Szarpanie przy ruszaniu Zipp Raven lf250-4

Szarpanie przy ruszaniu Zipp Raven lf250-4

Postautor: ZimA dodano: 31 paź 2014, 13:06

Witam.

W moim Ravenie w trakcie ruszania odczuwalne jest mocne szarpanie, aż łańcuch napędowy "skacze". I ogólnie jest duży klekot. Najbardziej przy mocno nagrzanym silniku (sprzęgle), na zimnym efekt dużo mniej zauważalny, bądź nie występuje - gdy łańcuch napędowy jest bardziej naciągnięty.
Linka sprzęgła jest raczej w pożarku ustawiona. Dość luźno, ale na tyle aby biegi wchodziły ok, jeśli bardziej podciągnięta linka (mniejszy luz) to sprzęgło potrafi się ślizgać na wysokich obrotach.
Najbardziej jest to odczuwalne jak pomału puszczam sprzęgło. Jeśli szybko strzele z klamki sprzęgła szarpanie jest mniejsze lub nie występuje wcale.

Dodam że że od momenty kupna efekt był. Przejechałem już tak około 4500 km.
Olej w tym czasie zmieniony 2 razy:
- pierwsza moja wymiana na Lotos Semisyntetic 10w40
- druga wymiana na Orlen PLATINUM MOTO 4T SEMISYNT. 10W-40.
Po wymianie oczywiście czuć że lepiej biegi wchodzą, ale sprzęgło zachowuje się tak samo.
Raven ma teraz około 9800 przebiegu.

Gdzie szukać przyczyny?
Kosz sprzęgłowy?
Tarcze sprzęgła?
czy coś gorszego? :|

Dla mnie wygląda to tak jak by tarcze sprzęgłowe były pokrzywione z powodu przegrzania. Jak dostają temperatury to "wykrzywienie" się zwiększa i nierównomiernie łapią się powodując szarpanie. Ale czy moje myśli kieruje na dobry trop?
Dodam że nie słychać żadnych stuków, puknięć i innych niepokojących dźwięków w trakcie pracy motocykla n aluzie, jak to czasem bywa przy uszkodzonym koszu sprzęgłowym.
Awatar użytkownika
ZimA
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 250

Re: Szarpanie przy ruszaniu Zipp Raven lf250-4

Postautor: jinsei no tenshi dodano: 31 paź 2014, 14:06

Wiem, że to trochę za szybko, ale sprawdź zębatkę zdawczą czy przypadkiem jakieś zęby Ci nie wyłamały się ;)
Ja podobnie miałem w Julku, zbyt luźny łańcuch, słabej jakości zębatki i się wykruszyły ;)
No chyba, że to coś innego, ale 3 śruby i będziesz wiedział czy to nie zębatka :D
Aby zapomnieć o zasadach,
należy je znać i szanować
.

使
Awatar użytkownika
jinsei no tenshi
Klubowicz

Motocykl: ZippV250 -》Honda VT600 Shadow
Tel. kom.: 661058821

Postautor: ZimA dodano: 31 paź 2014, 14:16

To raczej nie zębatka. Jak je oglądałem podczas czyszczenia łańcucha i smarowania to nie wyglądały na zużyte. Ale jak będę przy motorze za tydzień to dokładniej przyjrzę się zębatce zdawczej.
Choć mam wrażenie że łańcuch jest nierównomiernie rozciągnięty, ponieważ kręcąc kołem czasem łańcuch jest bardziej naciągnięty, a czasem mniej :).
Akurat tym łańcuchem to aż tak się nie martwię bo chcę zmienić zestaw napędowy na taki z zębatką 30z z tyłu.

No dobra jakie inne pomysły na szarpanie podczas ruszania?
Awatar użytkownika
ZimA
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 31 paź 2014, 14:40

Czy jak ruszasz delikatnie puszczając sprzęgło i jednocześnie z wciśniętym hamulcem przednim też ten efekt występuje? Obserwuj tylną zębatkę czy podczas takiego ruszania ugina się delikatnie na gumach zbieraka.
Żeby się upewnić czy problem jest związany ze sprzęgłem a nie z napędem - jak już ruszysz na jedynce i sprzęgło nie jest włączone, przyspieszasz i zwalniasz to takiego szarpania nie ma ?
Ten słyszalny klekot dochodzi z prawej czy lewej strony silnika ?
Jeżeli chodzi o luz na klamce - powinien wynosić około 1 cm patrząc na ruch samej końcówki klamki.
Czy jak wbijasz bieg z wciśniętym sprzęgłem na gorącym silniku to masz jedno delikatne szarpnięcie w momencie zaskoczenia biegu (przed puszczeniem sprzęgła) ?
Ostatnie pytanie czy podczas jazdy i zmian kolejnych biegów też ten problem choć minimalnie występuje?
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: ZimA dodano: 31 paź 2014, 14:53

Czy jak ruszasz delikatnie puszczając sprzęgło i jednocześnie z wciśniętym hamulcem przednim też ten efekt występuje?
Obserwuj tylną zębatkę czy podczas takiego ruszania ugina się delikatnie na gumach zbieraka.

Sprawdze za tydzień bo nie wiem.
Żeby się upewnić czy problem jest związany ze sprzęgłem a nie z napędem - jak już ruszysz na jedynce i sprzęgło nie jest włączone, przyspieszasz i zwalniasz to takiego szarpania nie ma ?

Podczas przyspieszania i hamowania silnikiem nie szarpie.
Ten słyszalny klekot dochodzi z prawej czy lewej strony silnika ?

Z lewej tak jakby w okolicach zdawczej zębatki.
Jeżeli chodzi o luz na klamce - powinien wynosić około 1 cm patrząc na ruch samej końcówki klamki.

To mam raczej więcej ustawione tak ze 1,5 cm.
Czy jak wbijasz bieg z wciśniętym sprzęgłem na gorącym silniku to masz jedno delikatne szarpnięcie w momencie zaskoczenia biegu (przed puszczeniem sprzęgła) ?

Jak wbijam jedynkę na postoju to jest jedno puk i szarpnięcie delikatne, jeśli o to pytasz. I moto nie ciągnię do przodu na wciśniętym sprzęgle i wbitym biegu.
Ostatnie pytanie czy podczas jazdy i zmian kolejnych biegów też ten problem choć minimalnie występuje?

Jak jest mocno nagrzany i mało naciągnięty łańcuch to szarpanie po puszczeniu sprzęgła czasem pojawia się też na drugim biegu. Na kolejnych spokój.

Kurde może naprawdę napęd mi padł i łańcuch przeskakuje??
Awatar użytkownika
ZimA
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 31 paź 2014, 15:37

Jeżeli łańcuch był dobrze smarowany i odpowiednio naciągany to powinien Ci jeszcze posłużyć. Nierównomierne rozciągnięcie miałem i ja - teraz po wymianie na łańcuch RK jest znacznie lepiej, ale też nie w pełni równomiernie. Sprawdź jeszcze ustawienie tylnego koła czy jest osiowe, czy zębatka zdawcza ma odpowiedni luz na boki no i sam stan łańcucha czy nie ma jakichś pękniętych lub brakujących rolek, czy zatartych ogniwek oraz gumę ślizgu łańcucha czy się nie przetarła.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Postautor: ZimA dodano: 09 lis 2014, 20:26

Jaką macie długość łańcucha u mnie siedzi łańcuch 104 ogniwa.
Awatar użytkownika
ZimA
Forumowicz

Postautor: Sułek dodano: 09 lis 2014, 20:44

ZimA nie chcę Cię dołować ale takie szarpanie miałem kiedyś w Jawie TS i nic nie pomagało,serwis głupa palił i w końcu po wymianie kosza sprzęgłowego przeszło.Aluminium wyrobiło się na wielowypuście i był minimalny luz co skutkowało szarpaniem przy puszczaniu sprzęgła.Dodam że moto było prosto ze sklepu.To może ty masz taką usterkę?Sprawdź.
Sułek
Forumowicz

Motocykl: Zip Roadstar 250, Versys X-300
Tel. kom.: 792852999

Postautor: eNgine dodano: 09 lis 2014, 22:23

ZimA pisze:Jaką macie długość łańcucha u mnie siedzi łańcuch 104 ogniwa.

Oryginalnie też miałem 104 ogniwa, ale kup z większa ilością i sobie odpowiednio wybij ogniwa. W moim przypadku kupiłem 114 ogniw marki RK, jak wybiłem tak żeby zostało 104 to niestety nawet na minimalnym naciągu był za krótki żeby go zapiąć i musiałem dołożyć.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Postautor: ZimA dodano: 09 lis 2014, 22:27

Już zdążyłem kupić 108 :)
Wyszedłem z tego samego założenia, lepiej skrócić niż płakać, że brakuje ;).
Awatar użytkownika
ZimA
Forumowicz

Następna

Wróć do Zipp Raven