trzeba by było ciągnąc nowe przewody do kierunkowskazów więc to jest prostsze rozwiazanie. Diody zennera kosztuja ok 0,50 zł sztuka .
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Prądnica wektor 150

Postautor: showman4ff4 dodano: 10 lut 2011, 18:16

Dziś odpaliłem swojego rumaka <miałem kilka przygód pierwszorazowych ale to nie ten temat> Odpiłem dodatkowe light bar na 21wattowych żarówkach i tyłnie dodatkowe stopu czyli też 21 watt. zobaczę za 2-3 max 4 dni czy akum wytrzyma. :)) Jak sie uda to będzie :buttrock: :buttrock: :buttrock:
Awatar użytkownika
showman4ff4
Forumowicz

Prądnica wektor 150

Postautor: Adam Żagań dodano: 16 lut 2011, 22:22

Ja w swoim moto też kombinowałem z dodatkowym oświetleniem ale po dołaczeniu nowych lightbarów i właczeniu całego oświetlenia od razu padł bezpiecznik. To jest za duże obciazenia na naszą instalację. i długo nie pociągnie. Wymieniłem dosłownie wszystkie żarówki na LEDY została tylko żarówka H 4. I teraz jest wszystko OK. :chopper2:
Awatar użytkownika
Adam Żagań
Forumowicz

Motocykl: LONCIN LX 250
Tel. kom.: 519543789

Prądnica wektor 150

Postautor: skopi dodano: 17 lut 2011, 21:23

Adam Żagań pisze:Ja w swoim moto też kombinowałem z dodatkowym oświetleniem ale po dołaczeniu nowych lightbarów i właczeniu całego oświetlenia od razu padł bezpiecznik. To jest za duże obciazenia na naszą instalację. i długo nie pociągnie. Wymieniłem dosłownie wszystkie żarówki na LEDY została tylko żarówka H 4. I teraz jest wszystko OK. :chopper2:

Dletego pisałem że to nie jest na te instalacje moga sie popalić . Jak się ociepli to też troszkę pogezebie w kablach bo gdzieś wcięło mi alarm i nie załącza sie wcale
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Prądnica wektor 150

Postautor: showman4ff4 dodano: 18 lut 2011, 23:29

Alarm dobra rzecz... :>
Trzeba nareperować.. ;)
Awatar użytkownika
showman4ff4
Forumowicz

Prądnica wektor 150

Postautor: roker dodano: 19 mar 2011, 00:20

Polecam diody! Jeśli jednak kolega potrzebuje H3 35W ale 6V (do naszych motongów trzeba by było łączyć w szereg) proszę o kontakt roker@neostrada.pl
roker
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...