podgrzewane manetki

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

podgrzewane manetki

Postautor: Szubi dodano: 04 paź 2012, 21:13

tu jest lina do sklepu ;) : http://www.moto-akcesoria.pl/ogrzewajac ... sty,p,5178

takie oto ustrojstwo :)
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

podgrzewane manetki

Postautor: Tom dodano: 04 paź 2012, 21:28

JA MAM W MOJIM ZIPPIE NITRO FIRMY OXFORD PIĘKNA SPRAWA POLECAM :))
Tom
Forumowicz

Motocykl: zipp nitro
Tel. kom.: 600270343

podgrzewane manetki

Postautor: Niebieski dodano: 04 paź 2012, 21:44

No fajna sprawa, jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Myślałem Szubiszu, że zapodasz coś co się podłącza do 12V. Z jednej strony to fajne, bo tanie, małe i bez kabli, z drugiej na wycieczkę powiedzmy 9 godzin na taki zlot do Chańczy, to by się nie zdało. Szubiszu, na Twoje dojazdy jak śmiem twierdzić do pracy, czy też po okolicy jak najbardziej. Kup, przetestuj i zdaj proszę relacje ;)
Awatar użytkownika
Niebieski
Klubowicz

Motocykl: brak
Tel. kom.: 604956970

podgrzewane manetki

Postautor: mlynaszz dodano: 04 paź 2012, 21:50

szubiszu pisze:tu jest lina do sklepu ;) : http://www.moto-akcesoria.pl/ogrzewajac ... sty,p,5178

takie oto ustrojstwo :)

Tak po prawdzie, to nie wiem czym one, oprócz napisów "probiker", różnią się od zwykłych tego typu ogrzewaczy żelowych. Np. w Lidlu na walentynki były takie w kształcie serduszek po kilka zeta sztuka :D Obecnie na alledrogo takie cuś pod nazwą "ogrzewacz do rąk" możesz nabyć za 16 zeta.
Zastanawia mnie tylko jak chcesz to nałożyć na kolana? W miejscu na ochraniacze? Te poduszeczki po przełamaniu blaszki i ogrzaniu się twardnieją dosyć mocno. Trzymać toto w kieszeni, dla ogrzania rąk, czy na piersi, dla ogrzania większej części siebie, ok, ale na kolana?
Awatar użytkownika
mlynaszz
Zarząd KCM

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

podgrzewane manetki

Postautor: Arcon dodano: 04 paź 2012, 21:51

Poza tym, 55 stopni to chyba dość gorące :)
Arcon
Forumowicz

podgrzewane manetki

Postautor: narwhals dodano: 04 paź 2012, 23:00

Aż tak gorące to nie jest, tylko chwilę po "uruchomieniu" i bezpośrednio w kontakcie ze skórą, po chwili temperatura robi się komfortowa. Większym problemem jest to, co napisał mlynaszz, że ten żel w środku zastyga i robi się twardy, raczej mało wygodne mieć to na kolanach.

@Niebieski, na dłuższą trasę przy niższych temperaturach nadadzą się jednorazowe ocieplacze - są w takiej jakby papierowej saszetce i grzeją ok 6-7 godzin, w środku substancją aktywną jest jakiś proszek, także nie jest twarde i sztywne jak te żelowe, można sobie włożyć np. do butów: http://sklep.fort.mil.pl/ogrzewacz-do-r ... rmers.html . Miałam coś takiego na zeszłorocznych Mikołajach, inaczej by mi chyba stopy odpadły. Do codziennego użytku nieopłacalne, bo komplet (2szt.) kosztuje ok. 8-10zł, ale w trasie może warto coś takiego mieć na wszelki wypadek ;).
narwhals
Forumowicz

Motocykl: Junak 123
Tel. kom.: 507481343

podgrzewane manetki

Postautor: Niebieski dodano: 04 paź 2012, 23:23

narwhals, no to teraz wiem jak się uzbroić, słyszałem o tego typu podgrzewaczach, ale myślałem że są i droższe i na krócej trzymają, nie sprawdzałem tematu. Tak jak piszesz, można to używać raz na jakiś czas, wówczas ten koszt może być relatywnie mały w porównaniu do leczenia przeziębienia ;) Dzięki, pomyślę o tym jak np. będę jechał z moją Anią gdzieś dalej, bo przeważnie ona szybciej wymięka :))
Awatar użytkownika
Niebieski
Klubowicz

Motocykl: brak
Tel. kom.: 604956970

podgrzewane manetki

Postautor: Szubi dodano: 05 paź 2012, 11:07

myślałem aby te poduszki umieścić pod ocieplacze neoprenowe na kolanach. Dzisiaj zamierzam kupić jeszcze ocieplacze wojskowe np. http://www.armyworld.pl/product-pol-404 ... inal-.html Powoli zaczynam wyglądać jak ludzik Michelin :rotfl: :rotfl: :rotfl: bielizna , bielizna termo, zwykłe spodnie, ocieplacz neoprenowy, spodnie motocyklowe, spodnie gore-tex i teraz dojdzie jeszcze ten ocieplacz wojskowy no i dopóki lodu, śniegu nie będzie, będę :chopper2:

no to zakupiłem Oxfordy Light i poniżej krótka recenzja :D

zostałem testerem Oxford Light dla skuterów i motocykli o małych pojemnościach :D Zakupione na Alledrogo za cenę 124 zł. Kilka uwag: przełącznik jest do montażu w owiewce :wielkieoczy: a ja takowej nie posiadam :mur: więc musiałem zamontować w pokrywie bocznej (ta która zakrywa akumulator) Wtedy okazało się że kable są za krótkie :wrr: i trzeba było dolutować trochę kabla. Kolejny zonk - zaślepki mają złą średnicę w stosunku do manetek tz. obie są identyczne, czyli jedna pasuje a druga nie :( Trzeba będzie poszukać. Prawa dobrze pasuje, wchodzi cała na kierę, natomiast lewa trochę wystaje. W sumie można by ten kawałek wystający poza kierę obciąć ale wtedy manety będą miały różną długość i chyba niefajnie by to wyglądało. Pierwsza próba na sucho w garażu (czyli motocykl pracował na biegu jałowym). Trochę trwało zanim się zaczęły rozgrzewać. Poza tym miałem wrażenie (kuzyn również) że lewa grzeje słabiej od prawej :swir: . Przy drugiej próbie jakby się już bardziej wyrównały. Natomiast nie rozgrzały się aby miały parzyć dłonie. W rękawicach prawie nie czułem tego ciepła. Może dopiero podczas jazdy i na wyższych obrotach zaczną konkretnie grzać ?? Mam taką nadzieję _bezradny

informacji o manetach ciąg dalszy:
Manety dla systemów 12V (typowe napięcie robocze od 13,5 do 14,3 V)
Drenaż prądowy: średnio 3,0A na parę (42Wat)
wsteczny prąd drenu: zero przy pozycji OFF

Manetki spisują się jak na razie dobrze. Trochę trwa zanim ciepło przebije się przez grube, zimowe rękawice. Jechałem już w temperaturze 0 stopni i nie było dyskomfortu. Ciepło ku mojemu zaskoczeniu rozgrzewa całe dłonie, a nie tylko wewnętrzną część. Przestały mnie boleć palce (bo był już problem ze zgięciem co niektórych). Za to niestety, prawie każde uruchomienie odbywa się z kopa :( . Włączam ssanie, kopka. Chwilę pochodzi, zamykam ssanie i gaśnie. Wtedy mogę już odpalić el.rozrusznikiem i w drogę. Aby lampy gorzej świeciły - nie zauważyłem.
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Re: podgrzewane manetki

Postautor: selmen dodano: 17 lis 2012, 22:24

pojawiły się te tanie manety co mam już sezon u siebie i dają radę, cena jeszcze atrakcyjniejsza:
http://allegro.pl/8podgrzewane-manetki- ... 47471.html
polecam
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Re: podgrzewane manetki

Postautor: Peliks dodano: 17 lis 2012, 22:38

selmen pisze:pojawiły się te tanie manety co mam już sezon u siebie i dają radę, cena jeszcze atrakcyjniejsza:
http://allegro.pl/8podgrzewane-manetki- ... 47471.html
polecam

Adam w opisie nic koleś w sumie nie napisał, może wiesz czy na kierownicę 1 cal tez pasują ? Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...